Галасливі сусіди не дають нормально жити: що робити і куди звертатися кременчужанам

23.10.2023, 21:17 Переглядів: 5 366 Коментарів: 1

 

Читайте далі, яка відповідальність передбачена за порушення тиші

Авторці цього матеріалу не пощастило – через стіну зі мною живуть сусіди, які по ночах періодично зловживають алкоголем, кричать, голосно сваряться між собою і блюють з вікон.

Нерідко власники квартир стикаються з тим, що сусіди після 22.00 порушують тишу – співають, кричать, стукають важкими предметами, голосно слухають музику чи дивляться телевізор. Що у такому випадку робити кременчужанам, як вплинути на таких шумних сусідів?

Що говорить законодавство

Міністерство юстиції України інформує, що з 22.00 і до 8.00 не можна голосно співати, кричати, слухати музику.

Згідно зі статтею 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», підприємства, організації, а також громадяни при проведенні будь-якого виду діяльності не повинні перевищувати рівень шуму, який встановлений санітарними нормами. Якщо шум виробляє якась будівельна техніка, то її вже не можна використовувати з 21.00.

Зверніть увагу, що проведення ремонтів у вихідні і святкові дні заборонене. Але якщо ви домовитеся з вашими сусідами і вони погодяться, то ремонт у такі дні можна проводити.

Які ж норми шуму передбачені санітарними нормами? Згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я від 22 лютого 2014 року, максимальний рівень шуму, який дозволений у будинках і квартирах становить: вдень – 50 децибел, вночі – 40 децибел. Для готелю або гуртожитку 55 – максимальний рівень шуму вдень і 45 – вночі. Для прикладу, 35 децибел – це цокання настінного годинника, 45 децибел – це шум розмови, 65 – це шум гучної розмови.

Якщо ж ваші сусіди порушують встановлені вимоги, варто зробити наступне.

По-перше, звернутися до власника квартири і пояснити йому, що він перевищує рівень допустимого шуму.

Далі можна викликати поліцію (краще робити це після 22.00, адже вдень вам можуть відмовити, посилаючись на те, що вдень шуміти можна).

Згідно зі ст. 182 Кодексу України про адміністративні порушення (порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях), за перевищення рівня шуму передбачено попередження або штраф:

  • для громадян – від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів (від 85 до 255 гривень);
  • для посадових осіб та підприємців – від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів (від 255 до 510 гривень).

Якщо правопорушення повторюється протягом року, то у такому випадку штраф буде більшим:

  • для громадян – від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів (від 255 до 510 гривень) із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, інших предметів порушення тиші або без такої;
  • для посадових осіб та підприємців – від 50 до 150 (від 850 до 2550 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, інших предметів порушення тиші.

Також варто звернутися з колективною заявою від сусідів до дільничного інспектора, і йому якраз можна надати і відеофіксацію того, що сусіди шумлять.

Зверніть увагу: після того, як до вас приїде поліція, переконайтеся, щоб був складений протокол. У протоколі потрібно, щоб була описана ваша ситуація і ви вказані як свідки правопорушення. Якщо поліція відмовляється скласти протокол, то такі дії вам треба оскаржити у начальника поліції.

Можна також звернутися до місцевого органу Держпродспоживслужби. Саме вони уповноважені розглядати такі питання і складати акти.

Для того ж, аби звернутися до суду, вам потрібно зібрати всі докази разом. Це довідки, акти, протоколи, свідки, аудіо- та відеофіксація. Також можна зробити екологічну експертизу. Однак вона платна і доречна тоді, коли шум постійний. Після того ви звернетеся в суд із позовною заявою про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Як поліція у Кременчуці працює з випадками порушення тиші

Щоб з’ясувати, як у Кременчуці поліція працює з випадками порушення тиші, «Кременчуцький ТелеграфЪ» звернувся до пресофіцерки батальйону патрульної поліції Кременчука Вікторії Соляник.

За її інформацією, за перші 8 місяців 2023 року до поліції надійшло 757 викликів за порушення тиші, наприклад, 133 із них – за серпень.

Коли людина дзвонить на лінію 102 та викликає патрульних через галасливих сусідів, бажано, щоб вона дочекалася їх та розповіла, що сталося, дала пояснення – усно чи письмово. Якщо забажає, може написати заяву до поліції.

Хоча Вікторія Соляник додає, що також заявник має право не залишати свої дані, це може бути анонімний виклик (таких до поліції надходить багато). Але якщо людина пише заяву у поліцію, що її сусід систематично порушує тишу, просить провести перевірку і притягнути його до відповідальності, у такому випадку, звісно, має вказати свої дані.

Якщо кременчужани викликають поліцію через шум сусідів, бажано, щоб вони відкрили двері у під’їзд.

- Буває дуже багато випадків, навіть на моїй роботі, коли порушення тиші, ми дзвонимо заявнику, а він трубку не бере, – розповідає Вікторія Соляник. – Тоді поліцейські можуть лише чекати, коли хтось вийде і відкриє двері. Це не так, що «двері закриті, ми поїхали». Такого у нас немає. Патрульні намагаються або дочекатися, поки хтось відчинить, або якщо бачать когось на балконі, прохають спуститися. Якщо є домофон, вони телефонують по квартирах і просять відчинити двері. Але бувають випадки, особливо вночі, що ніяким чином вони не потраплять у будинок.

Крім того, патрульна поліція не має права вибивати двері у квартиру такого порушника. Якщо патрульні не потрапили до квартири, далі цим питанням займатиметься дільничний офіцер. У випадку, коли порушення тиші повторюються, містянам варто звернутися до дільничного. Контакти дільничних в умовах воєнного стану редакції у поліції не надали, але зазначили: щоб дізнатися його телефон, можна звернутися на лінію 102 або безпосередньо до відділу поліції і там отримати ці дані. Дільничні ведуть прийом громадян у певні години.

Як вже зазначалося вище, за перше порушення тиші на громадянина можуть накласти штраф у розмірі від 85 до 255 гривень, для цього поліціянти виписують відповідну постанову. Якщо порушення повторюється протягом року (патрульні бачать це по наявних базах), тоді вже правоохоронці складають протокол за другою частиною ст. 182 Кодексу України про адміністративні порушення. Цей протокол передають до суду, який і вирішить винуватість людини*.

За словами Вікторії Соляник, навіть до постанови доходить рідко, зазвичай люди припиняють правопорушення, коли до них приїжджає поліція і проводить профілактичну бесіду.

«Кременчуцький ТелеграфЪ» направив запит на батальйон патрульної поліції нашого міста, щоб з'ясувати, скільки адміністративних матеріалів склали після викликів щодо порушення тиші (за перші 8 місяців цього року).

Маємо такі цифри:

  • 6 постанов за частиною 1 статті 182 КУпАП (порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях),
  • 5 постанов за частиною 1 статті 178 КУпАП (розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п'яному вигляді),
  • 1 постанову за частиною 2 статті 178 КУпАП (ті самі дії, що і в попередньому пункті, але вчинені повторно протягом року після адміністративного стягнення),
  • 1 постанову за частиною 1 статті 183 КУпАП (завідомо неправдивий виклик спеціальних служб),
  • 1 протокол за частиною 1 статті 130 КУпАП (Керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції).

Адвокат Олександр Пшеничний каже, що до нього зверталися люди за консультацією щодо того, як їм боротися з галасливими сусідами. Особливо це стосувалося випадків, коли у будинках здавали квартири в оренду, і мешканці часто змінювалися. Однак до суду такі справи не доходили. Зазвичай усе закінчувалося на рівні одного або кількох викликів поліції. Адже які б правопорушники не були самовпевнені, коли приїздить поліція, вони припиняють шум.

Якщо виклики поліції не дають бажаного впливу на галасливих сусідів, Олександр Пшеничний для певності рекомендує писати заяву на начальника Кременчуцького районного управління поліції, який потім доручить розібратися у ситуації дільничному.

А якщо на порушника наклали штраф, а він його не оплатив? Дані про такого громадянина з поліції передають у державну виконавчу службу. Там спочатку пропонують людині добровільно сплатити штраф. У випадку якщо вона цього не робить, працівники державної виконавчої служби з’ясовують джерела доходів правопорушника і можуть арештувати рахунок або списати з банківської картки необхідну суму. Проте якщо людина офіційно не працює або з інших причин не має рахунку у банку, стягнення штрафу з неї може стати для держави проблемою.

Також Олександр Пшеничний розповів, що існує така практика: у деяких житлових комплексах власники квартир колективно приймають правила співіснування у цих будинках, які детально регламентують зокрема і ситуації з порушенням тиші і яких усі мешканці мають дотримуватися.

Чи були у вас подібні випадки з сусідами? Діліться у коментарях.


*Постановою людину одразу притягують до відповідальності. Протокол лише фіксує порушення, а питання про винуватість чи невинуватість вирішує суд.


 

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

917
24 жовтня 2023 10:01

А якщо алкашня живе у сусідньому під'їзді і стіна відділяє людей з другого під'їзду? Доступу до вхідних дверей під'їзду у заявника немає. Алкашня з вечора набухається і спить до 24-ї години, потім опохмєл і разгар гуляння в 2 чи три ночі. Вдень ці па_дли сплять чи шукають на вечір бухло. Двері поліції не відкривають. Вибивати двері не можна та й притихають коли патрульні приїжджають. Хитрі па_дли. А проходити описану в статті процедуру, враховуючи всі бюрократичні перепони в наших умовах не реально. Краще комусь заплатити, щоб цим па_длам стусанів надавали, але ж тоді сам підпадаєш під статтю.


18 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх