У кременчуцькій багатоповерхівці стався витік газу — мешканці вчасно зателефонували «104»

21.02.2020, 16:34 Переглядів: 5 532 Коментарів: 3

Кременчужанка Ксенія, у будинку якої трапився цей випадок, закликає кременчужан бути пильними і у подібних випадках одразу повідомляти в аварійну газову службу, адже це може врятувати життя

У ніч з 20 на 21 лютого у кременчуцькій багатоповерхівці за адресою проїзд Арсенальний, 2 стався витік газу. Мешканці вчасно зорієнтувалися та зателефонували на лінію «104».


До редакції «Кременчуцького Телеграфа» звернулася кременчужанка Ксенія, яка розповіла інцидент, що стався у її будинку:


Сьогодні вночі зіткнулися з ситуацією, що погрожувала життю людей у під'їзді п'ятиповерхового будинку. Десь біля опівночі здалося, що у під'їзді тхне газом! Оскільки це дуже небезпечно — вирішили викликати аварійну газову службу, і не помилилися!


Коли у під'їзді мешкає більшість пенсіонерів — є ймовірність того, що хтось забув вимкнути конфорку або через стан здоров'я не помічає, як плиту залило і замість готування їжі небезпечний газ отруює людину.


Запах газу у під'їзд йшов з квартири, у котрій мешкає старенька бабуся. Коли на місце прибула аварійна газова служба, працівники дійсно підтвердили, що у помешканні був витік газу.


Пресслужба ПрАТ «Кременчукгаз» прокоментувала, що жінка поважного віку відкрила вентель, вочевидь відволіклась та забула про те, що газ ввімкнений. Так і стався витік.


Оскільки це було вночі — не хочеться й думати чим все могло закінчитися! — підсумовує Ксенія.


Вона наголошує, яке велике значення має безпека будинку, і просить на її прикладі показати кременчужанам як важливо бути пильними і обов'язково зателефонувати у газову службу, якщо біля будинку або у під'їзді тхне газом. Адже на це ви витратите п'ять хвилин, але пильність може врятувати життя вам та вашим сусідам.


Як виявити витік газу:

  • за запахом (природний газ нічим не пахне, тому його спеціально одорують, додаючи до нього речовину, запах якої нагадує «аромат» тухлих яєць);
  • на слух (в місцях стиків і з'єднань труб і шлангів газ може витікати із шиплячим звуком);
  • візуально (на відкритій місцевості в місці витоку газу влітку може пожовтіти трава, а взимку стати бурим сніг).


 

Якщо ви виявили витік газу, перш за все треба повідомити у аварійну газову службу за номером «104», після цього слід відкрити вікна у приміщенні. Справа в тому, що природний газ в 1,8 рази легший за повітря — він піднімається вгору і легко виводиться назовні через відчинене вікно.


Також не слід вмикати чи вимикати освітлення та електроприлади, щоб не спровокувати утворення іскри, не можна користуватися вогнем або палити.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

938
21 лютого 2020 16:51

Чиста випадковість, яка вберегла життя бабці, і будинок. Важко уявити наслідки від випадкової іскри. Молодчинка.

Ще раз наголошую, і цей випадок цьому доказ, що угарний і природній газ важко виявити. Власне бабця в квартирі не виявила. Тому наполеглева порада стати власником газосигналізатора.

Маю і я досвід спілкування з газовою службою. Проходячи біля будинку в приватному секторі почув різький характерний запах газу. Пройшув ледь далі - запах зник. Повернувся - та нє! Смердить! Якраз в тому районі розміщений газ. лічильник на відстані 4 м. від забору. Хто зна, чи це від нього, чи з будинку вже йде такий штир. Звоню в газову.Давай вони мені соплі жувати "а може ви помиляєтесь, а ми не маєм права, а чому ви рішили" і т.д. Кажу - не хочете - не виїзджайте, я свою роботу виконав, повідомив. Через 2 години звонять мені. Приїхав я так розумію майстер. Спитав точну адресу. Не знаю чи заходили, і чи заходили в двір і в будинок, але голос майстра був незадоволений.


7 1
95
21 лютого 2020 18:32

Теперь горгаз ввалит бабушке за транспортировку столько, что она к плите долго пододить побоится 


3 1
0
22 лютого 2020 09:55

Давно вже пора ввести для багатоквартирних будинків обов'язкову наявність датчиків витоку газу з елктромагнітним клапаном в квартирі. Бо така забудькуватість бабусь призводить до великої біди. Хоча є проблема- газовики загнуть за свої послуги монтажу таку ціну , яка перевершить саму вартість датчика раза в два ,а тому виявиться не по кишені пенсінерам і не тільки.


1 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх