Тетяна Донченко (Волинська)
випускова редакторка «Кременчуцького Телеграфа»

«Треба шторки роздвигати…» Як зачинені дитсадки Кременчука привели мене до суду

https://www.facebook.com/t.donchenko/posts/6492947574081032 

Присвячується затяжним ремонтам у зачинених дитсадках. І типу «конфіденційній» інформації про ремонти, яку міська влада ховає від кременчужан. «ТелеграфЪ» хоче відкрити для вас цю «схованку» - бо через ці ремонти діти з 8 садочків і досі сидять вдома або ходять «у прийми» до інших  закладів. А батьки не можуть добитися інформації, коли нарешті це скінчиться.

11 листопада цього року я, Волинська Тетяна Олександрівна (Тетяна Донченко – це мій псевдонім у «Телеграфі»), подала позов до КП «Кременчуцька муніципальна енергосервісна компанія» (КМЕК) у Полтавський окружний адмінстративний суд. Офіційно суть позову звучить так: «Про визнання протиправними дій розпорядника інформації, зобов’язання вчинити певні дії».

Простими словами ця суть (на 8 сторінках) зводиться до двох-трьох пунктів:

  1. У відповідь на мій запит, де я просила надати ДОКУМЕНТИ, ви надали мені неоковирну прутню.
  2. Залиште прутню собі та нікому не показуйте. Дайте ДОКУМЕНТИ, бо це – вимога законів і суспільний інтерес.

Що я спочатку чемно просила?

  • Договір між замовником робіт з термомодернізації КП «Кременчуцька муніципальна енергосервісна компанія» (КП КМЕК) та генеральним підрядником – азербайджанською компанією ММС ТОВ «Арт Проже». Ціна питання - 10 млн євро, із них 1 мільйон – з бюджету міста та 7,5 млн грн – кредитні кошти ЄБРР. Це гроші, які віддаватимемо ми з вами (платники податків) ще багато років.
  • Відомості про виконання договору за 1-й та 2-й квартал цього року.

Запит до КМЕК я надіслала 20 вересня цього року. 22 вересня вийшов мій перший матеріал про затяжні ремонти, які паралізували роботу 11 дитсадків (якісь були зачинені повністю, якісь частково) та про корупційні ризики проєкту – адже, як виявилося, батьки вихованців доробляли роботу будівельників – збирали гроші на відкоси після заміни вікон.

Із договору, між КП КМЕК та ТОВ  «Арт-Проже» я хотіла отримати відповідь:  яким є обсяг робіт по кожному дитсадку та терміни його виконання? Цей договір є ПУБЛІЧНИМ (відповідно до ч. 5 ст. 6 ЗУ «Про доступ до публічної інформації») і гроші теж є ПУБЛІЧНИМИ. На це є окремий Закон «Про відкритість використання публічних коштів». І ми  маємо повне право контролювати і терміни виконання робіт, і те, куди пішла кожна копійка.

Майже 2 місяці тема затяжної термомодернізації не сходить зі сторінок «Телеграфа». Перша публікація набрала майже 15 тисяч переглядів – це свідчить про суспільний інтерес. Батьки дітей виходили на мітинги – і теж вимагали цей клятий договір. Мають повне право, бо Закон Про доступ…» стосується не лише журналістів. Та нас усіх водять за ніс.

КП КМЕК вирішило, що мій запит – взагалі не запит, а звернення. А суть відповіді (через місяць) звелася до того, що запитуваний договір – інформація конфіденційна. І що ММС «Арт-Проже» не побажало її розголошувати, бо це «може призвести до негативних наслідків реалізації проєкту». А нічого, що негативні наслідки вже настали? У вигляді погромів у дитсадках, завдяки яким діти або сидять вдома, або поневіряються по інших садочках у приймах?

Дитсадок №18 після заміни вікон, 27.10.21, діти сюди прийдуть невідомо коли
Дитсадок №18 після заміни вікон, 27.10.21, діти сюди прийдуть невідомо коли

І до чого «шторки»? 

Цей самий договір не давали понад місяць і депутатам міськради. Вирішили дати «з панського дозволу» - після того, як мер Віталій Малецький звернувся до керівника КП КМЕК Вадима Качана: «Треба шторки роздвигати…» (із вислову на засіданні депкомісій).

Отже, «шторки» розсуваються лише по команді мера. І чомусь лише для обраних. На цій же комісії мер попередив депутатів, що договір лише для них – оприлюдненню не підлягає. У мене не залишилося сумнівів, відповідь, яку я отримала на свій інфозапит, санкціонував наш міський голова… І оскаржувати йому (як керівнику розпорядника інформації) дурну відповідь КМЕК немає сенсу.

А якщо прутня виходить на такий високий рівень – доводиться витрачати час, гроші та йти до суду.

Позов я неодмінно виграю (бо ті, хто його складав, мають неабиякий досвід, у тому числі в ЄСПЛ):

  • дякую за безкоштовну юридичну допомогу ГО «Платформа прав людини» (юристу Миколі Гринишаку та керівнику ППЛ – медіаюристу Олександру Бурмагіну);
  • дякую за підтримку редакції - гроші ми тут на цей позов нашкребли.
P.S. НавІть якщо «неслухняні» депутати порушать «заповідь» мера і таки дадуть документ у публічний доступ, це не вирішить проблему із відмовами комунальних підприємства на подібні запити. На жаль, прецеденти з відмовами в нас уже були. Тому врешті «ТелеграфЪ» і пішов у суд . Судові витрати, стягуємо з відповідача (КП КМЕК). Але коли ж то буде? Хто хоче допомогти матеріально – велкам! Запускаю челендж.

Киньте гроші на доступ до правди, кому скільки не шкода. Судовий збір платила зі своєї картки, ось:

5457 0822 2419 2950  - Волинська Тетяна Олександріна (Приватбанк), пишіть – на доступ до інформації.

Про кожну копійку відзвітую. Це буде наш обмінний фонд на інші позови про доступ. І успіху нам усім – а договір по дитсадках я неодмінно викладу публічно, рано чи пізно.

P.S. Запит, відповіді КМЕК та позов доступні на диску для перегляду. Ви ж маєте знати, на що гроші.

Обговорення доступне під постом на моїй сторінці у Facebook 


23.57 (додано) ДЯКУЮ всім небайдужим, грошей вже досить. Батьки дітей - ви найкращі. Ви надихаєте мене працювати. Не пройшло і доби - а вся необхідна сума на позов зібрана. Разом ми досягнемо мети. Інформуватиму про суд?.


Тетяна Донченко (Волинська), випускова редакторка «Кременчуцького Телеграфа»

Стань блогером

Якщо Ви хочете вести свій блог на сайті Кременчуцький ТелеграфЪ, напишіть, будь ласка, листа на адресу:

rv.telegraf@gmail.com


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх