Як повернути Крим. Поради інструктора ООН з Кременчука

27.02.2016, 10:27 Переглядів: 3 683

Як повернути Крим. Поради інструктора ООН з Кременчука

Кременчужанин Володимир добровольцем пішов на війну. Будучи офіцером та інструктором ООН з питань ведення бойових дій миротворчих операцій, зараз перебуває в особливому підрозділі на сході України. У Володимира специфічні обов'язки, які є державною таємницею.

 

Боєць з династії військових, звільнився з лав армії, коли державі не потрібні були фахівці. З початком військової агресії з боку Росії вирішив повернутися у Збройні Сили.

 

Про Крим

 

Коли побачив події, які розгорнулися в Криму, одразу зрозумів, що відбувся переворот. Аналізуючи ситуацію розумів, що звичайним мітингом це не закінчиться. У кінці лютого, коли почалися події, наступного дня подав заяву до військкомату. Але на той час, ще не було Указу Президента України про мобілізацію, він з'явився лише 17 березня 2014 року.

 

На Криму можна було зупинити збройний конфлікт, але було багато факторів чому це не відбулося. Одне з них - військові частини Російської Федерації знаходилися поблизу і в тих самих поселеннях як і українські.

 

Навіть якщо військові діяли згідно зі статутом (застосували зброю), на мою думку, держава в тих умовах не могла гарантувати безпеку рідних військових.

 

Російські підрозділі застосовували цивільних та переодягнених військових, які знаходилися поруч українських військових частин. Наші військові знаходилися в облозі. Вище керівництво держави ніяких наказів при цьому не давало.

 

Схожі події відбувалися на початку 1990-х років, але тоді одразу застосували СБУ. Думаю, у нас було достатньо сил, щоб застосувати СБУ та Службу Зовнішньої Розвідки України весною 2014 року.

 

Як повернути анексований Крим

 

Спочатку необхідно підняти рівень розвитку в Україні, щоб з боку держави був захист громадян в усіх сферах. Зробити нашу країну однією з провідних країн Європи.

 

Вимикати світло і не постачати продуктів харчування в окуповану територію не вихід. Блокуючи постачання світла, ми гірше робимо лише для звичайних громадян. Для істеблішмента (політичної еліти - ред.), який знаходиться в Росії це не принципово. Росіяни використовують цю ситуацію, як важіль впливу та управління на населення, яке знаходиться на анексованій території. Вони показують, що українська влада, так звана “київська хунта” робить гірше для своїх громадян.

 

Всі зв'язки необхідно перенести в економічну площину. І якщо постачати електроенергію в Крим, то за міжнародними стандартами. У політичному аспекті - продовжувати враховувати Крим частиною України.

 

Це як палка у двох кінцях. Якщо ми постачаємо світло за міжнародними стандартами, то визнаємо Крим російським. А якщо не постачаємо - обмежуємо права своїх громадян, які з будь-яких причин не можуть залишити територію.

 

За словами Володимира, ситуація на сході зараз нестабільна та з елементами несподіванки.

 

Супротивник у фортифікаційно-інженерному відношенні досконаліший за нас. У них всі укріплення модернізовані та зроблені з бетону.

 

- Зараз керівництво України зайняло очікувальну позицію. Щоб повернути Донбас необхідно діяти, як з Кримом. Соціальна незахищеність і розчарування населення призводить до того, що людям не важливо хто прийде до влади, Україна чи “ДНР”та“ЛНР”, головне для них мир.

 

Для звільнення Донбасу необхідна політична воля

 

Щоб звільнити Донбас необхідна політична воля держави. Нам необхідна чітка державна політика спрямована на те, щоб кожен громадянин був під захистом. Будь-який мир наступає після перемоги.

 

Якщо в Америці страхування життя військового - 1-1,5 млн доларів, тоді влада розуміє, що краще витратити 150 тисяч на забезпечення безпеки військових(підняти вертольоти зі спецпризначенцями з метою врятування своїх військових і недопущення загибелі чи полону), ніж виплачувати страхування у випадку загибелі.

 

Чому знищувалась українська армія

 

Цілей було декілька. По-перше, зробити Україну слабкою перед європейськими країнами та Росією. Їм на кордоні не потрібна сильна держава. Україна необхідна, як сировинний придаток для постачання по заниженій ціні матеріалів та продуктів харчування. По-друге, зробити буферну зону між країнами НАТО і Росією. Якщо кордони Росії та НАТО не будуть розділені, то на кордоні буде постійно дієвий конфлікт. Україна, як захисна плівка, яка витримує удар. Краще вкладати кошти на буферну зону, ніж у відкритий військовий конфлікт.

 

За весь час Україна не формувалася, як держава. Один із видів державності - захист своїх інтересів перед іншими державами на міжнародній арені. Також важливим є військовий аспект. Всі хто приходив до влади думав не про зміцнення держави, а про власне збагачення.

 

АТО чи війна

 

Хто був у зоні військового конфлікту, той розуміє, що це війна, а не АТО. Але з юридичної точки - антитерористична операція.

 

У міжнародній практиці АТО - це точкова операція, яка триває миттєво. Вона передбачає використання спеціальних правоохоронних органів, але з можливим залучення військових. Наприклад, у США залучають національну гвардію і різні спеціальні підрозділи.

Якщо у нас АТО, то на передовій повинна бути Національна гвардія, як правонаступниця внутрішніх військ, це безпосередньо входить в її обов'язки. А у нас на лінії розмежування знаходяться Збройні Сили.

 

Для тих хто боїться, що ми не отримаємо кредитів МВФ. На мою думку, необхідний закон, який визнавав, що у нас військовий або збройний конфлікт на території свої держави. Верховній Раді України слід було б вже давно прийняти Закон «Про збройний конфлікт на території держави». Якщо не можемо назвати це війною.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ФРОНТОВІ ІСТОРІЇ КРЕМЕНЧУЖАН:

У цьому сюжеті «Кременчуцький ТелеграфЪ» зібрав інтерв'ю з кременчуцькими бійцями і волонтерами, які своїми очима бачили жахи подій на Сході. Це розповіді про війну, на якій гинули наші захисники, щоб не допустити просування агресора.

Низький уклін всім бійцям. Слава героям! Герої не вмирають!

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх