Дерево для відкритої тераси – вибір і просочення

7.11.2023, 13:15 Переглядів: 1 311 Р

 

Тераса все частіше служить другою вітальнею. Добре спроектована зона відпочинку на відкритому повітрі дозволяє насолоджуватися довгими літніми вечорами.

Щоб користування терасою було максимально приємним, детально сплануємо її окремі елементи. Не тільки декоративні елементи, такі як меблі або аксесуари, але й матеріали, використані для її оздоблення.

Насамперед звернемо увагу на специфіку використання тераси. Оздоблювальний матеріал має бути стійким до стирання, тиску, механічних пошкоджень та зміни атмосферних факторів, особливо впливу дуже високих і дуже низьких температур. Тож яка ж деревина тераси витримає випробування?

Як вибрати дерево для тераси?

При виборі породи деревини для терасної дошки слід зважати на кілька питань:

  • розташування тераси,
  • тераса крита чи ні?
  • функцію, яку він виконує,
  • бажаний колір тераси.

Яке дерево для тераси?

Деревина для домашніх терас переконує нас завдяки наступним факторам: відносно низька ціна, особливо якщо порівнювати місцеву терасну деревину з екзотичною терасною деревиною. Це пов'язано не лише з більш легкою доступністю. Місцева деревина досить м'яка і, якщо її не просочити, сприйнятлива до зовнішніх умов, особливо до вологи; Більше того, в ньому легко можуть заселитися комахи, що призведе до гниття та розкладання. Ось чому так важливе просочування деревини. Підраховано, що у випадку домашніх пород це продовжує термін служби дощок на кілька років.

Якщо ми плануємо купувати дошки із натуральної деревини, не забудьте порівняти твердість окремих порід. Твердіші породи будуть довговічнішими і менш сприйнятливими до стирання. Крім того, вирішальне значення має стійкість до контакту з водою, що також означає жолоблення.

  • Терасна дошка із сосни та ялинки. Серед вітчизняних порід деревини популярністю користується сосна. На жаль, він не вразить нас своєю міцністю, він дуже м'який, малостійкий до стирання, має схильність до жолоблення. По суті найбільшою перевагою соснових терасних дошок є їх доступність і приваблива ціна. З іншого боку, пам'ятайте, що якісні просочення ефективно захистять деревину від зовнішніх факторів. Якщо ми плануємо ще й дах тераси, можна без особливих побоювань вибрати соснову деревину. Аналогічні властивості має ялина. Купуючи терасні дошки із сосни або ялинки, слід переконатися, що вони просякнуті під тиском.
  • Деревина для тераси - модрина, дуб, ясен, бук. До найтвердіших вітчизняних пород деревини для терас відносяться: ясен та бук. Крім того, обидва види характеризуються більшою стійкістю до вологи. Дуб також має хороші показники міцності. Примітна також модрина. Він має цікаві кольори, а також стійкий до шкідників та грибків. Однак головне тут - підготувати деревину до обробки, інакше швидко помітите сліди смоли.

Екзотичні терасні дошки

Через свої природні властивості дерев'яні терасні підлоги з домашніх порід зазвичай укладають під дахами, а на терасах, що безпосередньо піддаються впливу дощу та ультрафіолетового випромінювання, а також біля садових басейнів, зазвичай використовують екзотичну терасну деревину. Кращою деревиною для терас вважаються екзотичні породи.

Бангкірай, масарандуба, кумару, тек, бангкірай і лапачо зазвичай набагато твердіше, довговічніше і стійкіше, серед іншого. до вологи чи механічних ушкоджень, ніж вітчизняні види. Це з вмістом великої кількості дубильних речовин, смол і масел.

Однак це не означає, що можна забути про їхнє просочення. Дійсно, найміцніші породи екзотичної деревини можуть зберігатися на відкритому повітрі до кількох десятків років, але без ефективного захисту згодом змінять свій колір, тобто посивіють.

А що щодо просочення для тераси?

Звичайно, екзотична деревина для тераси набагато довговічніша і стійкіша до зовнішніх факторів, але виключати місцеві породи не варто. Сосна або ялина також підійдуть як обробка підлоги тераси, якщо ретельно вибирати матеріали для їх просочення.

Просочення деревини під тиском для тераси?

Варто купувати дошки із натуральної деревини, що пройшли герметизацію на деревообробному заводі. Просочення під вакуумом – це процедура, коли деревина, просочена просочувальним агентом, піддається впливу високого тиску. В результаті знищуються всі шкідники, мікроорганізми та бактерії, що містяться у дошках.

Чим просочити деревину тераси?

Просочення деревини зовні – процедура, яку ми також можемо виконати самостійно. Потрібне лише використання спеціальних засобів захисту деревини. Дерев'яну поверхню необхідно захищати насамперед від впливу грибків, що викликають синьову та глибоке гниття деревини. Якісне просочення для зовнішньої деревини проникає в її структуру та забезпечує тривалий біологічний захист. У той же час він знижує поглинаючу здатність деревини, скорочуючи витрату поверхневих продуктів, таких як лаки та олії.

Просочення натурального дерева: просочування та олія

Серед доступних на ринку продуктів для захисту деревини на терасі найбільше виділяються масла. Вони не створюють типового покриття, а проникають глибоко в деревину, значно зміцнюючи її структуру і водночас поглиблюючи колір дошки та оголюючи малюнок волокон. Більш того, ефективно захищають дерев'яне оздоблення від атмосферних факторів, таких як дощ і волога в повітрі, УФ-випромінювання та зміна температури.

Олії для дерева добре поєднуються з усіма породами деревини, як європейськими, так і екзотичними. Однак треба враховувати, що м'яка деревина потребує додаткової обробки. Перш ніж приступити до мастила, слід попередньо нанести технічне просочення, яке ефективно підготує поверхню до подальшої обробки.

Після того, як ми визначилися з тим, яку деревину вибрати для відкритої тераси, подумаємо, як її краще захистити. Пам'ятайте, що вітчизняна та екзотична деревина може відрізнятися рекомендованими способами просочення. Нашою відправною точкою завжди має бути технічний паспорт продукту. Перш за все варто вибрати тип продукту, а потім переконатися, чи можна його використовувати для захисту даного виду деревини.

За інформацією сайту https://foreest.com.ua/.


Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх