Стратегії виживання на ринку праці в умовах війни: поради українським працівникам від Jooble

30.06.2023, 12:30 Переглядів: 1 394 Р

 

Ринок праці активно відновлюється після повномасштабного вторгнення. У червні 2023 року на сайтах з пошуком роботи було 89 тис. оголошень, що становить 90% від довоєнного рівня. Наприклад, на сайті Jooble зараз пропонується робота Харків та в інших містах з регулярним оновленням вакансій від українських та закордонних компаній. У цій статті ми дамо шукачам поради, які зроблять отримання омріяної посади легшим та ефективнішим.

№1. Проявляйте активність та зацікавленість

В умовах зниженого попиту на певних фахівців, важливо самостійно знаходити варіанти отримання робочих пропозицій. Для активного пошуку виконуйте наступні дії:

  • Переглядайте усі можливі сайти та групи з вакансіями.
  • Надсилайте відгуки, супровідні листи на релевантні пропозиції.
  • Зв’язуйтеся з HR-ами або роботодавцями самостійно.
  • Дізнавайтеся про відкриті пропозиції в компаніях у знайомих та колег.

Зазвичай на одну вакансію може претендувати 20-100 шукачів, тому просто надсилати резюме та чекати відповіді – програшна позиція. Потрібно проявляти зацікавленість, а також бути готовим в будь-який момент приїхати на співбесіду, стати до роботи.

№2. Оновіть своє резюме

Сьогодні HR-менеджери навіть не розглядають відгуки кандидатів без резюме, тому якщо у вас його немає, обов’язково складіть, адже це «must have». При відправці документа роботодавцеві необхідно адаптувати інформацію про навички відповідно до розділу «Вимоги» у вакансії. Рекрутери одразу бачать та пропускають людей з шаблонним CV.

Також гарною ідеєю буде перекласти документ на іноземну мову, якщо ви бажаєте вибрати вакансію за кордоном. Експерти з працевлаштування в компанії Jooble рекомендують оформити резюме як мінімум польською, чеською та англійською.

№3. Висловлюйте готовність до змін

Останній рік був складним для роботодавців з точки зору організації робочого процесу. Потрібно було релокувати потужності підприємств з гарячих точок, опанувати дистанційний формат, навчитися працювати в умовах відключення світла. Саме тому зараз серед кандидатів цінується адаптивність. Наприклад, це можуть бути готовність переїхати у разі погіршення ситуації у місті, забрати на себе деякі задачі колег, допрацювати декілька годин у неробочий час у разі форс-мажорних обставин тощо.

№4. Не бійтеся перекваліфікації

Якщо ви довго не можете знайти роботу за фахом, спробуйте змінити професію. Сьогодні існує багато діджитал-спеціальностей, які можна опанувати на онлайн-курсах. Сюди входять деякі напрямки IT, маркетинг, копірайтинг, SMM, продажі тощо. Отримати необхідні навички можна по відео на YouTube або на професійних курсах. До того ж багато шкіл пропонують українцям знижки на пакети лекцій або надають їх безкоштовно.

№5. Створіть профіль на LinkedIn

Рекрутери великих компаній у 75% випадків шукають працівників у соціальній мережі LinkedIn. Щоб ваш профіль був цікавим, обов’язково додайте фото, використайте заголовок для короткого опису своєї спеціалізації, детально розпишіть інформацію про попередні місця роботи, навички. Не буде зайвим залишити посилання на рекомендації від колег, керівників або клієнтів, з якими ви співпрацювали. Це підкреслить ваші експертність та вміння працювати у команді. Також не соромтесь вказувати, що ви відкриті для робочих пропозицій зараз. Таким чином можна швидко привернути увагу HR-менеджерів та отримати перші пропозиції.

Автор: на правах реклами
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх