Вареники vs млинці: що готували на Кременчуччині у масляний тиждень

15.03.2024, 09:03 Переглядів: 2 015

 

Вареники зі щукою, коропом, сиром. Гречані млинці з маслом, запечені у печі — якими стравами у нашому регіону зустрічали Масницю чи Колодій досліджував «Кременчуцький Телеграф»

Останній тиждень перед Великим постом в Україні традиційно називають Масницею чи Колодієм. Зустрічають його смачною кухнею та масовими гуляннями. Кухар закладу «Бойова Галушка», дослідниця автентичної кухні регіону пані Вікторія розповідає, що українські смакові традиції особливо зав’язана на сезонності тих чи інших продуктів. Дослідниця смаків констатує, в українській традиції масляний тиждень, який передує Великому посту, відзначався смачною кухнею. Меню нашого регіону не виняток.

  

— Якщо ми говоримо про сільську кухню, а саме звідти походять автентичні традиції, базується вона на тому, що є вдома. Скоріш за все, у людей закінчувалися запаси, і вони просто готували з того, чого вдосталь саме в цей період, — розповідає жінка.

За словами пані Вікторії, Полтавському регіону притаманні як млинці, так і вареники у масляний тиждень. Втім, досліджуючи кухню нашого краю, жінка визначила для себе головні рецепти страв тижня перед Великим постом.

— Якщо брати Полтавський регіон, у нас є дослідниця Олена Щербань. Вона теж досліджує кухню регіону. Вона етнограф. Дослідниця пише, що і вареники й млинці, (млинці, здебільшого гречані), були традиційною стравою на Масницю, або Колодій. Вареники готували з сиром. Я зробила висновок, коли нещодавно була на ринку, що саме в цей період корови народжували телят, з’явилося молозиво та багато молока. Я припускаю, що готували вареники саме з такою начинкою через те, що в цей період мали багато молочного продукту, — говорить Вікторія. 

Млинці готували на гречаному борошні, потім їх запікали у печі з великою кількістю масла, розповідає дослідниця кухні Кременчуччини. Що млинці, що вареники, досить автентичні страви для масляного тижня. 

 

— Є згадки, як про вареники, так і про млинці, які у нас готували до свят. Я знаю, що у Полтавській області готують традиційні вареники з горохом. Ще відрізняє наші вареники метод приготування. На Полтавщині частіше готують саме парові вареники, на пухкому тісті, — зазначає жінка. 

Ми запитали у кухаря «Бойової Галушки», чи є підтвердження легендам, про вареники зі щуки, які, нібито, наші пращури готували у Кременчуці.

 

— Враховуючи те, що Кременчук стоїть на березі водойми, ми можемо собі фантазувати, що вареники можуть бути із щукою. Але, це лише легенди. Ця легенда має право на існування, адже місто на Дніпрі, у нас багато риби. Наприклад, у нашому кафе є вареники з коропом. Такі собі вареники по-кременчуцьки з коропом виловленим у нас, — каже Вікторія.

Щодо історії походження такої страви як вареники, дослідниця кухні регіону розповідає, що в кожній країні світу є щось схоже. Навіть в Аргентині є подібна традиційна кухня. От тільки там вареники смажать на петельні.

   

Як одна проста страва може об'єднати, нагадати про дім, та стати інструментом благодійності Вікторія знає не з чуток. Влітку жінка набиралася кулінарного досвіду в Англії. Після того, як дізналася, що росіяни зруйнували Каховську ГЕС, у кафе де працювала, вирішила влаштувати благодійний майстер-клас з ліплення вареників. 

 

— Ми збирали кошти, які потім направили на порятунок тварин, які постраждали від затоплення. Ми всі разом ліпили вареники. На цьому майстер-класі були британці, українці, аргентинці. Всім сподобався процес. Кажуть, що він надзвичайно медитативний та заспокійливий. Готували вареники з капустою, фетою та шпинатом, також парові з полуницею та збитими вершками. Саме вареники з капустою сподобалися іноземцям найбільше. Для українок у Великій Британії це була частинка дому, згадка про свою країну, — розповідає Вікторія.

Нагадаємо, нещодавно «ТелеграфЪ» розповідав, як у закладі «Бойова Галушка» відновлюють автентичну кухню регіону.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх