Електронна автоцивілка: що потрібно знати водієві?

17.08.2021, 17:00 Переглядів: 1 755

Автомобіль вважається одним з найбільш ризикованих засобів пересування, що підтверджує статистика за кількістю ДТП. Так, Національною поліцією зафіксовано минулого року близько 168 тис. аварій. А це на 4,6% більше, ніж у 2019 році. Саме тому водій повинен не тільки дотримуватися заходів безпеки, а й захиститися надійною страховкою. 

Автоцивілка - поліс страхування відповідальності водіїв перед третіми особами. Якщо ДТП трапляється з вашої вини, страховик покриває збитки потерпілих, тим самим задовольняючи їх фінансові претензії. Однак, на винуватця не поширюється дія поліса. Він ремонтує автомобіль за власні кошти, у разі відсутності додаткової страховки КАСКО. Виплата відбувається по ОСЦПВ відповідно до встановлених державою лімітів: 130 000 грн закладено на майно і 260 000 грн - на лікування.

ОСЦПВ є обов'язковим договором і стоїть на одному рівні за важливістю з техпаспортом і водійським посвідченням. Без автоцивілки або з простроченим терміном її дії на законодавчому рівні заборонено сідати за кермо. За невиконання правила водія чекає штраф до 850 грн

Ціна страховки ОСЦПВ

Вартість ОСЦПВ розраховується для кожного автовласника індивідуально. Прайс буде залежати від 3 головних чинників:

  • Тип транспортного засобу (легковий автомобіль, мотоцикл, автобус, причіп та інше);
  • Об'єм двигуна ТЗ;
  • Місто прописки власника.

Останній пункт відіграє ключову роль. Адже чим більше місто реєстрації, тим вищі ризики потрапляння у ДТП, тим дорожче обійдеться автоцивілка.

Також звертайте увагу на наявність франшизи. Це частина коштів, яка не буде відшкодована страховиком. Її сплачує винуватець. З нульовою франшизою договір коштує дорожче.

В Україні є групи людей, яким надається знижка 50% на цінник по ОСЦПВ. До них відносяться:

  • Учасники війни;
  • Особи з інвалідністю II групи;
  • Особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (I або II категорії);
  • Пенсіонери.

Переваги електронного страхування

З 2018 року в Україні запроваджено електронне страхування. Воно дозволяє клієнтам купувати автостраховки без відвідування офісу СК в режимі онлайн. Все, що потрібно зробити - це, наприклад, зайти на агрегатор, вибрати відповідну програму, заповнити необхідну інформацію та оплатити страховку банківською картою. Поліс висилається на e-mail клієнта і не потребує друку. Його наявність можна підтвердити з екрана мобільного пристрою. Ще один плюс - це знижена ціна ОСЦПВ на 10%. У ланцюжку покупки не бере участі страховий агент, комісія якого вже входить у вартість паперового бланка. Якщо ж користувач ще й порівнює програми в пошуках кращої пропозиції, то економія досягає 40%.

Що таке електронний Європротокол

Левова частка всіх ДТП - це дрібні форс-мажори на дорогах, коли розв'язувати питання можна швидко без залучення поліції. Це можна зробити за допомогою системи електронного Європротоколу. Європротокол - бланк повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду, який затверджений Моторно-транспортним бюро. Учасники самостійно оформляють ДТП і заявляють про те, що трапилося в СК. Щоб скористатися Європротоколом потрібно дотримати ряд умов:

  1. У ДТП зіткнулися не більше двох машин;
  2. Водії розібралися між собою, хто винен;
  3. Відсутні травмовані, або загиблі;
  4. Збиток не перевищує 50 000 грн;
  5. Жоден з водіїв не знаходиться в стадії алкогольного або наркотичного сп'яніння.



Автор: На правах реклами
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх