Друге пришестя Трампа: чому це може стати реальністю

25.04.2024, 10:32 Переглядів: 1 220

Ми поспілкувались з українцями, що переїхали до США, а також з тими, хто вже давно мешкає у штатах та цьогоріч піде до американських виборчих дільниць. Чи змінилась підтримка України у суспільстві та чому до влади знов може прийти Трамп

У листопаді цього року американці обиратимуть президента. І подальша допомога США для України значною мірою залежатиме від їх вибору. Ми вже бачили з яким «скрипом» цього тижня нарешті ухвалили пакет допомоги для України — республіканці ставили «палки в колеса», не даючи ухвалити рішення з минулого року.

За попередніми даними, цьогоріч американці знов обиратимуть між чинним президентом, 81-річним Джо Байденом, що балотуватиметься від демократів, та 77-річним республіканцем Дональдом Трампом.

 

Трамп вже відзначився заявами про те, що врегулює питання війни за один день, якщо стане президентом США. Та видав, що Україні, можливо, доведеться поступитися частиною території, аби зупинити війну. Як в американському суспільстві підтримують Україну за два роки після початку війни й чому американці знов можуть обрати президентом епатажного Трампа, попри численні суди та звинувачення*?

«У мого хлопця у спальні — фото Трампа»

26-річна Катерина — американка українського походження, що навчається в одному з найпрестижніших університетів країни. Її 29-річний хлопець отримує другу вищу освіту. Вона — донька української емігрантки з Кременчуцького району, Пітер — корінний американець, його родина має прибутковий бізнес у США. Дівчина все життя, як і її родина, голосує за демократів. Її хлопець з родиною підтримує республіканців. Цьогоріч вона піде голосувати за Джо Байдена, а Пітер — за Трампа, який найімовірніше буде кандидатом від республіканців.

— Мій хлопець та його родина, звісно, за Україну та співчувають українцям. Так, вони хочуть, аби Україна перемогла, але голосуватимуть за свою партію республіканців, що може просто припинити допомогу українцям. Вони набожні люди, ходять щонеділі до церкви, завжди готові допомагати іншим, мають успішний родинний бізнес. Завжди голосують за республіканців, їхні ініціативи на кшталт заборони абортів у США, їм близькі, — пояснює дівчина, чому її обранець голосуватиме за Трампа. — Вони вважають, що гроші платників податків, а це і їхні гроші, мають залишатися в США, а не йти на війну до інших країн. Адже чим більше у тебе грошей, тим більше податків ти платиш. І вони не хочуть їх віддавати на чужу для них війну.

Також вони підтримують посилення імміграційного законодавства, не хочуть, щоб їхні податки йшли на оплату соціалу для мігрантів. Цьогоріч також голосуватимуть за Трампа.

— У мого хлопця у спальні — фото Трампа на тумбочці. У кримінальні звинувачення, які висувають Трампу, ані Пітер, ані його велика родина просто не вірять. Вважають, що все, що відбувається — політичне замовлення, яке влаштували, аби вибити його з перегонів.

Дівчина зазначає, що сама голосуватиме за демократів, хоча не підтримує всі їхні рішення.

— Я завжди голосую за демократів. Цього року також піду голосувати за них, хоча мене не все влаштовує в їхніх діях. Проте  я дуже сподіваюсь, що демократи знов переможуть. Але я не виключаю, що Трамп виграє: попри усі гучні справи у судах, у нього є реальний шанс знов бути обраним.
Інколи просто вулиці зустрінеш когось у футболці з написом Трамп. У демократичних штатах частіше на будинках та автівках з’являються фото чи ім’я Байдена.
Інколи просто вулиці зустрінеш когось у футболці з написом Трамп. У демократичних штатах частіше на будинках та автівках з’являються фото чи ім’я Байдена.

Кременчужанка Марина, яка вже майже 20 років проживає в США, пояснює — зазвичай американці обирають одну з двох партій, ідеї якої для них або усієї родини найближчі. Та майже завжди підтримують її до кінця, тож на виборах голосують не за конкретну персону, а за рішення партії.

— Заведено підтримувати рішення партії: як у нас було «партія сказала треба». Основні партії лише дві: республіканці та демократи. Республіканці пропонують «давати вудочку», аби ти міг ловити рибу. А демократи пропонують одразу «давати рибу». Тому в «демократичних» штатах, де вони мають більшість, краще з соціалом, медстахуванням. Є й треті партії, але вони набирають просто мізерні проценти й можуть бути більш популярні лише у своєму штаті. 

Виборці обирають, яку партію підтримують, та зазвичай залишаються їй вірними, підтримують усі її рішення. Те саме стосується підтримки лідерів: кого партія обрала головним, за того і голосуєш, незалежно від ставлення до його особистості. Партія сказала Трамп — значить Трамп.

— У мене на роботі багато хто ратує за нього, він їм подобається. Я особисто голосуватиму за демократів, тобто, віддам голос за Байдена. Хоча я від нього та його ляпів взагалі в шоку. Але у мене немає альтернативи: не піду на вибори, вважай, що допоможу Трампу. Так повелось, що обирати в еру технологій та стартапів потрібно між двох дідусів з категорії плюс-мінус 80 років. Нікого іншого партії так і не спромоглися висунути: у цю партійну гру, де у кожного повно власних інтересів, потрібно дуже довго грати, аби поміж сотень тисяч однопартійців вибратися на гору та стати обраним.

Марина каже, що запитувати «а ти за кого» не коректно, але часто розуміє політичні вподобання сусідів за американським прапором, що вивішують на чи біля будинку: це заведено робити у республіканців. 

«Україну підтримують, але Ізраїль та Палестина посунули її на задній план»

Згідно з опитуванням Pew Research Center проведеним взимку, 74% американців вважають російсько-українську війну важливою для національних інтересів США, а 43% вважають її дуже важливою. При цьому 59% американців вважають, що ця тема важлива для них особисто.

 


— Два роки тому Україна була тема номер один в американському суспільстві. Я і досі не зустрічала, не чула, щоб хтось підтримував Росію чи казав, що території України треба віддати, — зазначає 26-річна американка Катерина. — Проте все одно Україна, як головна тема, вже пішла. Україну підтримують, але Ізраїль та Палестина посунули її на задній план, практично, зайняли її місце. І загалом, стає більше тих, хто вважає, що потрібно займатися своїми справами, а не фінансувати воєнні операції в інших країнах.
— Кожного разу, коли мене запитують, звідки я та чують про Україну, одразу співчувають. От якщо раніше за кордоном взагалі мало хто розумів, а де це Україна, то зараз я не зустріла жодного американця, що не в темі, — розповідає 39-річна українка Ірина, що переїхала  до США два роки тому. — Навіть коли приїхала до карибських островів, які підпорядковуються США, працівник метрополітену ратував за Україну, знав Усика та Кличка, та бажав нам перемоги. Завжди чую, що підтримують нас та цікавляться, як у країні справи, додають, що хотіли б, аби США зробило для нас більше. Проте українська тема навряд чи стане головним фактором на виборах.
— Я не можу сказати, що загалом рівень підтримки України залишився на тому самому рівні, — зазначає 65-річний Віктор, який переїхав до США після війни. — Так, її підтримують. Але такого резонансу як був на початку я не відчуваю. Це відчувається і в дрібницях — думаю, і волонтери відчули, що стало менше допомоги. І ті, хто прибувають до США після 30 вересня за програмою United for Ukraine вже не мають права на бенефіти, їх для українців залишили кілька штатів на своєму рівні.


Що каже статистика:

  • наприкінці 2023 року приблизно троє з десяти американців (31%) вважали, що Сполучені Штати надають надто велику допомогу Україні у її боротьбі з Росією, тоді як близько половини кажуть, що США надають необхідний обсяг підтримки (29%) чи недостатній обсяг підтримки (18%).
  • Частка американців, які кажуть, що США надають надто велику підтримку Україні, неухильно зростала під час війни, особливо серед республіканців.
  • Третина американців вважають, що вторгнення Росії в Україну є серйозною загрозою інтересам США. Аналогічна частка (34%) вважає, що це є незначною загрозою, а 10% вважають, що це не загроза.
  • Демократи з більшою ймовірністю, ніж республіканці, вважають російсько-українську війну важливою як для інтересів США, так і для них особисто (81% проти 69%).
  • Найстаріші американці з більшою ймовірністю, ніж молоді американці, вважають війну між Росією та Україною важливими для інтересів США та для них особисто.


Коментарі американців з соцмереж щодо виділення Україні допомоги

  • Після ухвалення законопроєкту демократи розмахували українськими прапорами. Після ухвалення цього законопроєкту я був би разом з ними й махав українським прапором! Чую, українські воїни на передовій були щасливі й відчували, що їх не забули!
  • Законодавцям потрібно знову навчитися слухати людей, і більшість американців підтримує законопроєкт про допомогу Україні. Я б закликав республіканців перевірити, чи ті самі законодавці проголосували за підтримку зусиль Трампа підірвати результати президентських виборів, і чи можуть вони та ввічливо повідомити їм про це через відсутність у них представлення національних інтересів Америки в Україні та відмову поважати президентські вибори, вони не отримають ваш голос.
  • Якщо ви відправляєте військові вантажі в країну, яка перебуває у стані війни, ви також перебуваєте у стані війни? Якщо ви перебуваєте на війні, чи повинні ви контролювати власний кордон? Росія охоплює 11 часових поясів і має величезні ресурси. Крім того, наша поточна політика підтримує високі ціни на нафту, що дозволяє Росії легко фінансувати свої військові зусилля. Чи насправді ми платимо за обидві сторони цієї війни?

Серед факторів, що впливатимуть на вибір виборців:

Інфляція

Споживчі ціни в США виросли на 3,4% наприкінці минулого року. У 2022 це було понад 8%. Це зменшує популярність Байдена та демократів загалом.

— Економічна ситуація не така рожева, як уявляють ті, хто бачить красиві ролики про США від блогерів на ютубі, — каже 40-річна Ірина, що переїхала за програмою для українців два роки тому. — Звичайно, коли українці чують про інфляцію в США, це завжди викликає іронічно посмішку, бо на українських полицях ціни зростають чи не щодня, а деякі продукти коштують як у ЄС. Але в США інфляція є і вони її теж відчувають, і не дуже радіють. Наприклад, найдешевший хліб рік тому ми купували за 1,75 долара, зараз він вже 2 долари. Це не так багато, десь плюс 10-12% і не на всі позиції. Але на споживчому кошику та на інших витратах відчуваєш, що інфляція більша за 3%. Їжа не є тут головною статтею витрат. Повно інших більш суттєвих затрат. За страхування авто на родину на рік замість $3500 з нас попрохали $7000. Зростає рент та практично всі платежі по будинку, за якими завершується старий контракт. Наприклад, інтернет на місяць підвищили на 75 доларів. І потроху усі ці платежі, які зростають звідусіль, зменшують загальний дохід. А зарплати у багатьох залишаються на минулому рівні. Це відчувають не лише мігранти. Як каже мій сусід, що тут живе вже 30 років, «американська мрія» вже для багатьох стає недосяжною, бо співвідношення доходу та витрат стає менш комфортним. І «камені» звісно летять на чинний уряд. Стає більше тих, хто категорично за те, аби гроші американських платників податків лишалися в країні, а не йшли кудись там на військові потреби за океан.

 

Як змінювалась інфляція у США у різні роки

Ось такі коментарі можна побачити від американців у соцмережах:

— Це те, що я бачу, рахунки за їжу зростають, рахунки за комунальні послуги зростають, страхування зростають, одяг зростають, пальне, послуги зростають, податки зростають…

— Ось реальність. Коли Трамп пішов з посади, інфляція становила 1,5%. Під дядьком Джо зараз це 5%. Голосуйте відповідно.

— Джо Байден вважає, що економіка Сполучених Штатів належить світу, а не народу Сполучених Штатів. Ось чому речі такі дорогі за Джо Байдена і чому купівельна спроможність середнього американця впала за Джо Байдена. Він більше піклується про людей за межами цієї країни, ніж про тих, хто живе в ній.

Рекордна кількість мігрантів

Міграційна криза цьогоріч сягнула рекорду. З січня 2023 року прикордонна поліція затримала 2,3 мільйона мігрантів після нелегального в'їзду до Сполучених Штатів: вони йдуть через кордон з Мексикою. Це рекордний показник, до якого не входять мігранти, які пройшли без арешту чи взяття під варту, а також ті, хто загинув під час спроби перетнути кордон. Це підсилює невдоволення демократами та великий «козир» у «рукаві» республіканців. Бо посилення прикордонного контролю є одним із «головних стовпів» Трампа у заявці на другий термін у Білому домі.

 

— Я завжди голосую за демократів і цьогоріч піду, аби лише не було Трампа. Але ж з цим питанням демократи, вибачте, просто обісралися. Де, в якій країні твій кордон ось так можуть запросто переходити. Це ну якби, наприклад, в Україні було все класно і ми такі економічно сильні, і до нас через поля та ліса приходять сотні тисяч молдован чи білорусів (а тут ще мова про вихідців з країн, де все погано з криміналом). А згори ще й дають команду прибрати колючий дріт в області, через яку масово йдуть нелегали. Керівництво країни нічого з цією проблемою не робить. Звісно, що це також дуже вдарило по рейтингах демократів. Бо це кошти платників податків, що йдуть на соцвиплати мігрантів, та проблеми з криміналом у країні, де дозволено носити зброю.

Що каже статистика:

Згідно з дослідженням Pew Research Center, американська громадськість в цілому незадоволена тим, які справи на кордоні:

  • Вісім із десяти американців кажуть, що уряд погано або дуже погано бореться з великою кількістю мігрантів, які прагнуть в'їхати до США на кордоні з Мексикою.
  • Майже стільки ж кажуть, що ситуація є або «кризою» (45%), або «серйозною проблемою» (32%) для США.
  • Опитування виборців, які мають право голосу, проведене Redfield & Wilton Strategies, показало, що лише 20 відсотків вважають, що США «контролюють свої кордони», порівняно з 34 відсотками у серпні 2023 року. 

Заборона абортів

Це одне з найгостріших питань, яке дуже тригерить американське суспільство. Зараз аборти заборонені у кількох штатах. Республіканці роками просунуть питання заборони абортів, а демократи виступають проти цього. Релігійні консерватори десятиліттями боролися проти права на аборт і саме завдяки Трампу їм вдалось досягти успіхів. 

— Заборона абортів знаходить підтримку у доволі консервативного електорату, — каже 54-річна Марина, що мешкає у Джорджії. —  Насправді в США дуже багато вірян та церков. Регіон, де я мешкаю, взагалі називають Bible belt, біблейський пояс, бо тут релігія відіграє значну роль. Наприклад, практично усі ходять до якоїсь церкви, і я знаю тих, хто дійсно проти абортів. При чому це чоловіки. Звичайно, багато тих, хто вважає, що це якесь середньовіччя і розпоряджатися своїм життям та тілом — законне право жінки. Ці люди, звісно, будуть за демократів. Трамп обіцяв ще раніше, що домагатиметься заборони абортів у США. Цьогоріч він дав «задню» заявив, що штати та виборці мають вирішити, як і коли обмежувати аборти. І не буде на федеральному рівні підписувати такий закон. А це розчарувало частину його виборців, які сподівались заборонити на рівні країни аборти після певного строку. Проте, навіть якщо такого закону не буде на рівні держави, це не заважатиме республіканським штатам вводити у себе обмеження на аборти. 

Ситуація на Близькому Сході

Події на Близькому Сході відтягнули увагу американського суспільства від української теми. А демократи втратили частину свого електорату, особливо серед молоді. Газета За даними The Washington Post, популярність Байдена серед молодих виборців у США знижується, оскільки він не виступив за припинення вогню в секторі Газа. 

— За підтримку України всі виступали одностайно. А от війна на Близькому сході розколола суспільство на три табори: ті, хто підтримують Ізраїль; ті, хто підтримують Палестину, та ті, кому до цього немає діла. Багато хто зі знайомих з мого вишу та оточення підтримує припинення вогню у Секторі Газу та не підтримує виділення коштів Ізраїлю, — зазначає 25-річна Меган, мешканка штату Коннектікут. — І це не лише виходці з мусульманських країн, як може здатися з новин. У мене є такі знайомі американці, але вони не ходять на демонстрації: просто бояться виказувати вголос свою позицію. Бо на тобі відразу тавро прибічника терористів та утиски. Демократія не така вже і демократія, коли ти боїшся сказати, що думаєш. І в мене є друзі, які зазвичай голосували за демократів, але цьогоріч реально не будуть цього робити. Вони проти позиції адміністрації президента у Секторі Газу. За республіканців також не голосуватимуть. Просто проголосують за третіх кандидатів, аби практично зіпсувати свій бюлетень. Бо треті кандидати не перемагають.

Що пропонують вірогідні кандидати на пост президента

Для того, щоб стати кандидатом від партії, необхідно заручитися підтримкою більш як половини партійних делегатів, які обиратимуть кандидата на літньому з'їзді: для республіканців це 1215 мандатів, для демократів — 1968. Для демократів праймеріз пройшли вже у 27 штатах. Перемогу скрізь здобув Джо Байден.  За підсумками внутрішньопартійних виборів зараз лідирує Дональд Трамп. Якщо до 5 листопада, дня виборів президента США, не станеться жодних форс-мажорів, то саме Трамп представлятиме Республіканську партію на президентських виборах.

Позиції кампанії Байдена

 

  • Захистіть соціальне забезпечення та медичну допомогу.
  • Обмежте вартість інсуліну на рівні 35 доларів на місяць для всіх американців.
  • Накласти вето на національну заборону абортів, якщо він пройде через Конгрес.
  • Захистіть демократію та забезпечити збереження національних традицій, включаючи відкриті вибори. 
  • Продовжувати надавати допомогу та сприяння Україні, прагнучи стримати російську агресію.
  • Змусити «найбагатші та найбільші корпорації почати платити свою справедливу частку» за допомогою мінімального податку для мільярдерів; закрити податкові лазівки; «збільшити вчетверо податок на зворотний викуп корпоративних акцій, щоб натомість стимулювати довгострокові інвестиції»; гарантувати, що будь-хто, хто заробляє менш як 400 000 доларів на рік, не зіткнеться з підвищенням податків.

Позиції кампанії Трампа

 

  • Підтримує законодавство, яке є «рекордними інвестиціями» в поліцію.
  • Помилує «велику частину» людей, засуджених за федеральні злочини за участь у нападі на Капітолій США 6 січня 2021 року.
  • Підпише указ, який наказує федеральним агентствам «припинити всі програми, які пропагують концепцію статі та гендерного переходу в будь-якому віці»;
  • покарає лікарів, які надають ґендерно-підтверджуючу допомогу неповнолітнім.
  • «Зробить щось» щодо абортів; відмовився уточнити, якого тижня вагітності він підтримав заборону; заявив, що федеральна заборона має включати винятки щодо зґвалтування, інцесту та життя матері. 

*Нагадаємо, щодо Дональда Трампа в США порушено кілька кримінальних справ. Якщо коротко, зокрема, звинувачення, пов’язані з неправильним поводженням з секретними документами, у змові з метою порушення прав у справі про штурм Капітолія в січні 2021 року, фальсифікації фінансових звітів. Плюс справи, де його визнали винним у шахрайстві та сексуальних домаганнях. Звинувачення Трамп відкидає, а винесенні рішення суду називає «повною ганьбою» та «продовженням найбільшого полювання на відьом усіх часів».


Автор: Олена ЯРЕМКО
Теги: США вибори
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх