Принципи зонування заміської ділянки: важливі нюанси

12.06.2023, 17:14 Переглядів: 1 175 Р

 

Дачний котедж або будинок за містом для цілорічного проживання — чудове рішення, щоб вирватися з метушні мегаполіса та насолодитися відпочинком у спокійній, розслабленій атмосфері. Але щоб зробити перебування на ділянці дійсно комфортним, важливо продумати деталі: встановити альтанки садові, продумати зону для дітей, виділити простір для господарських приміщень. І щоб результат виправдав очікування, корисно враховувати основні засади зонування території.

Правила організації простору на дачній ділянці

Спочатку доведеться «озброїтися» планом місцевості, щоб оцінити розташування вже наявних будівель. Відповідно до цього потрібно розділити загальний простір на декілька окремих секторів, які можуть бути відділені як звичайними або декоративними огорожами, так і формально. Основні функціональні зони, які потрібно виділити:

  • Господарська. Це простір, який буде виділено під будівництво літньої кухні, сараю або встановлення контейнерів для зберігання інвентарю та двоколісного транспорту.
  • Сад і город. Можуть бути розділені на підзони або залишатися єдиним простором. Садові дерева забезпечать тінь і приємну прохолоду навіть спекотного літнього дня, тому можна поєднати цю ділянку з майданчиком для дитячих ігор.
  • Зона відпочинку. Для облаштування простору вигідно купити вже готову альтанку, яка підходить за габаритами, конструктивними особливостями та іншими параметрами. Форми та варіації досить численні: можна вибрати альтанку відкритого типу або захищені від сонця та опадів конструкції. Поблизу можна встановити мангал, що спростить приготування смачної вечері прямо з вогню.
  • Основне подвір'я. Біля доріжки до основної будівлі та на майданчику перед входом до будинку не має бути сторонніх нагромаджень, аби ніщо не заважало вільному проходу. На цій ділянці додатково може бути організований гараж або виділена ділянка для паркування автомобіля.

На просторій заміській ділянці легко втілити будь-які ідеї, у тому числі організувати майданчик для спортивних занять або облаштувати дитячий ігровий комплекс. На невеликій території часто доводиться об'єднувати різні функціональні зони, комбінуючи сад та місця для відпочинку або скорочуючи розміри городу заради додаткових господарських будівель.

 

Як виділити межі окремих функціональних зон на дачній ділянці

Варіативність поділу простору обмежується виключно фантазією власника об'єкта. Найбільш поширені такі ідеї:

  • низькі паркани з оригінальним декором;
  • жива огорожа;
  • квіткові бордюри чи клумби, що утворюють єдину композицію;
  • елементи освітлення, розташовані по периметру.

Існує декілька базових правил при розмежуванні простору. Додаткові елементи не повинні завдавати незручностей: краще відмовитися від забору чи рослинних насаджень зовсім, якщо вони обмежують доступ до господарських приміщень. Не менш важливо дотримуватися в оформленні ділянки єдиної концепції: всі елементи повинні гармонійно поєднуватися одне з одним, створюючи стильну спільну композицію, — і простір буде бездоганним.

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх