П’ятниця 13-те

13.10.2006, 19:10 Переглядів: 3 244
Словосполучення «п’ятниця, тринадцяте» якщо й не навіває містичний жах, то принаймні не залишає байдужим нікого. Цього року нам пощастило двічі. Одну таку п’ятницю ми пережили у січні, друга буде завтра. І, звичайно ж, хтось цього дня запопадливо не виходитиме з дому, вимикне електроприлади й десятою дорогою омине чорну кішку.

Легенди та міфи числа 13-ть

Дмитро ВОВК, етнограф та історик:
– Першопричина цього людського страху – в окультних науках. У давнину чортова дюжина вважалась фатальним числом, містичну суть якого розуміли лише втаємничені. У древніх манускриптах написано: «Хто розуміє число 13, володіє ключем до влади і панує над душами людськими». Проте доступ до окультних наук мали лише обрані, і церква наклала на число 13 табу. Щодо легенд та версій, то їх існує кілька.
Версія перша. «У тайній вечері брало участь 13 чоловік: Ісус Христос і його 12 апостолів, останнім нібито був зрадник Іуда. І розіп’яли Ісуса Христа саме в п’ятницю 13-го. Відтоді офіційна церква вважала: якщо в трапезі бере участь 13 осіб, то протягом року один з них неодмінно помре.
Версія друга. Саме в п’ятницю, 13-го, Єва скуштувала забороненого плоду, а Каїн убив брата Авеля.
Забобони стосовно п’ятниці, 13-го, відображені і в віруваннях наших предків, які вважали, що існує два світи: наш і потойбічний. Потрапити в потойбіччя можна, лише перекинувшись через умовну часову межу, якою і є п’ятниця, 13-те. За слов’янськими легендами, саме в п’ятницю, 13-го, коли на небі повний місяць, активізуються подойбічні сили і вся нечисть – 12 відьом і 13-й Люцифер – прилітають на шабаш на лису гору.
(Із інтерв’ю газеті «Експрес»)

Григорій АНАНЬЄВ, історик, дослідник езотеричних знань:
– Найбільш популярне пояснення дає Тайна вечеря, у якій брали участь 13 чоловік, де 13-м був зрадник Іуда. Але насправді у цьому числі закладено більш глибокий зміст. Здавна філософи-містики намагались описати наш світ, його будову і закони розвитку з допомогою чисел. Спочатку був Бог – це «одиниця». Далі він створив світло – це «двійка». Потім він відділив від світла темряву – це «трійка». Але все це був ще духовний, чи, іншими словами, непроявлений світ. І створив Бог Землю і твердь – це «чотири». А чотири – не що інше, як 1+3, без плюсу – 13. Це число символізує собою ніби огрубіння або «падіння» духовного світу. Деякі автори напряму пов’язують його з грішним ангелом Сатаною – владикою підземного аду. Так число 13 і стало поганим.
Ще одну відповідь можна знайти в середньовіччі, коли нібито відьми влаштовували шабаші. У них брали участь 12 відьом, разом з Сатаною ця компанія нараховувала 13 членів. (Із інтерв’ю газеті «Комсомольська правда»)

Крістіан КАНТОУ, етнограф із регіонального об’єднання Вестфалія-Ліппе із Мюнстера:
– Згідно із старовинною числовою символікою, просте число 13 – це «надбудова дванадцять», яка порушує гармонію Всесвіту. У добі два рази по 12 годин, у році 12 місяців і апостолів на Тайній вечері теж було 12. А за столом сиділо 13 чоловік – один із яких Іуда вже виторгував гроші за зраду Христа.

Випадковість чи статистика?

Якщо п’ятниця потрапляє на 13-те число, то, за статистикою, на цей день припадає на 15,6% більше нещасних випадків, ніж у інші п’ятниці, каже етнограф Крістіан Кантоу.
Його підтримує лікар Алекс Скенлон з британського міністерства охорони здоров’я. Нещодавно у солідному журналі «Брітіш медикел джорнел» він виступив із незвичною заявою: «П’ятницю, що припадає на 13-те число, дійсно не можна вважати таким же днем, як всі інші. Встановлено, що цього дня у лікарні Лондона потрапляє на 50 відсотків більше пацієнтів, ніж в середньому за тиждень. Можливо, ми маємо справу із звичайною випадковістю чи якимось статистичним фокусом. Проте не можна виключати, що ця дата дійсно приносить нещастя».

Прокляте число
* Відомо, що у Сполучених Штатах багато хто вважає, нібито над Америкою давно тяжіє прокляття. І звинувачують у цьому банкноту номіналом в один долар. На зворотньому її боці зліва видно 13-поверхову піраміду. Орел справа тримає в одній лапі пучок із 13 стріл, а в іншій – лаврову гілку з 13 листочками. Над головою орла видно 13 зірок. Така любов до числа 13 пояснюється тим, що 13 зірок втілюють 13 колишніх британських колоній, які, об’єднавшись, і поклали початок сучасним Сполученим Штатам.

* У 1970 році страх перед «п’ятницею, 13-те», посилився і дійшов майже до істерії. На космічному кораблі «Аполон-13» вибухнув кисневий бак. І трапилась ця аварія, в якій астронавти вціліли дивом саме цього злополучного дня 13 квітня.

Вірити чи не вірити
Навіть не дуже забобонні люди багато чого роблять на «автоматі»: виходячи за поріг, не повертаються за речами, що забули, а якщо повертаються, то обов’язково дивляться у дзеркало; ввечері нічого не виносять з дому, навіть сміття; не вітаються через поріг і багато іншого. У США масштаби страху взагалі вражають. Відомо, що у тамтешніх готелях немає 13-х поверхів, а нечисленні квартири з таким номером здаються за півціни.
Священики до таких забобонів ставляться негативно. За словами одного з них «земне життя і так наповнене страхами і смутком, тож навіщо обтяжувати себе ще й уявними небезпеками».
Психологи вважають, що у всьому винна лише наша тверда впевненість у тому, що має трапитись нещастя, – свого роду самопророцтво, що збувається.
На їхню думку, якщо людина вірить у негативні передбачення і прокляття, то вона у будь-якій ситуації шукатиме погрожуючі ознаки. Тобто спрацює метод самонавіювання.
Але якщо «бісівські жарти» все ж іноді спрацьовують, виникає запитання, чи можна від них захиститись. У книзі «Про забобони», виданій Львівською єпархією УПЦ, є така порада: «Для успішної боротьби із забобонами треба їх знати, вивчати історію їх виникнення, щоб протиставити марновірним страхам істину».

Уляна ЯРОШ

Коментар фахівця: Хто вірить у забобони

Із запитанням які люди вірять у містичні цифри, та магічні дні ми звернулись до психолога Ігоря Погорєлова.
– У таке вірять люди, що піддаються впливу, з нестійкою психікою, яких можна легко переконати. Людина очікує на якусь погану подію, що має відбутись, і підлаштовується під магічну дату. Наприклад, знає, що його можуть у чомусь викрити. Якщо побачив, що кішка дорогу перейшла, вважає, що це обов’язково станеться сьогодні. Щоб позбавитись цієї нав’язливості, краще слідувати їй. Тобто, перейшла кішка дорогу – сплюнь через плече, як це сказано у приміті. Або закресли число 13 у своєму календарі. І не заключай у цей день угод, зроби вихідний.

«Число 13-ть переслідує мене всюди…»

«Шановні, якщо хтось вам скаже, що у п’ятницу 13-го народжуються відьми – не вірте. Це брехня. Мені, наприклад, пощастило з’явитись на світ у такий день. Але як я не намагалась осідлати віник, так і не полетіла. Здібностей до ворожби також немає. Але число 13 чомусь хронічно мене переслідує. Дивіться самі: у паспорті останні цифри – 13. В списках традиційно записують під номером 13. Перед інститутом друзі жартували – номер твоєї «залікової» буде 013.013. Але помилились – 013.012. Просто коронний номерок дістався хлопцю, також народженому 13 числа (правда, не у п’ятницу). Добрі люди кажуть: якби був 13-й місяць, я б обов’язково у ньому народилась. А ще порахували: 1+3=4. А оскільки я народилась у квітні, а він четвертий за списком, то кепкують, що це просто моє улюблене «13» так замаскувалось. Те саме зробили із номером моєї квартири. Склали цифри 1+4+8 і отримали 13. А ще, якщо я звертаю увагу на якусь цифру, наприклад, у книзі, то це чомусь обов’язково буде… 13. Перед тим як писати цей матеріал, випадково зайшла до знайомого в гості. У квартиру номер 13.
Тільки ось від цього числа мені ні холодно, ні гаряче. Воно до мене липне, але нічого із собою не несе. Так що не таке страшне число 13, як про нього кажуть.

Вікторія МУДРА, народжена у п’ятницю, 13-го



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх