Нові договори на компослуги: як кременчужанам визначитися, що вигідніше

11.10.2019, 12:12 Переглядів: 13 310 Коментарів: 4

 

На теплопостачання; централізоване водопостачання та централізоване водовідведення Кабмін розробив п’ять типів договорів. Зокрема один — для приватного сектору і чотири – для багатоквартирних будинків. Чим вони відрізняються і що обрати? «ТелеграфЪ» підготував підказки.

Споживачам КП «Теплоенерго» мерія обіцяє знизити тариф на тепло – але лише тим співвласникам багатоквартирних будинків, хто визначиться з моделлю договірних відносин та укладе нові угоди з підприємством. Комунальники підкреслюють: це не їхні забаганки, а вимога Закону «Про житлово-комунальні послуги», низка положень якого набула чинності з 1.05.19 року. Адже він передбачив і нові назви деяких послуг (відмінні від тих, що використовувалися раніше), і дещо нову їх суть. Це й зумовлює необхідність для комунальників порахувати тарифи заново і перейти на нові договірні відносини зі споживачами.


Закон ввів поняття індивідуальних та колективних договорів на певні види компослуг для співвласників багатоквартирних будинків. На його виконання Кабмін у серпні цього року розробив по п'ять типів договорів на такі послуги: постачання теплової енергії; централізоване водопостачання і централізоване водовідведення. У проєкті — договори  про надання послуги з постачання гарячої води (КМУ їх ще не затвердив).


Багато в чому перехід на нові договірні відносини зумовлений і нормами Законів «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», зокрема тим, що комерційними приладами обліку цих послуг визначені будинкові лічильники.


КП «Кременчукводоканал» вже розпочало договірну кампанію. Готується до цього й КП «Теплоенерго» - розпочати планують після того, як виконком затвердить нові тарифи на тепло, адже ціна послуги є суттєвою умовою договору. Співвласникам багатоквартирних будинків дається рік з моменту введення в дію норм Закону про ЖКП, аби визначитися з типом договірних відносин – до 1.05.2020 року. Та щоб не переплачувати за тепло, абонентам «Теплоенерго» доведеться поквапитися. За підрахунками КП «Теплоенерго», економія на місяць (для двокімнатної квартири площею 65 кв м) при застосуванні нових тарифів складе:

  • 690,7 грн — при обранні індивідуальної форми договору;
  • 711,8 грн — при обранні колективної форми договору.

З послугами водоканалу навпаки: чим швидше укладете нові угоди – тим швидше до вас застосують новий підвищений тариф – НКРЕКП нещодавно його затвердило: тариф на воду зріс на 4%, на каналізацію – на 10,8%.


Рано чи пізно визначатися з договором все одно доведеться (це стосується й абонентів «Полтаваобленерго» - компанії, яка має намір знизити тарифи лише в 2020 році).  Ми розповімо про суть кожної моделі договірних відносин — вони є подібними як на теплопостачання, так і на централізоване водопостачання та водовідведення.


Якщо співвласники не визначаться з моделлю договірних відносин до 1.05.2020 року, Закон передбачає укладення угод із кожним як з індивідуальним споживачем. Із цих договорів ми і розпочнемо огляд.


Договір з індивідуальним споживачем

 

Особливості. Укладається окремо з кожним споживачем у багатоквартирному будинку — власником квартири. Передбачає плату за тарифом на послугу та плату за абонентське обслуговування кожного абонентського рахунку. Відповідальність виконавця за послугу — до входу в будинок.


Переваги. Прямі відносини з виконавцем послуги, який виставляє рахунок окремо кожному споживачу, повіряє квартирні лічильники — усе це входить в абонплату (що таке абонплата і за що її братимуть — читайте тут). Індивідуальна відповідальність за оплату послуги перед виконавцем.


Недоліки. Абонплата нараховується щомісяця протягом року незалежно від  обсягу спожитих послуг і кількості зареєстрованих у житловому приміщенні. І навіть якщо послуга не споживається взагалі — це не звільняє від абонплати.

 

Договір з індивідуальним споживачем

(з обслуговуванням внутрішньобудинкових мереж)


 

 

Особливості. Укладається окремо з кожним споживачем. Передбачає плату за абонентське обслуговування, а також плату за обслуговування мереж будинку (якщо договір на теплову енергію — теплових мереж; якщо на водопостачання та водовідведення — мереж водопроводу та каналізації).


Переваги. Прямі відносини з виконавцем послуги. Споживач отримує комплексну послугу, зокрема виконавець бере на себе відповідальність за стан мереж у будинку (до входу в квартири). Індивідуальна відповідальність за оплату послуги перед виконавцем.


Недоліки. Абонплата протягом року (див. вище) та договірна плата за обслуговування мереж, яка, ймовірно, буде високою. Наразі ні «Теплоенерго», ні «Кременчукводоканал» не можуть порахувати навіть приблизно вартість цієї послуги, посилаючись на те, що стан мереж кожного будинку різний. Рахуватимуть виконавці лише тоді, коли співвласники нададуть протокол зборів, де буде зафіксоване бажання укласти саме такі типи угод (індивідуальні з  обслуговуванням мереж). До цього часу договірна ціна цієї послуги — «кіт у мішку».


Колективний договір

 

Особливості. Укладається одна угода з виконавцем послуги та уповноваженою особою від імені всіх співвласників багатоквартирного будинку. Уповноважити особу на підписання угоди слід рішенням зборів співвласників (навіть без створення ОСББ).  Цей тип договору передбачає лише плату за тарифом на саму послугу. Уповноважена особа виступає посередником між виконавцем послуг і мешканцями: відповідає за розподіл послуг і за розрахунки.


Переваги. Плата виконавцю за абонентське обслуговування відсутня — тобто суми в платіжках будуть меншими (порівняно з формами індивідуальних договорів). Є можливість зекономити.


Недоліки. Оплата за послуги йде через посередника (уповноважену особу). Це завжди ризик: як щодо чесності посередника, так і щодо  вчасної оплати мешканців. Імовірно, що уповноважена особа не захоче брати на себе функції абонвідділу безплатно (розподіляти кількість спожитих послуг і виставляти рахунки). До того ж кабмінівська методика розподілу спожитих послуг — це низка формул, складних для застосування. Тобто далеко не кожну людину можна уповноважити на цю справу.


Договір з колективним споживачем (ОСББ)

 

Особливості. Укладається одна угода з ОСББ як із юридичною особою. Цей тип договору передбачає лише плату за тарифом на послугу. ОСББ виступає посередником між виконавцем послуг і мешканцями: відповідає за розподіл послуг і за розрахунки. Внутрішні відносини у будинку регулює статут ОСББ.


Переваги. Так само, як і для колективного договору. Варто зазначити, що в ОСББ і раніше стикалися з розподілом спожитої води — отже, для правлінь ОСББ ця робота  і модель договірних відносин не нова.


Недоліки. Оплата за послуги йде через посередника — ОСББ. Є випадки, коли ОСББ через небаланс показників води різницю (між комерційним — будинковим приладом обліку та квартирними лічильниками) погашали за рахунок внесків співвласників на утримання житла. Тому зараз (якщо небаланс значний, а причини неможливо усунути) голови правлінь ОСББ схиляються до індивідуальних форм договорів.


Як обрати модель договірних відносин 

  1. Скликати збори співвласників багатоквартирного будинку (порядок проведення зборів регламентується Законом «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (стаття 10).
  2. Обрати на зборах модель договору. Рішення про договірні відносини вважаються ухваленими, якщо за них проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.
  3. Обрати на зборах уповноважену особу (при обранні моделі колективного договору)
  4. Оформити протокол зборів співвласників (загальна форма протоколу затверджена наказом Мінрегіону №203 від 25.08.2015 року).
  5. Звернутися з протоколом до виконавця послуг для укладення угоди (угод — якщо обрана індивідуальна модель відносин). 


Незалежно від обраної моделі договірних відносин мешканці багатоквартирних будинків сплачуватимуть ще й внески на встановлення, обслуговування та заміну приладів комерційного обліку (будинкових лічильників).


Договір з  індивідуальним споживачем (для приватного сектору)

 

Угода з індивідуальним споживачем будівлі, що є самостійним об'єктом нерухомого майна - це форма індивідуального договору для мешканців приватного сектору. Відносини з виконавцем послуги — такі самі, як при укладенні індивідуальної угоди для співвласників багатоквартирного будинку.  Плата за абонентське обслуговування не стягується — не передбачена законом. Підкреслюємо, що для приватного сектору є лише одна форма договору — тож обирати ні з чого, як немає й сенсу аналізувати переваги та недоліки. Відтак, ця категорія споживачів «автоматично» укладе нові угоди - фактом згоди з ними є споживання компослуг, так трактують законодавство юристи. 


Де шукати типові договори

- Постанова КМУ № 690 від 5.07.19 р. «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення»


- Постанова КМУ № 830 від 21.08.19 р. «Про затвердження Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії».


Коментарі

Ціна обслуговування мереж: буде дорого

Одна з форм договору – індивідуальний з обслуговуванням внутрішньобудинкових мереж. Проте самі виконавці послуг не хочуть братися за внутрішньобудинкові мережі і приховують: ця послуга буде недешевою. Вони пояснили – чому саме.


Віталій ОДНОШЕВНИЙ, директор КП «Теплоенерго»

-  Що означає обслуговування внутрішньобудинкових мереж? В одному будинку – нові мережі. Тобто прийшли – подивилися елеваторний вузол, підготували мережі до зими, здали – це одна ціна. Інший будинок зі старими тепловими мережами – можливо, слід замінити – це інша ціна. Слід провести ревізію мереж – раптом хтось зробив незаконне перепланування, обрізав батарею – усе слід привести до ладу. Ціна залежить від того, скільки людей буде задіяно на обслуговуванні мереж, з якою періодичністю перевіряти мережі та які роботи виконувати. На сьогодні в КП «Теплоенерго» немає підрозділу, який міг би обслуговувати внутрішньобудинкові мережі – це роблять керуючі компанії, це закладено в їхньому тарифі. Так, якщо хтось захоче, щоб мережі обслуговували ми – візьмемо інформацію про стан мереж у будинку і порахуємо ціну послуги. Але однозначно можу сказати – індивідуальна послуга завжди дорожча за масову.


Алла ГАНУС, комерційний директор КП «Кременчукводоканал»

- На сьогодні трудових і матеріальних ресурсів водоканалу достатньо лише для виконання оперативних завдань, які пов'язані з поривами на вулицях. Слюсарі в штаті є лише на ліквідацію цих аварій - у нас мінімум чотири пориви на день. У водоканалу немає ресурсів, щоб оперативно відреагувати і виїхати на усунення поривів у будинках, мешканці яких захочуть, щоб ми обслуговувати їхні мережі. Тобто постануть питання: набрати слюсарів у штат, закупити комплектуючі, можливо, техніку… Для порівняння: у керуючих компаній вже є штат, ресурси і вони надають ці послуги - вартість входить в плату управителю. І розуміючи, що обслуговування мереж будинків для нас справа нова, ми говоримо, що наша плата буде неконкурентоспроможною в порівнянні з тією, за яку мережі обслуговують керуючі компанії. Можливо, споживачеві і хотілося б, щоб водоканал ніс відповідальність за послугу до квартири. Але наша плата буде значно вищою, ніж у керуючих компаній.

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: колажі: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 4

76
12 жовтня 2019 09:01

ох и накрутили, намутили команда попередников Гройсмана-ОСББ не везде можно создать, народ у нас не особо то грамотный и многие тупо не платят-по разным причинам. Индивидуалка-тоже себе такая радость--короче всё будет сведено к тому, что основная масса населения останется в дураках-и как всегда обворована! У нас бы для начала ликбезы экономические проводить массово в течении минимум 5 лет-а затем такое накручивать-но зачем !!!! Легче намутить-и снова в мутной воде греться!


7 3
0
12 жовтня 2019 10:16

Забавно. Чтобы заключить индивидуальный договор - нужно провести сборы. А если я против решения принятого 50-ю процентами - то фиг мне, а не тот вариант индивидуального договора, который мне нужен? Это же бред. Опять принцип стада.


6 1
680
13 жовтня 2019 09:54

Привет админам сайта и копированию текста с вашего сайта))

"Больше читайте тут: ....." вот эта строчка у вас влезает в переходе по ссылке (що таке абонплата і за що її братимуть — читайте тут).

Неужели все толковые админы уехали в Польшу? Может пора ноконец-то отключить данную "технологию"? На улице 2019 год как никак...

 

А вот правильная ссылка которая должна быть-

https://www.telegraf.in.ua/topnews/10081053-krm-novih-tarifv-na-teplo-vodu-krem
enchuzhanam-vvedut-msyachnu-abonplatu.html


1 1
169
13 жовтня 2019 22:08

Цитата: JJAbrams

Привет админам сайта и копированию текста с вашего сайта))

 

ссылку подправили, спасибо за бдительность


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх