Металеві квіти

9.09.2010, 11:28 Переглядів: 10 374
Оригінальні підсвічники, підставки для квітів, вази з металу, медалі… Це короткий перелік того, що учні та майстри вищого проф-училища №7 виготовляють власними руками..

 

Оригінальні підсвічники, підставки для квітів, вази з металу, медалі… Це короткий перелік того, що учні та майстри вищого проф-училища №7 виготовляють власними руками. 
В училищі нам демонструють цілий каталог із фотографіями різних металевих виробів – тут вам і прикраси для дзеркал, і здоровенні підставки для квітів із завитками, і підсвічник у вигляді чортика. Майстри розповідають: кращі вироби вони фотографують на згадку, а далі їх передають чи до кабінетів, чи просто дарують.
Виявляється, таку красу створювати не так вже й довго – у дві години можна вкластися:
– Ось це – лещата, – пояснює «для білявок» майстер Олександр. – У них затискаю металеву трубу (вони можуть бути різних діаметрів). І потім по ній вигинаю вже порізаний метал. Так він набуває різних форм. 
Якщо потрібно, щоб окрім завитків, ще й сам металевий прут був крученим, це роблять за допомогою спеціального ключа.  Далі всі ці чудернацькі фігури майстер зварює. А потім покриває фарбою. Ось і все – оригінальний підсвічник готовий!
– Можна зробити що завгодно. Зазвичай схеми ми беремо з Інтернету. Однак іноді люди приходять і на словах описують, що вони хочуть. Тоді схему малюємо самі, показуємо її майбутньому господарю, – додає майстер.
Він пояснює, що робити металеві витвори можна і вдома, головне, аби були лещата та зварка. Якщо ж купувати вже готовий виріб, то він обійдеться десь від 100 гривень – все залежить від металу, з якого його виготовляють. 
Роблять тут і пам’ятні монети – величезні, із написами на кшталт «50 років» або «99 копійок». Нам демонструють навіть монету-авто – на круглій платформі височіє вирізаний із металу автомобіль, а внизу красується напис «Made in VPU-7». Виготовили майстри і формочки для свічок: заливаєш парафін і ось свічка-зайчик готова. Також в училищі можна зустріти чудернацьких чоловічків із металу. Їхнє тіло зроблене із прутів та гайок, а самі вони ніби кудись біжать по фрезі. Подібних «чудиків» можна побачити на Сорочинському ярмарку, куди їх привозять харківські майстри. І якщо харків’яни кажуть, що у них від замовлень на подібні витвори відбою немає – багато хто робить веселі подарунки на день народження, – то у нас особливим попитом такі сувеніри не користуються:
– Приватні замовлення, як правило, роблять на огорожі, паркани, ганки, декоративні предмети вжитку, – пояснює директор закладу Микола Несен.

Оригінальні підсвічники, підставки для квітів, вази з металу, медалі… Це короткий перелік того, що учні та майстри вищого проф-училища №7 виготовляють власними руками.

В училищі нам демонструють цілий каталог із фотографіями різних металевих виробів – тут вам і прикраси для дзеркал, і здоровенні підставки для квітів із завитками, і підсвічник у вигляді чортика. Майстри розповідають: кращі вироби вони фотографують на згадку, а далі їх передають чи до кабінетів, чи просто дарують.Виявляється, таку красу створювати не так вже й довго – у дві години можна вкластися:

– Ось це – лещата, – пояснює «для білявок» майстер Олександр. – У них затискаю металеву трубу (вони можуть бути різних діаметрів). І потім по ній вигинаю вже порізаний метал. Так він набуває різних форм. Якщо потрібно, щоб окрім завитків, ще й сам металевий прут був крученим, це роблять за допомогою спеціального ключа.

 Далі всі ці чудернацькі фігури майстер зварює. А потім покриває фарбою. Ось і все – оригінальний підсвічник готовий!– Можна зробити що завгодно. Зазвичай схеми ми беремо з Інтернету. Однак іноді люди приходять і на словах описують, що вони хочуть. Тоді схему малюємо самі, показуємо її майбутньому господарю, – додає майстер.Він пояснює, що робити металеві витвори можна і вдома, головне, аби були лещата та зварка. Якщо ж купувати вже готовий виріб, то він обійдеться десь від 100 гривень – все залежить від металу, з якого його виготовляють.

Роблять тут і пам’ятні монети – величезні, із написами на кшталт «50 років» або «99 копійок». Нам демонструють навіть монету-авто – на круглій платформі височіє вирізаний із металу автомобіль, а внизу красується напис «Made in VPU-7». Виготовили майстри і формочки для свічок: заливаєш парафін і ось свічка-зайчик готова. Також в училищі можна зустріти чудернацьких чоловічків із металу. Їхнє тіло зроблене із прутів та гайок, а самі вони ніби кудись біжать по фрезі.

Подібних «чудиків» можна побачити на Сорочинському ярмарку, куди їх привозять харківські майстри. І якщо харків’яни кажуть, що у них від замовлень на подібні витвори відбою немає – багато хто робить веселі подарунки на день народження, – то у нас особливим попитом такі сувеніри не користуються:– Приватні замовлення, як правило, роблять на огорожі, паркани, ганки, декоративні предмети вжитку, – пояснює директор закладу Микола Несен.

 

Такого чортика можна зробити за 2 години



 
Автор: yaremko
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх