Сьогодні в Україні святкують Міжнародний день студента

17.11.2015, 16:30 Переглядів: 3 714

Сьогодні в Україні святкують Міжнародний день студента

17 листопада в Україні та всьому світі відзначають День студентської молоді

День студентської активності, який відзначається сьогодні, 17 листопада, сягає корінням до трагічних подій, пов'язаних з розстрілами чеських студентів гітлерівцями у 1939 році. Про це йдеться у Вікіпедії.

 

28 жовтня 1939 року в окупованій Празі поліція та підрозділи СС розігнали мирну демонстрацію, під час якої було тяжко поранено студента медичного факультету Яна Оплетала. Від завданих ран 11 листопада хлопець помер. Похорон студента, який пройшов 15 листопада, став протестом проти окупації. В ньому взяли участь тисячі людей. І тут не обійшлося без сутичок з поліцією. З цього приводу 16 листопада на нараді у Берліні Гітлер вирішив закрити чеські виші. У зв'язку з цим, в ніч з 16 на 17 листопада у Празі відбулися масові арешти студентів з наступним їх відправленням до концентраційних таборів. Лідерів чеського Союзу студентів було розстріляно.

 

В 1941 році на зборах у Лондоні Міжнародна Рада Студентів постановила 17 листопада пам'ятним днем до подій в Чехії. Дату було оголошено Міжнародним днем студентів.

 

Уперше Міжнародний день студента було відзначено 1978 року в Лондоні Міжнародною радою студентів, членами якої було чимало біженців.

Нині статус Дня студенства затверджено за датою 17 листопада на рівні Організації Об'єднаних Націй.

 

В Україні офіційне студентське свято встановлено «…на підтримку ініціативи студентської молоді України…» згідно з Указом Президента України «Про День студента» від 16 червня 1999 р. № 659/99.

 

У перекладі з латини studens означає «той, що ретельно працює», «такий, що займається». З організацією в ХІІ ст. університетів, термін «студент» став уживатися для визначення тих, хто навчається у цих закладах. У США, Великій Британії й деяких інших країнах студентами називають також учнів коледжів.

 

В Україні студент - особа, яка в установленому порядку зарахована до вищого навчального закладу та навчається за денною (очною), вечірньою або заочною, дистанційною формами навчання з метою здобуття професії.

 

Першими вищими навчальними закладами, де навчалися студенти, на території України були Львівський університет (до 1661 року - єзуїтська колегія) та Києво-Могилянська Академія (до кінця 17 століття - Колегія), заснована 1632 року. Згодом університети відкрилися у Харкові (1805), Києві (1834), Одесі (1865), а також з'явився Безбородьківський ліцей у Ніжині (1820).

 

На сьогодні в Україні функціонує 664 виші І-ІV рівнів акредитації, в яких навчається 1,689 млн. студентів.

 

За даними Вільної інциклопедії та інформаційного агенства Укрінформ.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх