У новий рік – зі старими доходами

3.01.2010, 15:40 Переглядів: 2 704
Відповідно до чинного закону про соціальні стандарти, мінімальна зарплата, пенсії та ряд соціальних виплат мали б зрости вже з першого січня цього року. Але – дзуськи! Усі ці зміни мають бути передбачені ще й законом про Держбюджет. А оскільки він не прийнятий, то й доходи громадян «застигнуть» на рівні минулого року. Щоправда, уряд трохи захистив пенсіонерів та інвалідів.
Перерахунок зарплат, пенсій та соціальних допомог зроблять тоді, коли приймуть Закон про Держбюджет.

Нову мінімалку та прожитковий мінімум не введуть, доки парламент не прийме закон про Держбюджет   

Народні обранці сказали «А», але сказати «Б» – забули. У жовтні минулого року парламент ухвалив так званий закон про соціальні стандарти – «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати». Але тепер він не виконуватиметься. Принаймні до того часу, доки депутати не «народять» Держбюджет.

– Всі показники закону про соціальні стандарти повинні фіксуватися у законі про Держбюджет, – пояснює Тетяна Тетьоркіна, начальник бюджетного відділу міського фінансового управління. – Якщо Держбюджет не затверджений, то, відповідно до законодавства, щомісячне фінансування всіх видатків (у тому числі й на зарплату) йде пропорційно минулому року: тобто по одній дванадцятій від минулорічного міського бюджету.

Що ж, поки Держбюджет «зріє», спробуємо розібратися, як нам без нього платитимуть.


Зарплата – не менше 744 грн

У листопаді мінімальна заробітна плата зросла з 733 до 744 грн. Не нижче 744 грн нарахують і в січні (хоча мало б бути вже  мінімум 869 грн)

Якщо говорити про бюджетників, підвищення торкнулося тільки працівників низької кваліфікації – прибиральників, санітарок тощо.  Бо у тарифній сітці базова ставка першого тарифного розряду залишилася на рівні 544 грн. До речі, проект закону про Держбюджет передбачає, що тарифна сітка базуватиметься на мінімалці, тоді зарплату підвищать і кваліфікованим працівникам. Але підкреслюємо, ще немає закону про Держбюджет.  І тому все загальмувалося.
Довідково. Закон «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати» передбачає такі розміри мінімалки на 2010 рік: з першого січня – 869 грн, з першого квітня – 884 грн, з першого липня – 888 грн, з першого жовтня – 907 грн, з першого грудня – 922 грн.


Пенсія – не менше 630 гривень

Наприкінці року  уряд «порадував» пенсіонерів копійчаним підвищенням. По максимуму пенсія зросла на 29 гривень – і це в тих, в кого вона була мінімальною – 544 гривні (на рівні прожиткового мінімуму для пенсіонерів):

544 + 29 = 573 (новий прожитковий мінімум для пенсіонерів, з першого листопада).

А якщо пенсіонер мав 570 грн пенсії, то й доплатили йому, відповідно, три гривні – до нового розміру…Проте, як пояснила Світлана Лиходій, заступник начальника управління Пенсійного фонду Автозаводського району, у грудні непрацюючі пенсіонери отримали на руки не менше 630 грн 40 коп: з урахуванням двох доплат до мінімального розміру пенсії (за листопад та грудень) і доплати у розмірі 28 грн 40 коп (для непрацюючих).

І у січні пенсіонери теж отримають не менше тієї ж суми – 630 грн 40 коп. Так передбачено спеціальною урядовою постановою. Хоча, якби Держбюджет було прийнято, і закон про соціальні стандарти почав діяти, то мінімальна пенсія склала б з першого січня 695 грн.

Соціальні виплати

Деякі види соціальних допомог «прив‘язані» до прожиткового мінімуму. Це стосується і допомог на дітей, і матерям-одиначкам та інших видів виплат. Із першого листопада ці виплати були підвищені. А з першого січня мав би відбутися черговий перерахунок (у зв‘язку зі зростанням прожиткового мінімуму, відповідно до чинного закону про соціальні стандарти). Проте немає Держбюджету – «зависло» й питання про новий перерахунок.

Щоправда, згадана вище урядова постанова №1375 захистила інвалідів. Як і пенсіонери, вони у січні отримають на руки такі ж суми, як у грудні (понад базовий розмір допомоги, завдяки доплатам). Детальніше – у таблиці.

Закон: установити, що з першого січня 2010 р. до проведення чергового перерахунку виплата пенсій, щомісячного довічного грошового утримання, державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам, державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам здійснюється у сумах, які були фактично виплачені у грудні 2009 року.
(Постанова Кабміну №1375 від 23.12.09)



 
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх