Двісті років – на двох

11.01.2007, 15:01 Переглядів: 1 962
На Полтавщині з початку року 100-річний ювілей відсвяткували дві мешканки області. Одна з них – корінна кременчужанка, друга – з Кобеляцького району..
Пелагея Семенівна, якій днями виповнилось 100 років, щодня в’яже доріжки. Це вміння вона також планує передати онучкам

Олександра Ніколаєнко має навіть праправнуків
Олександра Ніколаєнко – корінна кременчужанка. Як розповіли діти ювілярки, їхня мама одна виховала шістьох дітей, адже її чоловік, Гурій Семенович, загинув на війні. Тому, щоб підняти дітей на ноги, Олександрі Мусіївні все життя доводилось багато і тяжко працювати. Донька ювілярки Мальвіна Гуріївна вважає, що саме в напруженій праці і є секрет довголіття її матері. Своїх дітей Олександра Мусіївна вчила жити по-християнськи: не красти, не обманювати  та любити дітей, тому всі вони стали хорошими людьми.
У ювілярки є 9 онуків, кілька правнуків і навіть праправнуки.
А 9 січня з ювілеєм її привітали заступник міського голови Костянтин Кулінічев та начальник управління праці та соціального захисту Крюківського району Людмила Ревега. Вони передали ювілярці вітання від Президента України, квіти і матеріальну допомогу від міста.

Пелагея Покотило пережила голодомор, війну і… тюрму
4 січня свій 100-літній ювілей відзначила і мешканка села Світлогірське Кобеляцького району Пелагея Покотило. Життя її теж було далеко не безхмарним. Довелося пережити голодомор, війну і навіть тюрму... У 1947 році Пелагея Семенівна працювала в колгоспі „Третій Вирішальний”. Через голод зважилася з п’ятьма такими ж жінками піти на колгоспне поле, де росла кукурудза. Наламавши разом 25 качанів, жінки так і не донесли їх додому. За п’ять качанів кукурудзи Пелагея Семенівна отримала п’ять років тюрми. На щастя, згодом з’явився документ про амністію для жінок, які мали дітей до 12 років, і через три роки і сім місяців вона повернулася до сина й чоловіка. Продовжилася тяжка праця в колгоспі. Згодом село Лівобережні Кишеньки, де мешкала сім’я Покотило, потрапило під затоплення, й довелося будувати будинок у Світлогірському, де вона зараз і мешкає. І хоча з роками родина зазнала втрат – з війни не повернулися двоє братів, а 20 років тому пішов із життя її чоловік, – сьогодні оселю ювілярки звеселяють дзвінким сміхом троє правнучок – Олена, Віка, Яна.
У день народження з вітанням від Президента Віктора Ющенка та подарунками до неї прийшли перший заступник голови облдержадміністрації Іван Близнюк, керівники району Олег Решетило та Володимир Жуков і сільський голова Світлана Ляпка. Піснями привітали довгожительку юні артисти районного будинку дитячої творчості, Дід Мороз та Снігуронька.



 
Автор: sokolov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх