Кременчужан навчали робити єврейські амулети – хамса

14.08.2015, 09:51 Переглядів: 6 244

Кременчужан навчали робити єврейські амулети – хамса

Майстер-клас з єврейських символів провели в рамках «Днів єврейської культури»

У відділі мистецтв Центральної бібліотеки для дорослих ім. Горького провели майстер-клас з єврейських символів. Керівник «Творчої майстерні» єврейського благодійного фонду Юлія Філіппова розповіла присутнім значення єврейських символів.

 

Юлія зазначила, що зірка Давида – на ідиші вимовляється як могендовід та означає щит Давида. Це шестикутна зірка, в якій два рівнобічні трикутники накладено один на одного — верхній кінцем вгору, нижній кінцем униз.

 

 

Зірка Давида зображена на прапорі Держави Ізраїль і є одним з основних його символів.

 

 

«Мінора є одним з найдавніших символів юдаїзму і єврейських релігійних атрибутів. Зображення мінори можна побачити на гербі Ізраїля. Для запалювання мінори використовують масло, яке отримують при першому віджимі олії. Вона повинна горіти всю ніч до самого ранку, - зауважила Юлія. – У мінорі 7 підсвічників, бо вони символізують дні тижня або річний цикл. Все в житті циклічне. Є ще один підсвічник, схожий на мінору – ханукія, там 9 світильників».

 

Кременчужан навчали робити єврейські амулети – хамса

 

Хамса - захисний амулет у формі долоні, яким користуються євреї та араби. В юдаїзмі, вона означає «рука бога». Слово «хамса» має семітське коріння і означає «п'ять».

 

Юлія розпоповіла, що хамсу прикрашають зіркою Давида, молитвою чи всевидячим оком. Колір оберегу не має значення, головне вірити, що він допомагає.

 

В Ізраїлі є місто, в якому на дверях майже кожного будинку розміщено зображення хамси. Це Цфат – місто каббалістів. Цфат блакитного кольору: кам'яні паркани, сходи, будинки, віконниці, двері - все блакитне. Адже блакитний – це колір ока бога. За легендою, диявол проносячись в небесах, без кінця поглядає вниз і шукає, де б нашкодити, а пофарбований у блакитний колір Цфат приймає за озеро і пролітає повз.

 

Кременчужани мали можливість намалювати собі хамсу. Традиційний колір синій, але більшість присутніх малювали жовто-блакитні обереги, які прикрашали блискітками.

 

Організатори відзначили, що у Кременчуці протягом 20-23 серпня відбудуться дні мусульманської культури.

 

Нагадаємо, заходи відбуваються в рамках проекту «Кампанія зміни громадської думки для руйнування негативних стереотипів та налагодження діалогів між жителями міста Кременчука». Він реалізується громадською організацією «Культурний діалог» спільно з Літературним угрупуванням «СТАН» в рамках проекту Мережі Меншин Східного Партнерства, що діє за фінансової підтримки Європейського Союзу в Україні. Означена діяльність є продовженням проекту «Інкубатор Довіри» який реалізується за підтримки National Endowment for Democracy (NED).

Автор: Альона Душенко Джерело фото: Анна Комар
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх