Півтора місяця в Палермо

28.09.2006, 16:09 Переглядів: 1 949
Наймолодші вихованці школи-інтернату для дітей-сиріт ім. Макаренка провели 43 дні на самому півдні Італії..

У кінці липня на Сицилію вперше з Кременчука поїхало 22 хлопчиків та дівчаток від семи до десяти років разом зі своїм директором Олександром Кириченком. Загалом же на Середземному морі оздоровилося 270 українських малюків з різних інтернатів.
Усі витрати взяли на себе італійські родини, які на час відпочинку приймали дітей-сиріт. Програма, в рамках якої відбувалася поїздка, знаходиться під патронатом Асесорату зі справ сім’ї регіону Сицилія. Італійці проходять суворий відбір, аби взяти участь у цьому проекті. Це переважно літні люди з нормальним достатком, у яких уже дорослі діти.
Серед новоспечених італійських «батьків» кременчуцьких дітей були архітектор, лікар, військовослужбовець, робітник заводу FIAT, підприємці. Там рідко хто сидить без роботи. Пан Кириченко розповів, що на Сицилії люди працюють з восьмої ранку до 13.00. Потім до 17.00 відпочивають. Далі працюють до 20.00. А тоді – фієста. Що вже казати про вихідні. У ці дні італійці спілкуються з родичами, їздять один до одного, катаються на конях, подорожують до моря і в гори. Разом з ними відпочивали і кременчуцькі діти. Для них влаштовували концерти, танці і спортивні свята. Дарували велетенські валізи і різні речі. На честь українських дітей багато хто з італійців назвав свої човни.
Мери на Сицилії виключно комуністи. А ось професія судді – найвразливіша. Вони намагаються подалі від батьківщини відправити своїх рідних. Що поробиш – коза ностра. 
До дітей там ставлення особливе. В Італії немає статусу «сирота». Дитину, яка залишається без батьків, забирають родичі. До того ж у них не заведено фізично карати дитину. Влітку в Палермо двері шкіл відкрито і маестро, тобто вчителі, приймають тих, хто засумував вдома. Італійці – люди імпульсивні, але доброзичливі й терпимі. Пан Кириченко, який щодня об’їжджав родини, де оселились його вихованці, каже, що ні разу не бачив конфліктів на дорогах.
Перебування в італійських сім’ях під час відпочинку не передбачає всиновлення. Однак, не виключено, що благодійники запросять малих кременчужан на різдвяні канікули або ж наступного літа на новий відпочинок. Ця міжнародна програма діє близько 10 років, отож деякі українські діти бували на острові по кілька разів. Чекають такого запрошення і кременчужани. Кожного четверга їм телефонують названі батьки і по інтернату лунає італійська мова. Діти навчилися спілкуватися іноземною доволі швидко, так само, як адаптувалися на чужій землі. Про свої враження вони розповіли «Телеграфу».



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх