Найпоширеніші хвороби очей

9.01.2024, 17:10 Переглядів: 3 360 Р

 

Очі — найменш захищений орган людського організму. Він вразливий до різноманітних бактерій та вірусів. Як наслідок, виникають запальні та інфекційні захворювання очей. 

Звернутись до лікаря, купити ліки для очей — це перше, що слід зробити при підозрі на той же конʼюнктивіт. А підозра, своєю чергою має ґрунтуватись на знанні симптомів, про які ми і розповімо далі.

Запальні та інфекційні захворювання очей можуть бути викликані вірусами, бактеріями, алергічними реакціями тощо. Найпоширеніші з них — це конʼюнктивіт, кератит, блефарит і ретиніт.

Конʼюнктивіт

Конʼюнктивіт — це передусім захворювання повік очей. Відбувається внаслідок запалення конʼюнктиви — тонкої оболонки, яка зволожує білок очей та внутрішній бік повік, виконуючи таким чином захисну функцію. Відповідно, при конʼюнктивіті захисні властивості знижуються.

Симптоми: почервоніння очей, свербіж, підвищена чутливість до світла, сльозотеча, печіння.

Лікування : під час лікування цього захворювання очей відштовхуються від його збудника. Наприклад, при бактеріальному конʼюнктивіті застосовують антибіотики. Відповідно, при вірусному — противірусні, а у разі алергічного — антигістамінні препарати. Також можуть залучатись краплі та мазі з протизапальними речовинами, щоб зменшити запалення та симптоми. Наприклад, з тобраміцином.

Кератит

Кератит — це захворювання очей, яке вражає рогівку, передню частину очного яблука. У зв'язку з тим, що рогівка грає ключову роль у фокусуванні світла на сітківці, кератит може суттєво погіршувати якість зору.

Симптоми: біль в очах, гнійні утворення, світлочутливість, сльозотеча, зниження гостроти зору.

Лікування: при лікуванні кератиту застосовують такі ліки для очей, як антибіотики та протизапальні препарати, зокрема, це може бути навіть мазь для очей від запалення. Також для зменшення запалення можуть призначатись стероїди. В окремих випадках може знадобитись хірургічне втручання.

Блефарит

Блефарит — ще один представник категорії “хвороби повік очей”. Це захворювання вражає насамперед краї повік, які стають червоними та набряклими.

Симптоми: печіння, сльозотеча, тяжкість при відкритті очей, світлочутливість, свербіж.

Лікування: при лікуванні блефариту рекомендується регулярно мити повіки та накладати теплі компреси. Також нерідко послуговуються антибіотиками, краплями та мазями, які покликані зменшити запалення. Найкращі очні краплі проти блефариту можуть містити гідрокортизон та диклофенак.

Ретиніт

Ретиніт — захворювання сітківки ока, яка відповідає за передачу світлового імпульсу до головного мозку. Поштовх ретиніту можуть надати ті ж віруси та бактерії. Також його можуть спричинити травми, грибок і контакти з хімікатами та токсичними речовинами.

Симптоми: біль в очах, сльозотеча, виникнення сліпих плям та областей, зниження світлочутливості, мерехтіння в очах.

Лікування: для лікування цієї хвороби очей зазвичай задіюються лікарські засоби (антибіотики, противірусні, кортикостероїди). Разом з тим, щоб вилікувати/усунути уражені частини сітківки, справа може дійти до лазерної терапії. А у разі перспективи втрати зору — хірургічного втручання.

Пам'ятайте: при виникненні симптомів слід терміново звернутись до лікаря для своєчасного та ефективного лікування. Лише лікар може рекомендувати ті ліки для очей, які сприятимуть швидкому одужанню. Водночас самолікування може нанести більше шкоди, ніж користі.

Дослухайтесь до сигналів вашого тіла!

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх