Як зберегти жіноче здоров`я

11.06.2015, 08:00 Переглядів: 17 870

Радять кременчуцькі лікарі-спеціалісти

SOS!

Дисплазія шийки матки є і в підлітків

 

- Чому так стрімко молодшає дисплазія шийки матки? Тому що підлітки ніяк не захищаються, інфікуються, а інфекція провокує появу захворювання, - пояснює Олена Покладова, лікар-гінеколог. – У сексуально активних дівчат-підлітків дисплазія шийки матки діагностована майже у 26% пацієнток. Отож не зайвою є вакцинопрофілактика як первинна профілактика дисплазій і раку шийки матки. Або ж варто знову згадати про найкращий метод контрацепції.

 

Обстежуйте себе щомісяця

 

За даними ЮНЕСКО, за останні 10 років рак молочної залози став основною причиною смерті молодих жінок у 28 індустріальних країнах. В Україні щорічно діагностують 17 тисяч нових випадків цього захворювання, причому відбувається різке зниження вікового цензу хворих. Тому кожна жінка повинна щомісяця себе обстежувати і при найменшій настороженості йти до лікаря

 

Останній тиждень травня в усьому світі відзначається як тиждень планування сім’ї та репродуктивного здоров’я. Така увага надається цьому, звісно, не випадково. Адже в Україні та в інших державах не тільки зменшується народжуваність, але і знижується здоров’я кожного наступного покоління. Тільки здорові батьки можуть народити й виростити здорових нащадків.

 

- Здоров’я молочних залоз жінки неможливо розглядати окремо від усієї репродуктивної системи організму, - каже Світлана Крамаренко, лікар-мамолог Центру планування сім’ї міського пологового будинку Кременчука. – Успішно вирішити проблему захворювання можна тільки з допомогою сукупних зусиль гінекологів, мамологів, онкологів.

 

У молочній залозі відбуваються циклічні зміни. І в різні періоди життя порушення в регуляції репродуктивної системи призводять до специфічних захворювань, в тому числі й до раку молочної залози, пояснює лікар.

 

- Рак молочної залози зустрічається у 3-5 разів частіше на фоні наявних доброякісних захворювань залоз, у 30-40 разів частіше – при вузлових формах мастопатії з проліферацією епітелію (запаленням – прим. ред.). Важливо відмітити, що частота неракових захворювань молочних залоз зростає до 97% на фоні гінекологічних хвороб, - зауважує Світлана Юр’ївна.

 

- Щоб якомога раніше виявити патологію, щомісяця, на 6-12 день циклу, кожна жінка повинна робити самообстеження молочних залоз. Якщо виявили щось підозріле, терміново скажіть про це лікарю, - радить Сергій Наливайко, завідувач Центру планування сім'ї. – Він призначить додаткове УЗД-обстеження або мамографію, термографію. Принаймні в нашому Центрі всі ці види обстеження є.

 

До 40 років краще робити УЗД молочних залоз – у першу фазу менструального циклу (з 5 по 12 день циклу). Якщо виникають якісь підозри, можна доповнити обстеження і мамографією. Це вирішує лікар.

 

- Зазвичай мамографію роблять після 40 років. У такому віці вже йде орієнтація на онкопатологію, тому що ризик зростає. Це більш детальне обстеження, ніж УЗД, яке може виявити навіть маленьку пухлину. Тому після 40 жінки повинна робити мамографію перші два роки кожний рік. Якщо ніякої патології не виявлено, тоді раз на два роки, - пояснює Сергій Григорович.

 

Термографія – це теж одне з обстежень молочної залози з допомогою термографа.

 

- Патологічний осередок у молочній залозі має вищу температуру. У зв’язку з цим термограф видає дані про підозрілі зони молочної залози. Зрозуміло, що для обстеження і постановки діагнозу однієї термографії недостатньо. Це як додатковий метод, наприклад, до УЗД. Або до мамографії. Знайшли цей патологічний осередок, і треба продовжити обстеження далі, - каже Сергій Наливайко.

 

Куди звертатися

 

Регіональний Центр планування сім’ї веде прийом не тільки мешканців Кременчука, але й інших районів Полтавської області і навіть інших областей.

Записатися на прийом до лікаря можна за тел. у Кременчуці: 74-24-19.

Є листи для самозапису.

 

Газета "Для дому і сім'ї"

 

Тетяна ВОЛОКОВА, Катерина КРАМАРЕНКО

Автор: petrova
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх