Як вибрати ДБЖ (UPS) для комп'ютера: потужність та час роботи

6.10.2023, 10:05 Переглядів: 888 Р

 

В наш час важко уявити будь-яку компанію, в якій не використовуються комп’ютери або ноутбуки. А в деяких компаніях – і сервери. І відповідно для захисту такої техніки від стрибків напруги обов’язково встановлюють UPS для ПК або, більш потужні - для сервера.

Для чого потрібен ДБЖ

Але навіщо встановлювати безперебійник для ПК? І взагалі, як працює ДБЖ для комп'ютера? На жаль, ніхто не може гарантувати стабільну роботу енергосистеми без коливань та без відключень. А тепер уявімо таку ситуацію: ви, пропрацювавши пів дня над складним проектом, втрачаєте всю інформацію за лічені секунди внаслідок короткого збою в електричній мережі. Прикро, правда? Саме для уникнення таких ситуацій і створено безпербійники. ДЖБ дозволяє, в залежності від ємності акумулятора, або автономно працювати ще деякий час, або принаймні коректно завершити всі процеси та програми, які у вас відкриті, постачаючи аварійне живлення в обладнання. Таким чином зберігаються не лише результати вашої роботи, а й сам комп'ютер.

Види джерел безперебійного живлення

Якщо не брати до уваги такі характеристики ДБЖ, як потужність, час автономної роботи та інші, всі безперебійники поділяють на три групи:

  • line-interactive - зараз більшість UPS різних виробників, які представлені на ринку України, належать саме до цієї групи. Даний вид обладнання має два ланцюга – основний (який підключений до мережі та відстежує коливання електроенергії) та резервний, що включається в момент сильного падіння/піку або відсутності електроенергії та забезпечує надійну роботу комп'ютерів навіть у такі моменти;
  • off-line - практично те саме, що й попередній приклад, але без стабілізатора напруги. Це найдешевший вид ДБЖ, але й найменш ефективний з точки зору збереження обладнання;
  • on-line - найефективніші ДБЖ, оскільки на виході це обладнання видає струм з ідеальними показниками, незалежно від показників електромережі. Вони постійно відстежують показники та коригують їх відповідно до встановлених вимог. Більше того, саме ці ДБЖ забезпечують відсутність будь-якого переривання струму, навіть у разі його відключення в централізованій електромережі.

Слід зазначити, що ціни на кожен вид ДБЖ можуть дуже відрізнятися. Тому вибираючи необхідний вам ДБЖ, можна знайти компроміс між вибраним за типом і технічним характеристикам UPS та виділеним бюджетом.

Отже, якщо ви визначилися з типом UPS, залишається питання: який безперебійник з обраної категорії краще вибрати? Який з усього різноманіття, представленого на ринку, буде найкращим для задоволення ваших запитів? До того ж, ціни на це обладнання можуть відрізнятись в кілька разів – залежно від технічних характеристик.

Для правильного вибору, необхідно знати потужність обладнання, що підключається - персонального комп'ютера, ноутбука або сервера плюс 30% запасу. Інформацію про потужність устаткування, що підключається, можна знайти в технічному паспорті. Однак, як правило, для звичайного ПК цілком достатньо ДБЖ потужністю 500 Вт. Для ігрового ПК потрібна потужність більше – до 1000 Вт або 1 кВт.

І, звичайно ж, необхідно визначитися з часом, який повинен забезпечувати ДБЖ при повному відключенні електроенергії. Для того, щоб просто закрити програми, достатньо зовсім небагато – 5-10 хвилин. Найбільш потужні UPS можуть підтримувати роботу одного ПК до 30-40 хвилин. Але іноді виникає потреба у продовженні повноцінної роботи протягом тривалого часу, і тут потрібне підключення зовнішнього акумулятора. На це також слід звернути увагу під час вибору ДБЖ, оскільки не до кожного UPS можна підключити зовнішню батарею. Та й саме придбання додаткового обладнання потребує додаткового бюджету. В будь-якому випадку, при зверненні до спеціалізованого інтернет-магазину ви зможете у разі потреби отримати професійну консультацію щодо вибору потрібного вам обладнання.

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх