"Провінціали" презентували кременчужанам виставку "Satisfaction"

26.04.2016, 14:09 Переглядів: 3 280

"Провінціали" презентували кременчужанам виставку "Satisfaction"

Експозицію із 63 картин п'ятьох кременчуцьких художників можна буде відвідати до 22 травня

21 квітня офіційно відкрилася виставці «Satisfaction» творчого об’єднання «Нова провінція», що відкрилася у Міській художній галереї.

 

Свої нові роботи, написані протягом останнього року, містянам представили п’ятеро кременчуцьких художників: Ольга Гриценко, Тетяна Зубова, Інна Мосієнко, Олексій Рубанов, Тетяна Шуляк.

 

63 роботи, представлені на розсуд публіки художниками, різнилися між собою не тільки авторством, але і настроями, і технікою. Всі ці роботи - нові, кременчужани їх ще не бачили. В основному, вони виставлялися вже на всеукраїнських виставках, але Кременчук побачить їх вперше.

 

Крім образотворчого мистецтва, відкриття виставки вдало доповнило музичне і гастрономічне: для гостей грали та співали Гаррі Гарін та Сергій Пілігрим, а гостинні художники частували відвідувачів виставки вином та крекерами.

 

«Телеграфу» вдалось поспілкуватись з трьома із п’яти художників, чиї роботи представлені зараз у експозиції та розпитати їх про те, що дарує задоволення їм самим, що надихає творити і що ж зображено у їх абстрактному живописі.

 

«Іноді я можу перевернути полотно і зрозуміти, що так краще», - Т.Шуляк

 

- Скажіть будь-ласка, як виникла назва виставки? Чому саме «Satisfaction»?

 

- Я пишу, собі в задоволення, а якщо це ще й людям подобається, то це взагалі ідеально. Мабуть тому, і виставка називається «Satisfaction». Справа в тому, що я зараз ходжу на курси англійської і це, мабуть, якось на підсвідомому рівні. Ну, і мистецтво - це завжди задоволення, для нас і для глядачів задоволення.

 

- Скільки Ваших робіт представлено на виставці цьогоріч і яку з них Ви вважаєте найвдалішою?

 

- Моїх робіт тут представлено 17. Найвдалішою із представлених тут я вважаю картину "Жовте море", тому що вона така жовта і там риба добре проглядається...Я, в цьому сезоні, чомусь вирішила, що жовтий - найліпший колір і багато робіт у мене в жовтих тонах.

 

- «Жовте море» - Ваша улюблена картина?

 

- Ні, найулюбленіша моя робота - "Рахат лукум". Вона така, не дуже яскрава, але якась така, дуже мила для мене. Така м’яка, як східні солодощі. В мене багато "солодких" картин, наприклад, "Карамель" тут ще виставлена.

 

- У якому стилі написані представлені тут роботи?

 

- Складне запитання… Розумієте, для художника дуже важко визначити стиль, адже коли зустрічаються мистецтвознавці, то вони говорять про стилі, напрямки і композиції, а коли зустрічаються художники, то говорять про те, де купити розчинник дешевший. Художники, зазвичай, вони не задаються питанням: "А що це я таке намалював"?

 

- Все ж, для того, щоб зрозуміти, що, все ж таки, зображено на частині ваших картин, необхідно прочитати їх назву. Чи завжди Ви самі знаєте, що зобразили на черговому полотні?

 

- Це, можливо, так і є. Я, наприклад, пишу з маленьких таких ескізів, на яких позначені кольори, якась там елементарна композиція, але, в ході роботи, може вийти щось зовсім інше, ніж ти задумував на початку. Це залежить і від нас, і від полотна, і від кількості фарби, яку ти маєш на даний час. І, в принципі, потім, я звертаюся до знайомих і всіх запитую, що, на їх думку, на картині зображено.

 

- Чому Ви обрали саме абстрактний живопис?

 

- Абстрактний живопис цікавий тим, що він дуже подібний до музики, адже кожен може побачити в ньому щось своє, в залежності від погоди чи настрою. Один із засновників цього напрямку, Малевич, говорив, що після того, як людина вийшла в космос, художник вже не повинен бути прив’язаним до землі - картина повинна бути такою, щоб її можна було дивитися і згори, і знизу, і з будь якого боку.

 

- Тобто Ваші полотна можна вертіти, як завгодно?

 

- Ні, у моїх картинах завжди є низ. Але іноді, я можу перевернути полотно і зрозуміти, що так краще.

 

«Іноді, ти такий щось на полотно виплеснеш і думаєш: «Оп-па, я - геніальний», - І.Мосієнко

 

- Що для Вас сьогоднішня виставка?

 

- В мене є сьогодні такі лозунги: «всі на виставку», «мистецтва вистачить на всіх», «кидай палити - іди на виставку» та «весна - це гарний крок уперед».

 

- Чому саме весною відбувається більшість Ваших виставок?

 

- Така у нас весняна традиція. Ми вже, мабуть, 14-й рік поспіль навесні виставляємо свої картини., а може й довше… Я так вважаю, що весна - це така своєрідна крапка відліку. Тобто, це такий період, коли все іде взріст - це як ті зародки, які потроху показують, що вони живі, це як перегортання якоїсь сторінки значної. От знаєте, у нас завжди так: із уггі в босоніжки, із шуби в сарафани - весна вона така коротка у часі в нас, але така світла і такий значний поштовх дає.

 

- Ви частіше пишете саме весною? Вона Вас надихає?

 

- Пишемо ми картини, тобто масло, а все інше - це не картини, а роботи., і їх не пишуть. Сьогодні тут представлені 24 мої роботи, 3 з них - маслом. А пора року… Розумієте, художник - це зовсім така рухлива маса молекул та нейронів, і чогось там ще... Він працює, звичайно увесь рік, незалежно від пори року і часу дня, не має ніяких означень. Якщо ти хочеш працювати, то ти встанеш, або не ляжеш, і будеш працювати з задоволенням, бо тебе аж розпирає. Або ти вибухнеш на тисячі маленьких художничків, або ти просто щось зробиш цікаве.

 

- Ваші роботи мають різний настрій. Від чого це залежить?

 

- Роботи, вони залежать від стану душі художника... От сьогодні я, наприклад встала, і я якась фіолетова в крапинку, і я так малюю, і так бачу світ. А завтра я там встану, і буду в зірочках сріблястих, і вся біла і пухнаста, і щось таке мрійливе малюватиму... А потім хтось мені на ногу, наприклад, наступить, і я передумаю, що світ не такий приємний як здавалося, і малюватиму його вже іншим.

 

- Яка робота Ваша улюблена?

 

- Знаєте, у моєї мами у сім’ї було їх четверо дітей, і мама моя була найменшою. Так от вона завжди питала у бабусі, кого з них та найбільше любить, очікуючи, що бабуся скаже, що її, як саму маленьку. А бабуся казала: це як 5 пальців на руці - якого б не врізав, всюди боляче. Так і з роботами - є, звичайно, більш вдалі роботи, якийсь успіх, і ти такий щось на полотно виплеснеш і думаєш:"Оп-па, я - геніальний". А іноді щось робиш, душиш-душиш того удава, душиш його. а потім подивишся, через якийсь час на роботу і думаєш чи в смітник її, чи в музей...

 

- Чи часто Ви звертаєтесь у творчості до теми сім’ї?

 

- Є у мене тут робота "Мадонни і немовлята" - це така феєрична інсинуація, щодо потреби мадонн в немовлятах і немовлят в мадоннах, бо кожному немовляті - по мамі, я так вважаю. Я, знаєте, думаю, що дітей не розподіляють навмання, як в лото, а дитина, мабуть, сама вибирає того, в чиїй сім’ї вона буде рости.

 

- Що Ви вкладаєте у свої роботи?

 

- Хотілося б вкласти десь з мільйон доларів у швейцарському баку, а потім жити на них, але, знаєте, не можна бути глибоким, якщо ти постійно розпилюєшся. Я, насправді, дуже жадна - я працюю, я не можу відпочивати, я харчуюсь мистецтвом, я просто якась ненажера мистецтва…

 

«Мені, дещо, соромно за свої роботи на цій виставці», - О. Гриценко

 

- Що для Вас сьогоднішня виставка?

 

- Я дуже вдячна "Новій провінції" за те, що вони завжди мене запрошують, хоча я не потрапляю у їх формат, але я підтягнусь, я буду старатися, і, думаю, що увіллюсь в цей чудовий колектив.

 

- Чим Ваші роботи відрізняються від робіт інших художників, які виставляються сьогодні?

 

- В моїх роботах є трохи стилізації, декоративності і форми. Напевне, вони більш живописні і чимось навіть близькі до акварельного живопису. Ті роботи, які представлені тут, вони чимось нагадують акварельний живопис, тому, що я колись дуже любила писати аквареллю і, напевне, хотіла свої ліпші напрацювання в акварелі перенести на масло.

 

- Чи є у Вас улюблена картина?

 

- Мені, дещо, соромно за свої роботи на цій виставці, тому що я думаю, що можу трошки краще. Ну, я знаю, що є безліч людей, які не уміють навіть так, але це не дуже мене втішає. Хоча душу я в ці роботи вкладала. Вони, трошки не так виглядають, як би мені хотілось, але я старалась.

 

- Від Ваших робіт віє осіннім настроєм, Ви писали їх восени?

 

- Я пишу, в основному взимку, минуле літо, правда у мене було дуже продуктивним, а так, все ж, я, зазвичай, зимою пишу. Але складно досить суміщати творчість з цією адміністративною посадою, яка на мене звалилася.

 

- Чому не всі Ваші роботи мають назви?

 

- Мені здається, що я зовсім не вмію називати картини. І ще один полтавський художник, мій друг, колись сказав мені, що літературщина живопису не потрібна. Живопис має говорити сам за себе, формами, предметами, емоціями і, можливо, станом душі, внутрішніми відчуттями.

 

- Що Ви малюєте найчастіше?

 

- Я дуже люблю писати відображення - це завжди натяк на іншу реальність, не наш людський світ, а інший - загадковий, красивий. Тому що хочеться відходити від поганих емоцій, переживань, і надихати людей, дарувати їм впевненість в завтрашньому дні і гарні емоції.

 

Експозицію можна буде відвідати до 22 травня. Міська художня галерея (вул. Коцюбинського, 4) працює з 10:00 до 16:30, у всі дні, окрім п’ятниці та суботи.

Автор: Руслана Горгола Фото: Ростислав Богданов
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх