Ще більше фіолетового! У рік виборів мера Кременчук завалять газетою з «хорошими» новинами за 9,36 млн грн з бюджету

27.11.2019, 18:02 Переглядів: 6 463 Коментарів: 1

 

У той час, як діра в міському бюджеті вже сягнула 150 млн грн мерія Кременчука дасть грошей «Кременчуцькій міській телерадіокомпанії» на кольорову газету тиражем 44 000 екземплярів. За нашими підрахунками, очікувана вартість закупівлі завищена майже на 4 млн грн

16 кольорових сторінок

Комунальне підприємство «Кременчуцька міська телерадіокомпанія» оголосила відкриті торги з публікацією англійською мовою (так звані європороги) на закупівлю послуг з друку та доставки газети «Кременчуцькі новини». Оголошення про тендер розміщено в системі ProZorro.  Очікувана сума закупівлі – 9 млн 360 тисяч гривень. Період подання пропозицій – до 22 грудня, аукціон призначений на 31 січня 2020 року.


Джерело фінансування закупівлі – місцевий бюджет.  


Умови тендеру передбачають, що повністю кольорова газета виходитиме раз на тиждень (по понеділках), але можливий вихід позачергових номерів по четвергах і доставлятиметься по 7072 адресах (перелік адрес доданий до тендерної документації).


Що замовляють за кошти платників податків:

  • Обсяг –  16 шпальт.
  • Разовий тираж газети «Кременчуцькі новини» (далі – Газета) – 44000 примірників.
  • Кількість тиражів – орієнтовно 52.
  • Формат 60х84/4.
  • Формат після обрізу – 400х280 мм.
  • Фарбність – (4+4).
  • Папір газетний щільністю 45 г/м2.
  • Мова: Газета видається українською мовою.


Серед вимог до учасників тендеру  - надання довідки про виконання за останні два роки аналогічного договору (договорів) із закупівлі Послуг, що є предметом закупівлі разом із документальним підтвердженням про його (їх) виконання.


«Аналогічними вважаються договори щодо друку та доставки газети формату А3, періодичністю не менше одного разу на тиждень, обсягом не менше 16 кольорових шпальт», - сказано у тендерній документації.


Варто сказати, що «по багатому» - у кольорі на 16 сторінках – у Полтавській області не виходить жодне видання.


«Хороші новини» у рік місцевих виборів

Офіційна газета міської ради «Вісник Кременчука після роздержавлення (передбаченого законом) перестала виходити. Але їй створили вже не такого офіційного «наступника», обходячи Закон про роздержавлення ЗМІ.


Відповідно до Державного реєстру друкованих засобів масової інформації, газета «Кременчуцькі новини» зареєстрована 5.12.17 року. Її засновник – комунальне  підприємство «Кременчуцька міська телерадіокомпанія» (КТРК). Раніше видання виходило нерегулярно, але в ньому друкувалися звіти міського голови Віталія Малецького.


Тепер у рік місцевих виборів, коли громада обиратиме міського голову та депутатів міської ради, регулярний вихід видання у кольорі міська влада хоче оплатити за рахунок бюджету. Тобто фактично використати кошти платників податків на друк матеріалів про добрі справи Віталія Малецького та його фіолетову команду, щоб офіційно не витрачатися на друк агітаційних матеріалів.


КТРК відома своїми хвалебними сюжетами про добрі справи мера Віталія Малецького та «команди Юрія Шаповалова», нинішнього нардепа.  КТРК вже використовувалася для агітації за Юрія Шаповалова під час виборів до Верховної Ради. Тож ми впевнені, що «Кременчуцькі новини» регулярно згадуватимуть «команду Малецького – Шаповалова» і у рік виборів міського голови.


Нагадаємо, активісти ГО «Європейський клуб» домоглися відкриття кримінальної справи за фактом незаконного виготовлення КТРК за рахунок бюджету та розміщення на сайті мерії рекламних роликів  про «команду Юрія Шаповалова», а також плакатів «Робимо Кременчук кращим». Доки справа розслідується, мерія готує нові витрати на піар за рахунок коштів платників податків.



На КТРК на 2020 рік хочуть закласти 18,4 млн грн

Цинізм ситуації з коштовним тендером на кольорову газетку тиражем 44 000 екземплярів полягає ще й в тому, що міський бюджет Кременчука у поточному році не виконується. Діра в бюджеті вже сягнула майже 150 млн грн, а до кінця року фінансисти прогнозують усі 250 мільйонів. У місті вже виникала ситуація із затримкою зарплат бюджетників. Наступний 2020 рік Кременчук розпочне з боргами 2019 року – про це нещодавно говорили на депутатській комісії з питань бюджету. Зараз міське фінансове управління спонукає розпорядників бюджетних коштів утискати витрати. Виконком ухвалив рішення про режим економії.


І раптом – хоп! Знаходяться гроші, щоб профінансувати не лише роботу самої КТРК, але й друк газети.  На 2019 рік міською Програмою сприяння розвитку інформаційної діяльності передбачалося 9,93 млн з бюджету на КТРК (Під час формування бюджету-2019 закладали 8 млн грн). Тобто на друк газети плануються витрати навіть більші, ніж весь річний план фінансування КТРК.



Отже, цих грошей ще немає, але їх хочуть «просунути» на наступний рік: на сесію міської ради, що відбудеться 12 грудня, підготовлений проєкт рішення про внесення змін до Програми сприяння розвитку інформаційної діяльності. У пояснювальній записці сказано, що міська рада вже не фінансуватиме роздержавлений «Вісник Кременчука», натомість гроші пропонується направити КТРК і збільшити суму фінансової підтримки комунального телебачення до 18 млн 439 тисяч на 2020 рік. Програма дозволить запланувати ці кошти в бюджеті. Імовірно, з них і надрукують газети про добрі справи мера Віталія Малецького та його команди.


Звісно, якщо депутати підтримають рішення. Якщо не підтримають, закупівля може бути скасована у зв’язку з відсутністю фінансування.


За підрахунками, очікувана вартість закупівлі завищена майже на 4 млн грн

Ми зв’язалися з однією з київських друкарень і попросили оцінити, скільки коштуватиме друк та доставка газети, передбачена умовами  тендерної документації. Вартість одного тиражу – 83 243 грн, за 52 тиражі – 4,3 млн грн.


Доставку однієї газети в поштову скриньку нам оцінили в 0,4 грн. Один наклад в 44 000 екземплярів виходить округлено 18 тис грн. Всі 52 наклади 936 000 тис грн.


Навіть якщо закласти на доставку ще 100 тис грн, максимум бюджет цього «щастя» вийде 5,5 млн. грн.  Тож, за нашими підрахунками, очікувана вартість закупівлі завищена майже на 4 мільйона.


Витрати на «безплатну» газету – половина річного бюджету на капремонт доріг

Тепер трохи цифр.

  • 10,2 млн грн у міському бюджеті-2019 планувалося на закупівлю ангіографа для пацієнтів з хворобами серця. Тепер майже таку ж суму планують витратити на газету.
  • 16,8 млн грн у міському бюджеті-2019 закладалося на капітальний ремонт доріг, тож сума на газету – це половина бюджету на капремонт доріг. А вся сума фінансової підтримки КТРК його перевищує!
  • 5 млн грн було заплановано на реконструкцію житлового фонду на 2019 рік – випуск «безплатної» газети майже вдвічі це перевищує.
  • 22 млн грн потрібно на завершення реконструкції краєзнавчого музею, газета з’їсть майже половину необхідної суми.


Це ми до того, що можна профінансувати за рахунок коштів платників податків замість «хороших новин». Список можна продовжувати. Питання: що в пріоритеті? Добрі справи для кременчужан чи хвалебні оповіді про ці добрі справи? Це питання до депутатів, які голосуватимуть за Програму сприяння розвитку інформаційної діяльності.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

1 088
27 листопада 2019 20:59

Мдааа, вот агит размах.

Прокурор и СБУ, Вы где ?!

Аууу ?!

Европа!


26 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх