Вулиця Героїв Сталінграда у Кременчуці формально не підлягає перейменуванню — коментар фахівця

19.02.2016, 13:37 Переглядів: 4 041

Фахівець Українського інституту національної пам'яті Богдан Короленко пояснив, чому вулиця Героїв Сталінграда формально не потрапляє під дію закону про декомунізацію. Разом із тим, громада сама можевизначитися з перейменуванням

Сесія міськради 16 лютого ухвалила нові назви для 114 “радянських” вулиць. 18 лютого, керуючись рекомендаціями міськради, мер Віталій Малецький підписав розпорядження.

 

“А де вулиця Героїв Сталінграда? Чому залишають ім'я найбільшого ката українського народу?” - пише один із наших читачів, коментуючи новину про перейменування.

 

У списку на перейменування, дійсно, немає вулиці Героїв Сталінграда. Під час сесії з приводу цього розгорілася суперечка. Голова спілки інтелігенції Валерій Голуб вимагав включити вулицю, “у назві якої звучить ім’я ката українського народу» до списку на перейменування. Але депутати за це не проголосували.

 

Формально вулиця, дійсно, не підпадає під дію закону.

 

- З вулицею Героїв Сталінграда — цікава ситуація, є певна юридична казуїстика, - коментує Богдан Короленко, начальник відділу регіональних особливостей та політики національних меншин Українського інституту національної пам’яті. - З одного боку, назва вулиці містить ім'я Сталіна, з іншого боку, із цією назвою пов'язане вигнання нацистів з території Російської Федерації. У свою чергу, Сталінградська битва та вигнання окупантів із Росії пов'язане зі звільненням від нацистів і України. І перейменування вулиці Героїв Сталінграда - питання скоріше політичне, його повинен вирішувати не Український інститут національної пам'яті. Хоча тут повинна бути врахована думка громади: хоче громада перейменовувати — маємо перейменовувати.

 

 

Разом із тим, у Кременчуці мер та депутати “не декомунізували” принаймні три вулиці, які однозначно підпадають під дію закону.

 

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх