Мерія Кременчука зробила подарунки поліції на 3 мільйона гривень

30.10.2023, 09:30 Переглядів: 2 035

 Чи будуть тепер правоохоронні органи об’єктивно та неупереджено розслідувати кримінальні справи, пов’язані з публічними закупівлями?

20 жовтня виконавчий комітет Кременчуцької міської ради уклав угоду на постачання автомобіля спеціалізованого призначення ГАС 801 RDS на базі а/м Renault Duster з ТОВ «Соллі плюс м. Кременчук», офіційним дилером Renault. Вартість авто складає 776,5 тис. грн. Це була пряма закупівля без аукціону. Звіт про неї з позначкою «Українська визвольна війна» та сама угода розміщені 23 жовтня у системі Prozorro. Договір не містить специфікації товару, тож комплектація авто наразі не відома. Покупка мерії призначена для поліції. 

В обґрунтування неконкурентної закупівлі (без застосування відкритих торгів на Prozorro) додається рішення Кременчуцької міської ради від 29 вересня.  У ньому йдеться  про звернення Кременчуцького районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Полтавській області. Райуправління попросило мерію купити автомобіль та мобільний поліцейський офіс для «поліцейських офіцерів Кременчуцької територіальної громади, які будуть забезпечувати безпеку та порядок, охорону прав і свобод громадян та протидіяти злочинності на території Кременчуцької громади». У рішенні міської ради говориться про «термінову необхідність», обмежений час на здійснення закупівлі та мету «якнайшвидшого забезпечення наявної потреби замовника в умовах воєнного стану». Але до цього часу поліція та офіцери громади (тобто дільничні) якось обходилися без мобільного офісу, використовуючи звичайні приміщення. У Києві перший мобільний офіс з’явився ще в 2016 році, але в Кременчуцькій громаді донедавна ні поліція, ні мерія питання про нього не піднімали. Дякуючи ЗСУ, поліцейські приміщення у Кременчуцькій громаді цілі. То звідки ж раптом виникла «термінова необхідність»? Чому поліція не може ще трохи почекати з автівкою та мобільним офісом, доки не пройдуть торги? Рішення міської ради це не пояснює. Але формально виконує вимогу закону — обґрунтовувати підстави, заради якої замовник робить виняток  і купує товар вартістю понад 100 тисяч гривень без відкритих торгів.

Згідно з цим же рішенням Кременчуцької міськради виконком уклав пряму угоду й на мобільний поліцейський офіс вартістю 2,5 млн грн. Його поставить ТОВ «Дормаш груп», яким керує Віталій Котляр, депутат Кременчуцької міської ради. У специфікації товару вказана лише його назва «Мобільний поліцейський офіс МПО-12», комплектація кременчуцької версії поліцейського будиночку на колесах невідома. 

Як ми писали раніше, ТОВ «Дормаш груп» має фірму-близнючку (з такою ж назвою) у росії. І у засновниках російської близнючки значиться громадянин України Котляр Віталій Юрійович. 

У цілому за 2023 рік кременчуцькі замовники уклали угод із українським ТОВ «Дормаш груп» на суму понад 10 млн грн. У 2022 році таких угод було на 3 млн грн, а до початку повномасштабної війни  фірма Віталія Котляра взагалі не працювала з бюджетом. Першим замовленням був мобільний лазнево-пральний комплекс для військових у 2022 році. 

Ми присвятили низку публікацій мобільним лазням, які мерія Кременчука купувала у двох кременчуцьких фірм  — ТОВ «Дормаш груп» та ТОВ «Житлоінвест». Цікаво, що вони жодного разу не були конкурентами на тендерах. Ми аналізували тендерну документацію і дійшли висновку, що виконком (у кожному конкретному випадку) підганяв її вимоги саме під цих учасників.

Зокрема, тендерна документація відкритих торгів, які провели 8 лютого, містила навіть марку конкретного товару від ТОВ «Дормаш груп» — «Мобільний лазнево-пральний комплекс ДС-01-М», а технічний опис предмета закупівлі — марки комплектуючих конкретних виробників. Ми запідозрили корупційну схему при здійсненні закупівель. 

Вживані причепи під мобільні лазні мерія купувала окремо у ТОВ «Активбуд-М». І тут було ще цікавіше. Куплені в Німеччині та відремонтовані причепи, продавалися в 5 разів дорожче, за ціною нових.

Як ми повідомляли раніше, за скаргою громадської організації Transparency International Ukraine правоохоронці відкрили кримінальну справу з приводу ймовірного завищення ціни на причепи. 

Але тепер маємо колізію. Поліція, яка фінансується за окремою статтею з державного бюджету та має бути незалежною, терміново отримує додаткове благо від мерії. У вигляді коштовного подарунку із міського бюджету на суму понад 3 млн грн (гроші виділені зі Стабілізаційного фонду міської ради). То чи буде поліція об’єктивно і неупереджено розслідувати справу про потенційну корупцію посадовців мерії при здійсненні закупівель? До речі, ТОВ «Дормаш груп, яке виготовить офіс для поліції, взялося поставляти мерії ще й вантажні причепи. Договір розміщений у Prozorro у той же день, що й звіт про закупівлю мобільного офісу. Таке от співпадіння.

Не вперше із місцевого бюджету фінансуються потреби правоохоронних органів. На це, зокрема, звертала увагу депутатка Кременчуцької міської ради Лариса Гориславець, коли Полтавський офіс Державного бюро розслідувань (ДБР) звернувся до мерії по фінансову допомогу. Вона говорить про ризики, не врегульовані законом, адже правоохоронці, отримуючи «добро» від мерії, перестають бути незалежними і це є потенційною загрозою для реформи органів правопорядку, яка так необхідна Україні для руху в ЄС. Та, на жаль, не всі депутати міськради так вважають і тому голосують за виділення грошей з бюджету територіальної громади на потреби поліції. По суті, йдеться про непряму корупційну схему.

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: колаж - Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх