У Кременчуці відкрилась виставка архівних документів часів Другої світової війни

7.05.2016, 10:15 Переглядів: 2 920

У Кременчуці відкрилась виставка архівних документів часів Другої світової війни

Протягом восьми днів кременчужани мають унікальну можливість дізнатися про значний внесок у боротьбі з ворогом мешканців нашого краю мовою архівних документів, відвідавши документальну виставку архівного відділу виконавчого комітету Кременчуцької міської ради

5 травня у приміщенні архівного відділу виконавчого комітету Кременчуцької міської ради (вул. І. Сердюка, 27, вхід з двору) відкрилась невеличка, але змістовна документальна виставка, присвячена вшануванню пам’яті воїнів, що брали участь у захисті країни в роки Другої світової війни.

 

На виставці кременчужани можуть ознайомитись з копіями унікальних документів з фондів особового походження архівного відділу виконавчого комітету Кременчуцької міської ради.

 

- Люди, як могли, так і здавали документи та свідчення, фотографії про Другу світову війну у нашому місті, тому документи, які представлені у архіві збиралися частками, за період з 1941 по 1994 рр., - пояснила Олена Базавлук, головний спеціаліст архівного відділу. - Багато цікавих документів трапляються в особовому фонді доктора історичних наук та краєзнавця Лева Ісааковича Євсилевського.

 

У експозиції висвітлена стаття Лева Євсилевського про оборону міста, про те, як війна розпочалася саме в Кременчуці, як кременчужани виходили і тримали оборону, щоб не допустити ворога до Дніпра та запобігти підриву моста.

 

Також там представлені копії архівних документів, такі як:

  • спогади очевидців про примусове вивезення людей
  • медична та облікова картки остарбайтерів
  • довідка про роботу у м. Кременчуці евакогоспіталя № 1341
  • довідки про збитки, завдані місту та району німецько-фашистськими окупантами та інші.

 

Серед документів експонується текст, поданий в оригіналі без правок, з акта про звірства німецько-фашистських загарбників у м. Кременчуці та Кременчуцьких таборах смерті. Серед експонатів можна побачити фото Єврейського гетто у Лубнах, або подивитись на копію фотокартки, що зберегла момент, як вулицями Полтави німці вели військовополонених.

 

- Бажаючі можуть приходити до архівного відділу, щоб побачити ці документи, проникнутися їх духом, або навіть попрацювати з ними в якості дослідників, - запрошує кременчужан архівний відділ виконавчого комітету Кременчуцької міської ради.

 

Виставка триватиме з 05.05.2016 по 13.05.2016. Вхід вільний в часи роботи архівного відділу виконавчого комітету Кременчуцької міської ради - з 8.00 до 17.00.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх