Україна втратила контроль над "Укртатнафтою"

8.06.2006, 16:06 Переглядів: 1 803

18 травня Верховний Суд України визнав законним продаж державою спірних 18% акцій ЗАТ "Укртатнафта" компаніям Amruz Tradіng A.G. (Швейцарія) і Sea Grоup Іnternatіonal Іnc. (США), близьким до російської компанії "Татнафта".

Про це останнє рішення суду повідомила Голова Фонду держмайна України Валентина Семенюк. 'Це рішення, по суті, скасувало всі минулі рішення судів по «Укртатнафті» і зберегло за «Татнафтою” контроль над підприємством', – заявила пані Семенюк. Нагадаємо, чому так важливі ці 18% для України. Зараз нашій державі належить 43,054% акцій 'Укртатнафти', якими керує НАК 'Нафтогаз України', у міністерства майна і земельних ресурсів Татарії – 28%, у 'Татнафти' – 8,6%, тобто разом – 36,6% акцій. Тож, якби Україні вдалося визнати незаконним продаж і повернути назад ці 18% акцій, вона отримала б контрольний пакет і могла б впливати на діяльність підприємства. Наприклад, створити на базі 'Укртатнафти' вертикально-інтегровану нафтову компанію. 'Татнафта' ж на таку пропозицію навряд чи погодиться, а інших чинників контролювати завод у Кабміну немає.
Тепер рішення Верховного суду може бути оскаржене лише у Вищому Адміністративному суді, про що вже заявили в керуючій державним пакетом акцій 'Укртатнафти' – компанії 'Нафтогаз України'. У свою чергу 'Татнафта-Україна' останнім рішенням суду задоволена. Щодо роботи підприємства, то як повідомив голова правління “Укртатнафти” Сергій Глушко, прийняте рішення не вплине на роботу заводу і він продовжить стабільно переробляти нафту.
Додамо, що 'Укртатнафта' займає 35% ринку нафтопродуктів України. Оборот компанії в 2005 році склав $700 млн.

Хронологія конфлікту
1999 рік
- акціонери 'Укртатнафти' схвалили угоду з купівлі компаніями Sea Group і Amruz 18% акцій заводу в обмін на векселі вартістю $35,8 млн., випущені самою ж 'Укртатнафтою'.
2000 рік - 'Укртатнафта', Sea Group і Amruz прийняли доповнення до угоди, яке дозволяє погасити векселі нафтопоставками.
2001 рік - фонд звертається в Господарський Суд Києва з позовом визнати угоду недійсною. А МВС порушує кримінальну справу проти екс-голови правління 'Укртатнафти' Володимира Матицина.
2004 рік - Господарський Суд Києва визнав угоду з Sea Group і Amruz дійсною, а віце-прем'єр Татарстану Равіль Муратов повідомив, що республіка готова доплатити за ці 18% акцій $30 млн. і укласти мирову угоду з Фондом держмайна і НАК 'Нафтогаз України'.
2005 рік - після бензинової кризи травня 2005 року, прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вимагає від фонду і 'Нафтогазу' знову відновити судові розгляди з Sea Group і Amruz.
2005 рік, червень - НАК 'Нафтогаз' подала в суд на ці компанії, і вже на початку вересня Вищий Господарський Суд України визнає недійсним пункт Договору у частині оплати компаніями Amruz і Sea Grоup акцій ЗАТ векселями самої 'Укртатнафти'. У відповідь 'Укртатнафта' подала апеляцію у Верховний Суд України.
18 травня 2006 року - Верховний Суд України визнав законним продаж державою спірних 18% акцій ЗАТ 'Укртатнафта' компаніям Amruz Tradіng A.G. (Швейцарія) і Sea Grоup Іnternatіonal Іnc. (США)



<!-- http://www.telegraf.in.ua/buisiness/2006/06/08/2795.html -->
 
Автор: sokolov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх