На Полтавщині землевласник спричинив державі та екології збитків на 100 млн гривень

3.06.2022, 07:01 Переглядів: 12 896

 

Чоловікові повідомили про підозру за 3 статтями Кримінального кодексу України

На Полтавщині слідчі поліції підозрюють землевласника у спричиненні державі та екології збитків на понад 100 мільйонів гривень. Про це інформує Слідче управління обласної поліції та прокуратура Полтавщини.

Власнику 12 земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів на території Чутівської селищної ради, інкримінують ряд правопорушень проти довкілля. Чоловікові повідомили про підозру за 3 статтями Кримінального кодексу України.

У процесі розслідування слідчий підрозділ відділу №3 (Карлівка) Полтавського райуправління поліції встановив, що за допомогою спецтехніки власник 12 земельних ділянок незаконно заволодів ґрунтом, спричинивши довкіллю матеріальну шкоду на суму близько пів мільйона гривень.

Також зібрали докази його причетності до самовільного видобутку корисних копалин – цегельно-черепичної сировини – упродовж травня-листопада 2020 року, без дозволу на користування надрами та проведення зміни цільового призначення землі. Згідно з висновками судових експертиз, порушивши встановлені правила використання надр, землевласник завдав державі збитків на 99,5 мільйонів гривень. Також на землях сільськогосподарського призначення утворилося 11 котлованів, наповнених водою, що створило небезпеку для життя, здоров’я людей та довкілля.

Наприкінці травня цього року чоловіку повідомили про підозру. До суду скерували два клопотання: про накладення арешту на майно, що на праві приватної власності належить підозрюваному, та щодо обрання йому запобіжного заходу.

На даний час триває досудове розслідування у кримінальному провадженні, відкритому за 3 статями Кримінального кодексу України:

  • безгосподарське використання земель, якщо це спричинило тривале зниження або втрату їх родючості, виведення земель з сільськогосподарського обороту, змивання гумусного шару, порушення структури ґрунту (частина 1 статті 254);
  • незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи для довкілля, що заподіяло матеріальну шкоду у великому розмірі (частина 2 статті 239-1);
  • порушення встановлених правил використання надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин місцевого значення у великому розмірі або незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення (частина 2 статті 240).
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх