Що таке криптовалютний арбітраж?

20.12.2023, 16:00 Переглядів: 1 355 Р

Криптовалютний арбітраж — торгова стратегія, що передбачає купівлю активу на одному ринку за нижчою ціною, щоб продати його за вищою ціною на іншій платформі. У цьому випадку різниця в ціні перетворюється на отриманий прибуток.

Існує безліч видів криптовалют і для кожної з них можливо використовувати цей різновид заробітку. Важливо лише знайти найвигідніші умови. Деякі обирають тезер ціна сьогодні на який вважається більш доступною. Використання такої тактики можливе через велику різноманітність бірж криптовалют і відсутність єдиного регулювання. Завдяки цьому оцінювання даних токенів в одному місці може бути зовсім іншим, ніж в іншому.


Платформи для торгівлі криптовалютою намагаються запобігти цьому, але не в усіх випадках. Добре обізнаний трейдер може скористатися цими хитрощами і непогано заробити на них.

 

Для чого потрібна арбітражна стратегія?

Ефективний арбітраж потребує від трейдера здійснення багатьох ефективних дій одночасно. Як і в будь-якому інвестиційному рішенні, не варто захоплюватися емоціями.


Щоб мати можливість використовувати арбітраж, ви повинні мати активні облікові записи трейдерів на біржах, між якими ви хочете обмінюватися. Ви також маєте знати їхні транзакційні витрати, щоб комісії, які стягують платформи, не з’їдали жодного прибутку. Також важлива швидкість операції та час, необхідний для переказу коштів. Може виявитись, що при пересиланні криптовалюти з однієї біржі на іншу ціни в пункті призначення вже скориговані й трейдер від них нічого не виграє. Тільки після врахування всіх перерахованих вище факторів і сухого розрахунку потенційного прибутку можна приймати рішення про реалізацію стратегії.

Різні види арбітражу

Описані вище приклади стосуються арбітражу між двома різними біржами. Однак це не єдиний спосіб заробити на різниці цін. Ще одна широко використовувана стратегія — тристоронній арбітраж. Він передбачає купівлю трьох різних криптовалют та обмін їх у різних конфігураціях на одній біржі. Наприклад, валюта A продається за валюту B, B — за C, а C спрямовується на викуп більшої кількості валюти A. Звичайно, цей тип дії працює лише за певних умов.


Інший метод — статистичний арбітраж. Він передбачає використання арбітражного бота, який на основі статистичних даних розраховує шанси отримати прибуток від транзакції та автоматично відкриває довгі або короткі позиції.

Переваги арбітражу

Використання арбітражу як стратегії має кілька суттєвих переваг.

  1. Короткий інвестиційний горизонт. Розраховується у хвилинах, а не в годинах, це дозволяє торгувати своїм капіталом багато разів за короткий час.
  2. Менше ризику. Оскільки ми блокуємо кошти лише на короткий проміжок часу, існує дуже малий проміжок часу, протягом якого певна криптовалюта може зазнати серйозного падіння ціни.
  3. Багато можливостей. Існують сотні бірж криптовалют, і більшість із них пропонують сотні монет. Отже, є багато можливостей для пошуку арбітражних угод.
  4. Зростаючий ринок. За 10 років кількість криптовалют зросла з 500 до 10 000, а також різко зросла їхня капіталізація. Немає ознак того, що ця тенденція зміниться.
  5. Відсутність інституційної конкуренції. На відміну від фондових ринків, хедж-фонди та торгівля HFT ще не домінували на ринку криптовалют. Тут є місце для індивідуальних торговців.

Хоча, на перший погляд, арбітраж може здатися підозрілою практикою, він цілком законний і широко використовується багатьма трейдерами. Тому варто познайомитися з його механізмами, тим більше, що їх правильне використання – не найпростіше. Однак техніка арбітражу в потрібний момент може бути дуже прибутковою, тому жоден трейдер не має ігнорувати цей метод.

 

Автор: На правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх