Кременчуцький педколедж першим в Україні отримав ліцензію на випуск «бакалаврів»

1.12.2016, 17:05 Переглядів: 9 760

Кременчуцький педколедж першим в Україні отримав ліцензію на випуск «бакалаврів»

Навчання триватиме 2 роки і набиратимуть студентів лише на базі 11 класу. Інші коледжі, які наступного року не зможуть отримати ліцензії, перетворяться на... ПТУ

З 1 вересня Кременчуцький педагогічний коледж імені А. С. Макаренка вперше набере студентів на освітній рівень «бакалавр» - він став першим і, поки що єдиним в Україні коледжем, який отримав відповідну ліцензію. Про це повідомив директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко під час прес-конференції по ЗНО-2017 у педагогічному коледжі.


- З 1 вересня будемо набирати в себе на стаціонар, на два роки, на держзамовлення студентів на «бакалавра», - пояснив директор коледжу Іван Гальченко. - По сьогоднішній системі підготовки, більше немає спеціалістів, як таких, є лише бакалавр, магістр і доктор філософії. Майбутніх бакалаврів набиратимемо на базі 11 класів, або на базі наших випускників, молодших спеціалістів цього та минулих років випуску. Навчатись вони будуть 2 роки, а далі зможуть йти у будь-який ВУЗ на магістратуру.


Такі зміни пов'язані зі змінами у системі освіти - з 2017 року має відбутися відмова від практики початку навчання студентів у педагогічних коледжах після дев’ятого класу. На це вказує чинний Закон «Про вищу освіту».


- З 9 класу на «бакалавра» ми набирати не будемо, - продовжив Іван Гальченко. - А 9-класники у 2017 році, якщо нічого не зміниться, підуть тільки у систему ПТУ. Технікуми і коледжі, які не проліцензуються, випускатимуть «молодших спеціалістів», тому, що «молодший спеціаліст» стає робітничою професією. От медичний коледж, як набирав на базі 9-х класів, так і набиратиме, але «медсестра» тепер буде не в системі вищої освіти, а в системі професійної освіти.


Як розповів директор Кременчуцького педагогічного коледжу, найскладніше, у шляху до ліцензування, було вирішити саме кадрове питання.


- Є умови ліцензування, затверджені Кабінетом міністрів України, ми брали ці умови ліцензування і вибудовували підготовчі групи, кадровий склад, навчальні плани, літературу, матеріальну базу і т. д. Найскладнішим було саме кадрове питання — необхідно було створити кафедри тих трьох спеціальностей, на які ми отримували ліцензії, на кожній з яких має працювати мінімум по три педагоги, що мають вчений ступінь кандидата або доктора наук. Ми прийняли до себе викладачів з відповідними знаннями, і двоє наших уже захистились, тож тепер ми маємо той кадровий склад, якого не мають інші коледжі. Але, щоб ви розуміли, чому це було так складно... Чому ви думаєте до нас академік Геннадій Федорович не йде? Тому, що він працює в університеті і там отримує заробітну плату 16-го тарифного розряду, а у нас, для того, щоб заплатили по 12-му розряду треба проатестуватись, отримати спеціаліста ІІ, І і вищої категорії. Тому всім, кого я прийняв, я доплачую до 16-го тарифного розряду.


Останню з трьох ліцензій педагогічний коледж імені А.С.Макаренка отримав вчора, 30 листопада, чим забезпечив собі існування в майбутньому.


- Кременчуцький педагогічний коледж став першим і, поки що єдиним в Україні, який отримав ліцензію на всі три спеціальності на рівень «бакалавра», - розповів директора Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко. - Переоцінити цю подію неможливо. Найперше, це визнання високого рівня ефективності роботи педагогів коледжу, а по-друге, це означає, що в контексті змін, які відбуваються зараз в системі вищої освіти, з отриманням цих ліцензій педколедж підтвердив і гарантував свою легітимність на багато років вперед. Бо справа полягає в тому, що, якщо протягом наступного року усі коледжі не отримають таких ліцензій, то вони автоматично перетворяться на ПТНЗ.

Автор: Руслана Горгола Джерело фото: risovach.ru
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх