Підприємці відмовляються доплатити за землю

22.01.2009, 15:39 Переглядів: 1 797

Ставки за оренду землі минулого року зросли, однак деякі підприємці вважають, що з них мають брати плату за старими тарифами і відмовляються доплачувати різницю. У міськвиконкомі ж кажуть – будуть судитися із неслухняними підприємцями..

Близько 30-ти підприємств відмовляються доплатити за оренду землі за 2008 рік, каже начальник відділу землекористування міськвиконкому Тетяна Дворова. Річ у тому, що із січня минулого року зросли орендні ставки, які були менші за 3%, (це передбачено змінами до закону про держбюджет). А наприкінці вересня почав діяти регуляторний акт (місцевий закон), згідно з яким ставки оренди змінилися відповідно до функціонального призначення земельних ділянок: банки, казино тощо платять найбільше – 12%, гаражі, човнові станції – найменше – 3%. Міськвиконком зробив перерахунок вартості оренди землі. Однак для того, щоб підприємства сплатили за новими розцінками, вони мають укласти про це додаткову угоду про оренду землі до вже існуючої.

– Більшість підприємств це зробили, але близько 30-ти відмовляється. Серед них «Нова Холдинг» (гіпермаркет «Простор» – ред.), «Мега-трейд» (торговий центр на перехресті вул. Шевченка та Леніна – ред.) «Кременчуцька торгова гільдія», «Кременчуцький хлібокомбінат», «Полтаваобленерго» тощо, – каже Тетяна Дворова.

Ці підприємці вважають, що мають платити за раніше укладеними договорами, зазначає пані Дворова. За її словами, найвірогідніше, це питання буде вирішуватись у судовому порядку.

– Наприклад, може бути розірваний договір оренди, – каже вона.

Однак що робити після розірвання – адже навряд чи хтось буде зносити будівлю супермаркету чи відбирати торговий центр – у міськвиконкомі поки що не уточнюють. Хоча обіцяють знайти важелі впливу.

Пані Дворова додала: підприємства, які не хочуть доплачувати за оренду землі за 2008 рік, не чинять перепон щодо сплати за новими розцінками у 2009 році.

Від «земельних» змін постраждали не лише підприємці, а й ОСББ (об‘єднання співвласників багатоквартирних будинків), гаражні, дачні кооперативи тощо. Бо їм після усіх нововведень збільшили орендну плату у сто разів – якщо раніше орендна ставка становила 0,03% то тепер – 3%. Тобто, наприклад, мешканці ОСББ у рік мають сплатити за оренду землі замість 56 гривень – більше шести тисяч. Керівник відділу землекористування зазначає, ці орендні ставки будуть переглянуті у бік зменшення, відповідні зміни будуть винесені на розгляд міських депутатів.



<!-- http://www.telegraf.in.ua/buisiness/2009/01/22/pidpriyemci-vidmovlyayutsya-doplatiti-za-zemlyu_10365.html -->
 
Автор: yaremko
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх