У художника Кобеляцького та Президента Ющенка однакове хобі

2.02.2007, 13:02 Переглядів: 4 691
У міському краєзнавчому музеї відкрилася тематична виставка Віктора Кобеляцького «Пори року». Експозиція діятиме протягом лютого..

Біографічна довідка

Віктор Кобеляцький народився 5 травня 1957 року, у  Кременчуці.
Жив з мамою. Вчився в інтернаті імені Макаренка. Служив в армії, у військах ППО.  Навчався у кількох вищих освітніх закладах, у тому числі, у Львівському поліграфічному інституті та Московському народному університеті імені Крупської.  Як правило, коли навчання добігало до третього курсу,  студент Кобеляцький  залишав  інститут і вступав до наступного.  Таким чином отримав незакінчену академічну освіту.
Одружився рано, одразу після армії – раз і на все життя. Має трьох дітей. Дочка живе у Мілані.
З 1993 року активно виставляється. Почав з персональної виставки у Шверіні, Німеччина (1993 р.). У 1998 р. брав участь у Міжнародному «Арт-фестивалі» у Києві. У 2001-му зробив персональну виставку в галереї  «Грифон» (Київ). 2004 р. – Всеукраїнська художня виставка «Різдво-2004». 2006 р. – Всеукраїнська художня виставка «Мальовнича Україна».
Перша персональна виставка майстра у Кременчуці  відбулася в міському краєзнавчому музеї, у 1994 році.

Віктор Кобеляцький називає себе людиною ночі – він любить працювати вночі і любить нічне місто. Щоби передати атмосферу ночі, Віктор Кобеляцький застосував у «Нічному мості» авторську техніку. Саме завдяки їй ліхтарі на нічному мосту по-справжньом

У кременчуцького  художника  Кобеляцького та Президента України  Ющенка насправді одне хобі. Вони захоплюються історією Трипілля. Нині Трипілля – невеличке  село на Київщині. А свого часу на території  Трипіллі  існувала  одна  з найдавніших у світі культур, з якої, власне, і вийшли українці.  Пан  Президент, як патріот та цінитель української історії, в межах своїх фінансових можливостей  зібрав значну колекцію раритетів трипільської культури. З цих раритетів  була утворена експозиція, яку  пан Президент,  невдовзі після інавгурації,  демонстрував  в Європі - щоби пояснити іноземцям, що таке українці, а заодно і засвідчити, що ми древніші навіть  за народ іудейський. Художник  Кобеляцький теж надзвичайно цікавиться Трипіллям. Але  в межах своїх фінансових можливостей. Тож він знайшов час та гроші, аби з’їздити до знаменитого села, роздивитися все на власні очі.  Потім перечитав силу-силенну книжок про трипільську культуру і, зрештою, страшенно пройнявся ідеєю Трипілля. Нині він, як і пан Президент, переконаний, що трипільська культура – найдавніша у світі, а українці, відповідно, найдавніша  нація на Землі. Художник Кобеляцький упевнений – «єгипетські піраміди просто відпочивають у порівнянні з Трипіллям»!
Втім, одним лише Трипіллям  історія України для художника Кобеляцького не вичерпується. Як виявилось, він ще й фанат дереївської  культури. За словами майстра, на території скромного села Дереївка, що неподалік від Кременчука, археологи знайшли давні інструменти для обробки землі, кінську збрую та залишки коліс від возів. І знахідкам цим аж 20 000 років!  Тобто, знову виходить, що українці – найдавніша нація на Землі! І у Кембріджському університеті про це знають і розповідають!  А в кременчуцьких вузах – ні! Це страшенно засмучує художника.
Сумно, звісно, що у Кременчуці про дереївську культуру не всі  знають.  Але, з іншого боку, є й добрі новини. Поки художник  Кобеляцький вірить у Трипілля, а пан Президент збирають трипільські раритети, можемо з полегшенням сказати – ще не вмерла Україна! І слава, і воля.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх