Водоканал отримав $ 6,7 мільйонів кредиту на реконструкцію

14.01.2010, 21:35 Переглядів: 2 772
Мер міста стверджує, що кредит не вплине на тарифи для споживачів.
Обладнання чекає на модернізацію
Фото: Дмитрий Бабец

Гарантії під кредит надала міська влада. Завдяки цим коштам зроблять реконструкцію енергоємного обладнання водоканалу. Зиск від таких заходів – економія  електроенергії (понад 24% від обсягів споживання). За рахунок економії й планується розрахуватися з кредитом.

Кременчуцький водоканал отримав субкредит у розмірі $ 6,7 мільйонів на реконструкцію енергоємного обладнання. 12 січня у Міністерстві ЖКГ відбулося підписання угоди з  Міжнародним банком реконструкції та розвитку  (інакше - Світовий банк). У цьому взяли участь міністр ЖКГ Олексій Кучеренко, мер Кременчука Микола Глухов і генеральний директор КП «Кременчукводоканал» Валерій Медведовський.

Аби отримати кошти, водоканал взяв участь у конкурсі міжнародних ґрантів – у проекті «Розвиток міської інфраструктури», що здійснюється спільно з Міністерством ЖКГ. Підприємство представило свій бізнес-план. Дозвіл на участь у конкурсі надала сесія міської ради і надала ґарантії. Для цього у міському бюджеті (з коштів бюджету розвитку) щорічно мають передбачатися гроші на погашення кредиту.

– Водоканал передбачить власні кошти на погашення кредиту, а міська рада виступає ґарантом зобов‘язань. До того ж, передбачено, що погашення має розпочатися з третього року користування коштами. І розраховуватися за кредит водоканал планує завдяки економії на енергозбереженні, – каже Тетяна Неіленко, керівник міського фінансового управління, яка займалася ґрантом спільно з керівництвом водоканалу.
Очікується, що за  результатами впровадження проекту річна економія електроенергії становитиме 5,6 млн кВт або 24,1% від обсягів споживання водоканалу.

Як повідомив «Телеграфу» Валерій Медведовський, директор КП «Кременчукводоканал», кредит надано на пільгових умовах – під 4% річних (а в умовах кризи банк навіть погоджується на деякий час зменшити ставку до 0,58%).

Коментар

Микола ГЛУХОВ, міський голова:

– Сьогодні, після підписання угоди,  керівництво водоканалу має визначитися з переліком обладнання, яке вони повинні закупити. Це не можуть бути насоси, двигуни, енергозберігаючі технології із залученням комп’ютерної техніки. Перелік повинен бути узгоджений Міністерством ЖКГ і переданий у банк. Світовий банк затверджує, потім розробляється технічна документація щодо проведення тендеру, і закупляється це обладнання.

– Чи не зросте тариф на воду, адже водоканал має віддавати кредит?

– Тарифи все одно прийдеться збільшувати, але в залежності від складових собівартості, не через кредит. Люди платити за погашення кредиту не будуть.

– Які умови погашення кредиту?

– Кошти ми повинні використати за три роки. А на їх повернення дається 20 років. Перші 5 років – для проплат за відсотками, а далі йде погашення кредиту.



 
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх