«Місто цілодобово обстрілюється зі ствольної артилерії», — хірург з Кременчука, який лікував людей у Херсоні

4.08.2023, 11:01 Переглядів: 3 766

 

Заступник директора з хірургічного розділу роботи лікарні інтенсивного лікування «Кременчуцька» Олександр Коваленко розповів нам про обстріли у Херсоні, як допомагав цивільним мешканцям та про свої враження від міста

Олександр Коваленко на фото справа

Місяць тому медики з Полтавщини приїхали на допомогу колегам із Херсонщини. Нині вони вже вдома. Команда з нашої області стала найчисленнішою з-поміж інших регіонів. Про це повідомив начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

Наприклад, лікар-хіміотерапевт, якого дуже потребував тамтешній заклад, приймав по 30-40 людей на день. Наразі у Херсоні ще залишився терапевт-кардіолог з Полтавської області.

Крім того, прибула одна бригада екстренки: лікар, фельдшер і водій. Вони вдосконалюватимуть із колективом Херсонського центру ЕМД й усіма його підрозділами практичні навички з тактичної медицини, транспортування й евакуації пацієнта. У перервах між навчанням працюватимуть як виїзна бригада «швидкої».

Серед медиків, які вирушили на Херсонщину, були й кременчужани. З одним з них, Олександром Коваленком (він на головному фото справа), заступником директора з хірургічного розділу роботи лікарні інтенсивного лікування «Кременчуцька», ТЪ поспілкувався. Хірург розповів нам про обстріли у Херсоні, як допомагав цивільним мешканцям та про свої враження від міста.

— Скільки й у яких лікарнях ви були у Херсоні?

Був два тижні з 28 червня по 12 липня. Спочатку в обласному онкодиспансері добу чи дві, а потім — у лікарні імені Карабелеша. Був наказ по (Полтавському — ред.) обласному департаменту, що потрібні медики для підсилення, надання медичної допомоги у Херсоні. Треба було швидко вирішувати, тому що наказ прийшов у вівторок, а в середу треба було виїжджати після обіду. Так і поїхав. З Полтавської області до цього ніхто не їздив у відрядження до Херсонщини, це було вперше.

Лікарі з Полтавщини приїхали у Херсон
Лікарі з Полтавщини приїхали у Херсон

— Кого там лікували, чим займалися?

Робив перев’язки, операції, надавав консультації звичайним цивільним пацієнтам, військовим — ні. Я був там як хірург. У місті до повномасштабної війни було 330 тисяч, зараз залишається за різними даними 30-50, максимум 70 тисяч. Це говорить про те, що залишилася шоста-сьома частина міста, відповідно і лікарів там немає. Велика потужна лікарня на 320 ліжок, лікаря-хірурга не було на той момент. Суміщав молодий лікар-ендоскопіст. У кожному відділенні різна ситуація, деякі з них поз'єднували.

— Скільки годин тривала ваша робоча зміна?

Це важко сказати, я ж жив у лікарні. Але це невелика кількість пацієнтів, одночасно 10-15 пацієнтів перебувало. Уся медицина була розрахована на більшу кількість населення. Населення немає — і відповідно навантаження на лікарні менше. Такого потоку пацієнтів, як у нас, немає.

— Вони приходять з пораненнями від обстрілів чи це планові операції?

Люди під час війни хворіють на звичайні захворювання. Поранених не було. Але все одно їх потрібно лікувати.

— Багато лікарів виїхало?

Багато виїхали, хтось загинув… Це ж біля лінії безпосередньо, де орки знаходяться, через Дніпро їх видно. Повністю місто обстрілюється зі ствольної артилерії — можуть бути міномети або гармати. До них два кілометри.

— Постійно були обстріли?

Так, звичайно.

Фото Олександра Коваленка

— Ви ходили в укриття під час повітряної тривоги?

Розумієте, це прифронтова зона. Повітряна тривога — це одне, якщо будуть літаки злітати, ракетні обстріли. А там місто цілодобово обстрілюється зі ствольної артилерії.

Перша частина відео — це безлюдний парк у центрі Херсона, а друга — звуки обстрілів

— Що вам найбільше запам'яталося?

Я відчув пустоту, пов'язану з тим, що ти виходиш у місто, яке більше ніж Полтава чи Кременчук, а ні людей, ні машин немає. Є велика кількість собак, які ходять, тротуари поросли бур'янами. Колосальних руйнувань будівель немає, але внаслідок того, що місто обстрілюється постійно мінами, вибиті всі вікна. У кожному будинку є побиті вікна, десь більші прильоти, якщо обстрілювали з танка чи гармат. Такого, як показують кадри з Бахмута, чи таке, як у нас в «Амсторі», таких ракетних обстрілів там немає. Там за 3-5 кілометрів перебувають позиції росіян.

Наприклад, 1 серпня снарядом у тому відділенні лікарні, де я був, на тому балконі, де я курив, вбили молодого лікаря*. У нього був перший день роботи, його зміна і кар'єра тривала дві години... У цю лікарню вже другий приліт.

Перше фото — операційна, де працював Олександр Коваленко, друге — балкон, де загинув лікар Дмитро Білий (світлини опублікував начальник Херсонської МВА Роман Мрочко)

Зруйнована операційна
Зруйнована операційна

— Вони думають, що там військові, чи чого стріляють?

Там не можуть бути військові, тому що їх будуть обстрілювати. Велика кількість людей втекла на той бік, коли росіяни відходили у листопаді, частина з тих, які залишилися, підтримують Росію. Який відсоток, я вам не можу сказати. Коли я спілкувався з лікарями, вони говорять, що якась кількість колаборантів залишилися. Тож залишається певна кількість людей, які можуть здавати, розказувати, що робиться. Тож (поранені – ред.) бійці не можуть бути там, бо про них дізнаються, і вони будуть обстрілюватися. Тому бійців везуть далі.

— Більшість проукраїнськи налаштованих виїхали звідти?

Важко сказати. Але деякі поїхали в інші області — до Миколаєва, у західні області.

— У вас були вихідні чи ви постійно працювали?

Я був у лікарні постійно. Але, звичайно, у місто можна було вийти, лікарня у центрі знаходиться.

— У Херсоні більше літніх людей залишилося, молоді мало?

Населення у місті — переважна більшість військові та поліція, а місцевих не видно. Кажуть, що місто живе до двох годин, а я був на роботі. А вже з 16.00 взагалі пусто, можеш іти по центру і нікого не побачити.

— Комунікації у місті пошкоджені? Вода є?

У лікарні була вода. Чи можна її пити, не можу сказати, очищувалася вона чи ні, бо це було після підтоплення. Безпосередньо де я перебував, цей район був не підтоплений.

— Страшно було вам як людині, яка не жила під постійними обстрілами?

Мені ні, одразу трішки присідаєш, це нормальне явище. Вони стріляють увесь час. А людина до всього адаптується, хтось швидше, хтось повільніше. Там вибухи чути як і наші стріляють, і не наші. І ти вже розумієш, як їх розрізнити. Погано, коли вибухи – і починає свистіти, чути, що міна чи снаряд летить. А ті, що просто постріли — все одно голосно, здається, що воно поряд, але насправді вони бозна-де, ті гармати. Потім не звертаєш уваги.

Також від Кременчука на Херсонщину їздив хірург з Кременчуцької лікарні «Придніпровська» Олександр Гахов. Він ділився своїми враженнями від роботи у Херсоні. Казав, що до нового місця роботи пристосувався швидко, а ось до повітряних тривог і обстрілів — не міг звикнути.

*1 серпня у лікарні імені Карабелеша загинув лікар-оториноларинголог Дмитро Білий, який отримав множинні осколкові поранення. До цього він декілька років проходив інтернатуру в херсонській лікарні, де залишився працювати.


Автор: Катерина Турубара Відео: Олександр Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх