Захисти себе сам

25.01.2007, 16:01 Переглядів: 5 703
У Кременчуці щотижня здійснюється 8-9 пограбувань. Постраждалі залишаються без мобільних телефонів, грошей та золотих прикрас. Нерідко трапляються і зґвалтування, проте не всі жінки звертаються у відділок. Вони не бажають стати об’єктом пересудів знайомих та сусідів.
Фото: Дмитрий Бабец

Робочий день затягнувся, тому Галина поверталася додому трохи пізніше, аніж звичайно. Раптом почула за спиною кроки. Жінка не встигла оглянутися, як відчула удар по голові якимось предметом. Лише дякуючи тому, що була одягнена в шапку, свідомість не втратила. Натомість побачила перед собою розлюченого чолов’ягу з божевільним поглядом. У руках він тримав молоток, яким знову і знову бив свою жертву. Галина упала, а нападник, вирвавши з її рук сумочку, втік. Після нічного кошмару постраждалій жінці довелося довго лікуватися, а нападника правоохоронці так і не знайшли. Цю історію «Телеграфу» розповіла сама Галина. Їй і зараз неприємно згадувати події того вечора. На жаль, такі випадки не поодинокі. Під час підготовки матеріалу нам їх розповіли з десяток.

Злодії кидають пограбоване до поштових ящиків, а потім повертаються за «здобиччю»
– Зазвичай, схема грабежу така: злодії проводжають жертву до темного провулку, щоб ніхто не заважав, а особливо люди у формі, – каже Денис Захарченко, начальник батальйону патрульної служби міста Кременчука. – Грабують наскоком: різко хапають сумку, у жертви залишаються лише ручки. Якщо ж об’єкт легкої «наживи» чоловік, то його можуть ударити по голові так, що навіть не встигне витягнути руки з кишень. А коли прийде до тями, то не буде ні телефону, ні грошей, ні золотих речей. Самі ж грабіжники тікають дуже швидко, а по дорозі зазвичай викидають поцуплені речі до поштових ящиків чи ще кудись. Коли «напруга» в районі вщухає, вони повертаються і забирають «здобич». Отже, якщо й «візьмуть» правоохоронці злодія, то він може бути вже без вашого телефону чи грошей (прямих доказів здійснення злочину).
Крадуть зазвичай:
Мобільні телефони, гроші та жіночі сумочки. Зривання шапок, яке було «в моді» кілька років тому, вже не актуальне.
Типовий портрет грабіжників:
В основному це приїжджі хлопці-здоровані (Світловодськ, Комсомольськ тощо) накачані, а не як раніше: щупленькі наркомани та бомжі. Одягнені у темне взуття, темні штани, темну куртку, темну шапку, низько натягнуту на очі. «Персонажів» з подібним описом у Кременчуці достатньо. І піди дізнайся, хто з них пограбував перехожого.
«Гарячі» місця в Кременчуці:
Центр (найбільш прохідний район), район Водоканалу, менше Раківка, р-н зупинки «Вадима Бойка».
Жертви:
Особи напідпитку, одинокі перехожі та ті, хто, йдучи по вулиці, розмовляє по телефону.
Поради (Денис Захарченко):
Ходити більш освітленими вулицями. Вночі не зрізати шлях, ідучи темними провулками. Якщо бачите, що на зупинці вийшли не лише ви, намагайтеся йти разом з іншими перехожими. А коли вже стали жертвою пограбування, то відразу ж телефонуйте 02. Буде більше шансів піймати злодія по «гарячих слідах».

А в сумочці я ношу пістолет… на всякий випадок
Раніше замість зброї у кишенях носили тютюнові крихти або ж червоний мелений перець. Жменя такої суміші, кинута в очі нападника, діяла безвідмовно. До того ж, у сумочках леді носили дихлофос чи дезодорант, які виконували роль газового балончика. Нині «тютюн та перець» заміняють спеціально призначені для самозахисту засоби. Вже ніхто і не дивується, коли бачить в українців пістолет, якщо не газовий, то пневматичний. Жінки, як повідомили кременчуцькі продавці зброї, зазвичай  купують газові балончики. Чоловіки надають перевагу пістолетам.
Валерій, охоронець магазину зброї, пояснює, що газові балончики поділяються на ті, які можна використовувати у приміщенні (струмінні), та ті, що лише для вулиці (аерозольні). 
– Можна купувати усі балончики без літери «М», яка означає «лише для міліції», – коментує Денис Захарченко, начальник батальйону кременчуцької патрульної служби. – Усі вони сльозогінні. Користуватися дуже легко – спрямувати на порушника та натиснути. Балончик видасть порцію газу. Бажано зразу ж відвернутися або тікати, а не спостерігати, що відбувається з нападником.
Найменш ефективним засобом захисту Валерій називає пневматичний пістолет: часто буває осічка і пістолет не стріляє. 
– Не всі засоби захисту можна придбати просто, прийшовши до магазину з паспортом, – зазначає Денис Захарченко. – Так, газовий пістолет продається лише при наявності дозволу. Для його отримання необхідно звернутися у відділ дозвільної системи органів внутрішніх справ за місцем проживання і мати при собі такі документи: письмове прохання про видачу дозволу на ім’я начальника органу внутрішніх справ, заповнену спеціальну карточку-заяву, медичну довідку про відсутність протипоказань для володіння зброєю, довідку про проходження курсу вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження та використання, довідку про відсутність судимості.

Газові балончики («Терен-1», «Терен-4», «Шанс-1»):

Фото: Дмитрий Бабец

Дія: впливає на слизову оболонку, дихальні шляхи, викликає кашель, печіння у носоглотці, виділення з носа, нудоту, сльозогінність. Лікування не потрібне, проходить через 10-15 хвилин.
Хто може придбати:  будь-хто у віці від 18 років (мати при собі паспорт).
Ціна: у межах 17-30 гривень.

Міні-вогнепальна зброя, тренувальний засіб (револьвери системи «Флобер»)

Фото: Дмитрий Бабец

Дія: стріляє свинцевими кульками (4 мм), викликає сильний біль, коли потрапляє у відкриті ділянки тіла. Якщо відстань до мішені ближча ніж 2-3 метри, може бути непроникаюче поранення.
Хто може придбати: будь-хто у віці від 18 років (мати при собі паспорт).
Ціна: 1400-1600 гривень.

Шумова зброя психологічної дії

Фото: Дмитрий Бабец

Дія: пістолет – копія бойової зброї, створює ефект пострілу.
Хто може придбати: будь-хто у віці від 18 років (мати при собі паспорт).
Ціна: від 600 гривень.

Газова зброя

Фото: Дмитрий Бабец

Дія: ефект, як від газового балончика, але більш потужний.
Хто може придбати: будь-хто віком від 21 року при наявності дозволу.
Ціна: у межах 1000 і більше гривень

Спецзасіб (з гумовими кулями)

Дія: травматична дія (з’являються гематоми) не рекомендується стріляти в людину з відстані ближче, ніж чотири метри.
Хто може придбати: журналісти, співробітники УВМС, військові, адвокати, судді, юристи при наявності дозвільних документів.
Ціна: від 800 до 2800

Пневматична зброя

Фото: Дмитрий Бабец

Дія: викликає сильний біль, коли потрапляє у відкриті ділянки тіла.
Хто може придбати: будь-хто у віці від 18 років
Ціна: від 400 до 1000 гривень

Як захищатися, щоб не потрапити за грати
Нещодавно по телебаченню у одній з кримінальних телепередач показували ситуацію, коли нападник намагався зґвалтувати дівчину у власному авто. Проте жертва намацала рукою між сидіннями викрутку і вдарила кривдника. Від нанесеної травми останній помер. Дівчину засудили до двох років позбавлення волі. Суд вирішив, що вона перевищила межі необхідної оборони.
– Оборона повинна бути об’єктивною і реальною, а не уявною, – говорить Дмитро Сирота, слідчий слідчої частини слідчого відділу Кременчуцького міського управління. – Уявна, це коли особа, маючи проблеми із психікою, починає бити людину через те, що та, образно кажучи, просто показала ручку. Якщо ж вашому життю дійсно щось загрожує, і ви починаєте себе захищати, це буде необхідна оборона, навіть якщо ви завдали нападнику тілесних ушкоджень.
Напад на людину і її відсіч повинні бути однаковими. Тобто, якщо вас ударять кулаком у ліву щоку, потрібно теж бити кулаком, а не витягувати з кишені вогнепальну зброю і стріляти у кривдника. Якщо ж людина, обороняючись, уб’є кривдника, і в суді доведуть перевищення меж необхідної оборони, їй загрожує ув’язнення.
За словами Валерія, охоронника магазину зброї, під час самооборони не рекомендується стріляти у життєво важливі органи (такими не вважаються лише руки та ноги).

Юрій Шавиро, президент Федерації тхеквондо у Полтавській області:
Не завжди люди, на яких здійснюється напад, знають прийоми самозахисту і можуть за себе постояти. Тому деякі поради будуть саме для них. Пам’ятайте: нападник хоче зашкодити вам, проте рідко готовий зустріти відсіч. Якщо ви поведете себе незвичайно, його самовпевненість відпаде, і ви будете мати психологічну перевагу.
Куди та чим бити, щоб нападнику було боляче:
– каблуком у підйом стопи (не вимагає великої сили, це досить таки болюче місце і легко викликає больовий шок)
– поміж ніг (безпрограшний варіант, у вас з’являться 5-10 хвилин для того, щоб утекти)
– долонею в перенісся або ж в основу носа (моментально викликає сльози)
– ногою в коліно чи гомілку (не дасть можливості нападнику наздогнати вас)
– Жінкам краще кулаком не бити, адже у них пальці та суглоби на зап’ясті дуже слабкі і легко травмуються, – радить Юрій Шавиро. – Краще основою долоні. Також удари ліктем набагато ефективніші від атаки кулаком (їх можна зробити на досить короткій дистанції). А от удари стопою та коліном у три рази відчутніші аніж удари руками. Багато хто із жінок успішно захищає не застосовуючи фізичних прийомів. Вони просто оцінюють ситуацію і знаходять момент для того, щоб утекти.

Крістіна Петриченко, психолог:
У стресовій ситуації кожен поводиться по-різному. Дехто завмирає у ступорі і без сторонньої допомоги ніяк не може вийти з нього. Інші, навпаки, швидко реагують, їм інтуїція підказує, що і як робити. Краще під час нападу кричати «пожежа», «бомба», «стріляють», а не «допоможіть», «рятуйте», «ґвалтують». На останні слова скоріш за все ніхто не відреагує. Намагайтеся забігти до людного освітленого місця (наприклад, до магазину). У незнайомий під’їзд не рекомендую, адже ви не знаєте, чи закривається він зсередини. Ведіть себе незвично. Запропонуйте кривднику, наприклад, пройти до більш зручного місця для ґвалтування, запитайте, як пройти до бібліотеки, чи скажіть, що у вас венеричне захворювання. Можна кинути у будь-яке вікно квартири чи будинку важкий предмет (каменюку) з криком: «Хулігани вікна б’ють!!!» – є ймовірність того, що постраждалий від рук «злодіїв» господар вибіжить покарати злодюг, або ж у крайньому випадку набере «02». Носіть у сумочках лак для волосся, дезодоранти, газові балончики. І, коли випаде нагода відволікти нападника (наприклад, словами: «Можна я дістану носову хустинку»), скористайтеся захисним засобом.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх