3 липня – Міжнародний день кооперативів. Інтерв’ю з ректором ПУЕТ О. Нестулею.

5.07.2021, 13:00 Переглядів: 984

 

У 1992 р. Генеральна Асамблея ООН ухвалила рішення у першу суботу липня щорічно відзначати Міжнародний день кооперативів. Напередодні свята ми взяли інтерв’ю у Олексія Нестулі – ректора Полтавського університету економіки і торгівлі, який традиційно називають «копер», «кооперативний».

- Перше питання: чим обумовлено запровадження такого свята?

- Очевидно тою роллю, яку відіграють кооперативи у економічному та соціальному житті. Коли Міжнародний кооперативний альянс ініціював рішення ООН, він об’єднував понад 700 млн. членів споживчих, кредитних, аграрних, житлових та інших кооперативів. Сьогодні членами 3 млн. кооперативів є понад 12% населення світу. В кооперативах працює 280 млн. чол. (10% працездатного населення планети). Цифри досить промовисті.

- Україна якось представлена в Альянсі?

- Так, Центральна спілка споживчих товариств України (Укоопспілка) входить як до Міжнародного, так і Європейського кооперативного альянсів. Мені випала честь неодноразово брати участь у їх самітах. Це – унікальні можливості спілкуватися з усім світом.

- Чому освіта стала предметом уваги кооперативів? Адже це господарські організації.

- Кооператори завжди сподівалися лише на свої сили. І чи не першими зрозуміли, що ефективність господарської діяльності залежить від рівня освіти їх працівників. Тому виділяли значні кошти на підтримку шкіл, технікумів, інститутів. В роки Української революції 1917-1921 рр. земські школи, деякі ліцеї, гімназії Полтавщини фактично повністю утримувалися кооперативами. А згодом вони почали утворювати власні навчальні заклади.

- В Україні ПУЕТ єдиний такий?

- Такий – справді єдиний, але загалом в Україні діють 2 університети, 2 інститути та 20 коледжів, власниками яких є Укоопспілка та обласні кооперативні спілки. Вони є у кожній області.

- Іноді доводиться чути, що ПУЕТ – приватний ЗВО, який має за мету лише отримання прибутків. Це справді так?

- Сучасний ПУЕТ бере свою історію з 1961 р., коли про приватні заклади освіти не могло бути й мови. Його заснувала Центральна спілка споживчих товариств СРСР. Після 1991 р. він перейшов у власність Укоопспілки. Тоді була чітко визначена законодавством форма власності – «кооперативна» тобто колективна.

Проте до Конституції України 1996 р. її не внесли, залишивши лише державну, комунальну та приватну. При цьому в реєстраційних документах Укоопспілки, яка є власником ПУЕТ, зазначено, що ії засновниками не окремі особи, а усі її члени. Проте ПУЕТ справді віднесли до приватних вишів. Тобто насправді не все так просто. Але розмови про прибуток як основну мету його діяльності – відверта брехня непорядних конкурентів.

В Статуті університету чітко визначено, шо він – неприбуткова організація. Отже, всі зароблені кошти має спрямовувати на забезпечення освітньої діяльності. Ми так і робимо. При цьому щорічно сплачуємо до комунального та державного бюджетів біля 25 млн. грн. податків. Наголошую, із зароблених, а не отриманих з державного бюджету коштів. Тому навчилися ефективно використовувати кожну копійку, а побрехеньки навколо «прибутковості» запускають ті, хто не здатний запропонувати такі освітні послуги, за які їх споживачі готові платити. До речі, серед них не лише батьки студентів, а й органи державної влади та місцевого самоврядування, бізнес-структури.

- Наостанок. Щоб Ви хотіли побажати кооператорам з нагоди їх свята?

- Впевненості в тому, що кооперація – це унікальний феномен людського суспільства, від якого вона ніколи не відмовиться. Необхідно лише змінюватися й розвиватися відповідно його нових вимог. І звичайно ж бажаю усім здоров’я.

Автор: На правах реклами
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх