У 2022 році у Кременчуцькій громаді зріс рівень особливо тяжких та тяжких злочинів

17.02.2023, 14:04 Переглядів: 1 246

 

Разом з тим, кількість нетяжких злочинів та кримінальних проступків суттєво знизилась

У 2022 році у Кременчуцькій територіальній громаді спостерігається негативна тенденція збільшення рівня особливо тяжких (+80%, 81 проти 45) та тяжких злочинів (+26,4%, 1217 проти 963). Як йдеться у звіті керівника Кременчуцької міської прокуратури Андрія Лапка, це зумовлюється реєстрацією низки воєнних злочинів, фактів зникнення військовослужбовців, викрадення цивільних осіб, порушення законів та звичаїв війни, а також законодавчим посиленням відповідальності за кримінальні проступки, вчинені в умовах воєнного стану.

Так, задокументували:

  • 5 кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України;
  • 16 воєнних злочинів;
  • 13 кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Протягом минулого року здійснювалось досудове розслідування у понад 110 кримінальних провадженнях, відомості про які внесли до Єдиного реєстру досудового розслідування за ознаками ст. 438 Кримінального кодексу України. Після першочергових слідчих дій та винесення процесуальними керівниками постанов про визначення підслідності, усі провадження скерували через Полтавську обласну прокуратуру до відповідних слідчих підрозділів служби безпеки України.

Разом з тим, за 2022 рік у Кременчуцькій територіальній громаді порівняно з 2021 вдалося знизити рівень злочинності на 9,9% (усього зареєстрували 2253 кримінальних правопорушення проти 2501 минулого року). Кількість нетяжких злочинів та кримінальних проступків суттєво знизилась (на 52,5% та 14,3% відповідно).

Наразі окружна прокуратура здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням як у низці кримінальних проваджень щодо службових осіб комунальних підприємств та підрозділів Кременчуцької міської ради, так і у кількох кримінальних провадженнях, розпочатих за її зверненнями. До прикладу, кримінальне провадження від 31.08.2020 за ч. 3 ст. 365-2, ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги та шахрайство) та кримінальне провадження від 26.06.2020 за ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата ввіреного чужого майна, вчинена групою осіб та службове підроблення).

Протягом 2022 року до суду скерували:

  • 5 обвинувальних актів за фактами вчинення кримінальних правопорушень у бюджетній сфері,
  • 5 - про корупційні правопорушення,
  • 1 – у сфері земельних відносин;
  • 6 - за фактами кримінальних правопорушень проти довкілля.

Крім зазначеного, прокуратура захищає інтереси держави шляхом застосування представницьких повноважень. Так, упродовж 2022 року пред'явили 37 позовів на загальну суму 366 млн грн, з них 8 - у господарському судочинстві на суму 332 млн грн. Протягом минулого року суди задовольнили 29 позовів окружної прокуратури на суму 283381 тис. грн.

Окрім того, Кременчуцька окружна прокуратура забезпечила реальне виконання 17 рішень судів на загальну суму 87 628 тис. грн (відсоток реального виконання склав 66,11%).

Безпосередньо на захист інтересів Кременчуцької міської ОТГ у бюджетній сфері до Господарського суду Полтавської області скерували 2 позовні заяви щодо повернення зайво сплачених бюджетних коштів за додатковими угодами, які укладені з порушенням вимог Закону України «Про публічні закупівлі», на загальну суму 587 тис. грн.

Також з винних осіб стягнули до бюджету міста кошти лікарень, витрачених на лікування потерпілих від вчинення кримінальних правопорушень, на загальну суму 456 тис. грн.

На захист інтересів громади у сфері розпорядження комунальним майном скерували позовні заяви про витребування з чужого незаконного володіння на користь громади нежитлового приміщення вартістю 191 тис. грн та стягнення заборгованості за договорами оренди комунального майна та повернення об'єктів оренди на загальну суму 435 тис. грн.

Крім того, на захист інтересів держави у сфері охорони дитинства окружна прокуратура скерувала до Господарського суду Полтавської області позовну заяву про стягнення заборгованості з орендної плати за договором оренди нерухомого майна, що належить до державної власності та перебуває на балансі Кременчуцького фахового коледжу транспортної інфраструктури та технологій у сумі 23,5 тис. грн. Наразі відкрили провадження у справі.

За рішенням суду, постановленим на користь прокурора, до власності Кременчуцької міської ОТГ повернуто земельну ділянку площею 12 га, ринковою вартістю понад 17 млн грн, що розташована в межах Потоківського старостинського округу.

Нагадаємо, що у 2022 році поліція Кременчуччини розкривала кожен другий злочин.

Автор: Катерина Турубара Джерело фото: horyn.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх