Нові податки «придушать» бізнес, а заодно й громадян

22.01.2009, 15:37 Переглядів: 2 603

Нові податки «придушать» бізнес, а заодно й громадянЩо приготував законопроект «Про місцеві податки та збори».

Нові податки «придушать» бізнес, а заодно й громадян

Ринковий податок пропонується справляти не лише з торгових місць (як раніше), але й з проходів, доріжок – з усієї площі ринку.

Якщо новий закон набуде чинності, злетить ціна на містове на ринках. А платні парковки стануть взагалі недоступними для пересічних громадян.

Верховна Рада у першому читанні ухвалила новий закон «Про місцеві податки та збори». Це якраз ті доходи, які впливають на наповнюваність місцевих бюджетів (обласного, міського, районних). Законопроект передбачає скасування малоефективних видів податків та зборів, а справляння певних видів, навпаки, зробити більш жорстким (щоб від сплати неможливо було ухилитися). Мета цього нібито благородна: подбати про надходження коштів до місцевих бюджетів. Проте, як стверджують підприємці, новий закон боляче вдарить і по їхніх кишенях, і по кишенях громадян. Про це представники малого бізнесу днями говорили на нараді у міськвиконкомі, обговорюючи законопроект.

Містове може подорожчати удесятеро

Так, законопроект пропонує змінити підходи до ринкового збору, а саме: надати йому статус податку. Справляти його пропонується не з торгового місця (як зараз), а з площі земельної ділянки під ринком. Що це означає? Наразі торговці сплачують так зване містове, яке складається із ринкового збору (це те, що йде до бюджету) і плати за послуги ринку. Останню власникам ринку затверджує обласний відділ цін. Ставки ж ринкового збору затверджує міськвиконком. На даний час вони складають від 85 коп до 2 грн 50 коп з торгового місця (в залежності від виду товару). В свою чергу, торгове місце вимірюють як погонний метр прилавка. Якщо ж новий закон вступить у дію, оподатковуватися будуть не лише торгові ряди, а й проходи, доріжки та інші місця, не зайняті торгівлею. Керівництво ринку, яке платитиме податок по-новому, в свою чергу, збільшить містове. А це вдарить по кишенях простих торговців. Ті, в свою чергу, закладуть свої витрати у ціну товару. Якщо взагалі буде сенс продавати за новими правилами…

Новий закон пропонує ринковий податок за один день торгівлі від 0,25 до 2,5% від мінімальної зарплати на перше січня цього року (605 гривень). Тобто – від 1 грн 50 коп до 15 грн, в залежності від місця розташування ринку. Плата за квадратний метр на центральному ринку якраз і складе 15 грн. Це без плати за послуги ринку (ваги, спецодяг та інше). До того ж, торгове місце – це зазвичай більше, ніж квадратний метр. Тож плата за місце може зрости практично у десять разів, порівняно з нинішніми цінами.

Олександр БИКОВ, заступник міського голови, який опікується питаннями торгівлі та підприємництва:

– Якщо новий закон вступить у силу, торговці розбіжаться з ринків, і на них можна буде навісити замки. Ціна на містове стане надвисокою. Торгувати у магазинах буде дешевше, бо там сплачується тільки податок на землю. Звичайно, ринки можуть стати торговими комплексами і здати місця у довгострокову оренду – працювати як магазини. Напевне, ті, хто торгує постійно, зможуть заплатити орендну плату. А от сільгоспвиробники за таких умов якраз і не потраплять на ринок.

Парковка – не для бідних

Новий вид податку, який пропонує законопроект, – податок за місця для паркування транспортних засобів (нині це збір). Його, як і ринковий податок, планується брати з квадратного метру – від 0,03 до 1% від мінімальної зарплати (тобто від 18 коп до 6 грн за квадратний метр). Зрозуміло, що за право паркуватися у центрі – максимальна ціна. До того ж, аби припаркуватися, потрібно 8-10 «квадратів», це 48-60 гривень.

Міська влада звернулася до Держкомпідприємництва, Верховної Ради з метою не допустити прийняття закону, що вдарить по малому і середньому бізнесу. Аналогічні звернення ухвалила міська влада Полтави.



<!-- http://www.telegraf.in.ua/buisiness/2009/01/22/pridushat_10364.html -->
 
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх