На якій частоті працює ваш роутер: на що впливає цей параметр і чи можна його відкоригувати

5.11.2021, 13:00 Переглядів: 5 059

 

Бездротовий інтернет робить життя комфортнішим, оскільки допомагає позбутися зайвих дротів. Але з переходом на Wi-Fi виникає одна проблема — перешкоди, що заважають правильній трансляції сигналу. 

На відміну від дротового інтернету з передачею кабелем, Wi-Fi-сигнал передається по певних каналах на різних частотах. Від цього залежить стабільність роботи Інтернету. Її можна забезпечити, якщо правильно вибрати частотний діапазон.

Частота роботи Wi-Fi роутерів — що це?

В основі стандарту Wi-Fi, за яким працюють роутери, лежать радіохвилі, які передають інформацію. У хвиль є 3 важливі характеристики: довжина, амплітуда та частота. Остання визначає канал передачі та її швидкість у певних діапазонах.

Відразу варто сказати, що добре, якщо провайдер пропонує різні моделі Wi-Fi роутера. Наприклад, якщо приєднати інтернет на www.datagroup.ua/ru/kremenchuk/b2c/internet/fiksovanij-internet провайдер Datagroup дає можливість вибирати з чотирьох варіантів, серед яких є роутери, що працюють тільки на частоті 2,4 ГГц або в діапазоні 2,4 та 5 ГГц (дво- та тридіапазонні). Чому такі параметри?

Частота 2,4 ГГц

Першою виникла частота 2,4 ГГц. Сьогодні вона залишається найпоширенішою, оскільки має високу швидкість передачі, великий радіус та діапазон — від 2400 ГГц до 2500 МГц. Поширеність стандарту така, що роутер сусідів з більшою ймовірністю матиме частоту 2,4 ГГц, ніж 5 ГГц. Діапазон 2 ГГц поділено на 13 каналів шириною 20 МГц (у сучасних роутерах вона може становити 40 МГц).

Складність пов'язана з тим, що один канал може перехрещуватись ще з п'ятьма. Якщо на одному каналі «сидить» багато роутерів, то погіршується передача даних, з'являються затримки, інтернет висне. Це часто проблема багатоквартирних будинків. Її можна спробувати виправити, змінивши канал у налаштуваннях роутера. Але це допомагає не завжди, оскільки для реального зниження потрібно, щоб вільним був і сусідній канал, що використовується.

 Налаштування роутера зазвичай передбачають автопошук вільної зони. Насправді забитими виявляються одні й самі канали, частіше 1-й і 3-й. Щоб знайти вільні, потрібно скористатися спеціальною програмою на зразок inSSIDer. Установивши її на комп'ютер, можна побачити свою та всі мережі сусідів. У стовпчику CHANNEL (канал) буде показано зайняті зони, а поряд — сила сигналу. Залишається тільки вибрати вільний канал і налаштувати на нього роутер:

  1. Відкрити браузер, вписати в пошуковий рядок адресу роутера (вказується під корпусом на етикетці).
  2. Ввести логін та пароль, у налаштуваннях знайти розділ Wi-Fi та розділ каналу.
  3. Вибрати вільний канал, зберегти налаштування.

Частота 5 ГГц

Стандарт частоти 5 ГГц з'явився нещодавно. У нього немає такої проблеми, як діапазон 2 ГГц. Стандарт 5 ГГц має більше каналів, має більш високу швидкість і меншу «проникаючу здатність» хвиль. Якщо роутер сусідів теж працює на частоті 5 ГГц і на тому ж каналі, його хвилі можуть просто не досягти вашої квартири. Особливо враховуючи те, що роутерів із підтримкою 5 ГГц поки що не так багато.

Мінус один — через високу частоту хвилі загасають швидше, тому радіус їхнього поширення менше, ніж у 2,4 ГГц. Інший недолік — нестійкість до перешкод. Згасання посилюється від стін, дерев, металу, скла. Тому частіше роутери 5 ГГц використовують, щоб приєднати телевізор, ноутбук, комп'ютер та інші пристрої поблизу. Не можна забувати, що не всі гаджети підтримують частоту 5 ГГц. Тому під час покупки роутера потрібно враховувати, з яких пристроїв планується використовувати інтернет.

 

Автор: на правах реклами
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх