Кошенят – на смітник: чи можуть нові правила утримання тварин примусити вести себе по-людськи

29.07.2022, 08:01 Переглядів: 5 963

 

Кременчуцька міська рада ухвалила Правила утримання тварин на території громади

Історія про кошенят із пакунку

Жінка пішла виносити сміття і біля контейнера побачили міцно зав’язаний поліетиленовий пакет, який стояв між баком і дорогою та чомусь рухався. Коли розв’язала, то побачили у ньому трьох маленьких кошенят приблизно місячного віку. Хтось таким чином вирішив позбавитися від приплоду домашньої кішки. Нібито їх і не вбив, тобто у людини «совість чиста», але прирік на вірну смерть.

- Було дуже жарко, кошенята ледь рухались від нестачі кисню. А одне руде кошенятко, маючи відчайдушну жагу до життя, прогризло дірку у пакеті та намагалося через неї вилізти. Мабуть ця дірочка і дала їм можливість не задихнутися. Якби ж вилізло, то могло потрапити під колеса авітівок, що мчались поруч по дорозі. Отже, якби пішла виносити сміття трохи пізніше, то врятувати мабуть не встигла би, - розповіла Тетяна, яка не змогла залишити безпомічних тваринок на смітнику та взяла їх додому з наміром кудись прилаштувати.

Вона додала, що вдома був невеликий скандал із чоловіком, адже у квартирі вже жила кішка з собакою. Проте, побачивши кошенят, він змирився з рішенням дружини, а згодом й допоміг їй прилаштувати двох кошенят через групу у Фейсбуці «Собаки и кошки Кременчуга». Нова родина для них знайшлася вже за пару днів. А через тиждень знайшлись охочі взяти до себе й третє руде кошенятко, але воно трохи прихворіло.

 

- Нагодувала не тою їжею. Воно ж ще маленьке – їй би ще мамкину цицьку смоктати. Довелося тричі відвідати ветлікарню. За тиждень одужало. Але я до нього так звикла, що віддавала зі сльозами на очах, - продовжила Тетяна.

Те, що кошенята були дійсно милі та гарненькі, можна переконатися, подивившись на їхні фото, зроблені у перший день для оголошення у Фейсбуці. Прилаштувати таких красунчиків у час Інтернету та соцмереж було зовсім нескладно. Але колишні хазяї знайшли інший спосіб позбавитися від них – поклали до пакета, міцно його зав’язали та винесли на майданчик для збору сміття. Так простіше, швидше, легше, але якось… не по-людськи.

 

 

До речі, якщо кошенята небажані, то домашню кішку можна стерилізувати. Проте, це теж клопоти, час та гроші. Винести на смітник і забути – для когось це набагато простіше. Добре, що так роблять не надто багато кременчужан. Хоча, з огляду на те, скільки по місту бігає безпритульних тварин – таких людей у нас не так вже й мало.

У соцмережах багато історій про те, як захисники України перебуваючи на фронті, в окопах, турбуються про знайдених у тих краях собачок та кішок. А потім, повертаючись додому, забирають їх із собою. Є досвід багатьох країн Європи, де на вулицях взагалі немає безпритульних тварин, а охочі завести собі домашнього улюбленця прямують до притулку для тварин, щоби звідти його взяти. А це історія про кошенят, викинутих живими у пакеті, як непотріб, на смітник.

 

Нові правила утримання тварин

Описана історія має не тільки моральні, а й правові наслідки. В Україні є законодавчі норми та відповідні правила, які забороняють жорстоке поводження з домашніми тваринами. А минулого тижня Кременчуцька міська рада затвердила нові Правила утримання тварин на території Кременчуцької міської територіальної громади. Відповідно, старі Правила утримання та поводження з тваринами в Кременчуці, ухвалені у 2014 році, втратили чинність.

Що ж записано у нових правилах?

Серед основних принципів утримання та поводження з тваринами там вказано, що «жорстоке поводження з тваринами є не сумісним з вимогами моральності та гуманності, спричиняє моральну шкоду людині». Ще один принцип – «заборона жорстоких методів умертвіння тварин».

При утриманні домашніх тварин забороняється причиняти їм «болю і страждань, окрім випадків, коли життю та здоров'ю людей і тварин загрожує небезпека».

У Правилах йдеться й про те, що «у разі неможливості подальшого утримання домашня тварина повинна бути передана іншому власнику, або здана у пункт тимчасової перетримки безпритульних тварин КП «Спецсервіс Кременчук».

Далі йдеться, що особа, яка утримує тварину, зобов'язана забезпечити своєчасне надання їй ветеринарної допомоги, проводити періодичні огляди та вакцинацію, а у разі захворювання зобов'язана звертатися за ветеринарною допомогою.

Евтаназія, або умертвіння домашніх тварин, допускається лише за висновками ветспеціалістів та за участю ветеринара і лише у разі наявності у тварини невиліковного захворювання для припинення її страждань або при погрозі зараження людей. Евтаназію можна проводити винятково засобами, які гарантують швидку і безболісну смерть, забороняється отруєння тварин будь-якими засобами.

Що ще забороняється Правилами та як вигулювати собак?

Правила утримання домашніх тварин на території Кременчука забороняють:

  • залишати тварину в закритому салоні автомобіля за відсутності в ньому людини при температурі повітря більше +20 С та менше +5 С;
  • замуровування тварин у підвальних приміщеннях;
  • залишати домашню тварину прив'язаною, якщо довжина прив'язі становить менше 20 метрів, крім собак, що виконують сторожові функції (довжина до 10 метрів);
  • прив'язувати тварин до транспортних засобів та примушувати до бігу за ними;
  • завдавати домашнім тваринам болю, страждання або пригнічення;
  • бити, вбивати, отруювати чи калічити домашніх, безпритульних тварин;
  • умертвляти тварин шляхом утоплення, задушення, використання електричного струму та речовин, що призводять до отруєння;
  • умертвіння безпритульних тварин для регулювання їх чисельності.

Серед заборон є багато інших, які обумовлені чинним законодавством. Зокрема й така, нібито зовсім невинна, як заборона «дарувати домашніх тварин як призи, нагороди чи премії».

У Кременчуці заборонений вигул собак без повідків та намордників (для собак порід, що включені до переліку небезпечних порід, який затверджує Кабмін), а також вигул особами, які не досягли 14-річного віку.

У місцях масового скупчення людей та транспорті собаки повинні бути на короткому повідку та у наморднику, а маленькі собачки – у контейнерах чи на руках у власника.

У нових правилах визначені умови утримання домашніх тварин, як вдома, так і у притулках, порядок вилову та регулювання чисельності безпритульних тварин, а також створення муніципального реєстру тварин та порядок реєстрації домашніх тварин.

Реєструють не тільки людей, а у котів та собак буде фотосесія

Отже, нові правила зобов’язують власників собак і котів їх зареєструвати. До речі, власники собак, породи яких визначені небезпечними, перед цим повинні укласти договір обов’язкового страхування відповідальності власників за шкоду, яку собака може заподіяти третім особам. У разі відсутності страхування реєстрація собак таких порід не проводиться.

Реєстрацію роблять один раз, а у випадку зміни власника тварини проводиться її перереєстрація. Після реєстрації видається реєстраційне посвідчення та особистий номер (жетон для собаки).

Облік та реєстрацію безпритульних тварин має здійснювати КП «Спецсервіс – Кременчук». Уся інформація про них буде заноситись до муніципального реєстру тварин (єдиний електронний реєстр домашніх та безпритульних тварин). Цікаво, що Правилами визначено, що кожна виловлена безпритульна тварина має бути сфотографована - до реєстру заносять не тільки її окрас, стать, приблизній вік, породні ознаки, вагу, а й персональне фото. А інформацію про вилов безпритульних тварин КП «Спецсервіс – Кременчук» має оприлюднювати на власній сторінці офіційного вебпорталу Кременчуцької міської ради. Про це зазначено у рішенні міської ради про затвердження Правил утримання тварин на території Кременчуцької МТГ. Окрім цієї інформації мають оприлюднюватись дані про планові заходи з вилову безпритульних тварин, місцезнаходження карантинних майданчиків з тимчасового утримання тварин, та дані щодо виловлених, біостерилізованих, вакцинованих, ідентифікованих, повернутих та загиблих безпритульних тварин.

А що зроблено у КП «Спецсервіс – Кременчук»?

Про готовність комунального підприємства «Спецсервіс – Кременчук» до роботи за новими правилами розповіла завідувачка пунктом тимчасового утримання безпритульних тварин, відома у місті волонтерка Марина Кожушко.

За її словами, реєстр безпритульних та домашніх тварин на підприємстві створений вже давно і ведуть його два реєстратора.

 

- Ми створили реєстр, щоби взяти під контроль популяцію безпритульних тварин шляхом їх стерилізації. І нам вдалося знизити чисельність популяції. Усі безпритульні собаки внесені в електронний реєстр зі всією інформацією про них, включаючи фото та дані про медичні маніпуляції. У кожній собаці на вухах є кліпса та нанесена татуїровка з номером. Ми щорічно проводимо їх вакцинацію від сказу. Такий же реєстр ведеться і для домашніх собак та котів – видаємо ветпаспорт, присвоюємо номер. Але примусити їх власників реєструвати своїх тварин ми не можемо. А це дуже важливо. Як і стерилізація домашніх тварин. Не всі це роблять, а потім викидають кошенят та цуценят на вулицю. Це злочин, за який треба карати, - зауважила Марина Кошушко.

 

За її словами, КП «Спецсервіс – Кременчук» має свої офіційні сторінки у Фейсбуці та Інстаграмі, де щоденно виставляють фото та інформацію про безпритульних собак та котів з метою знайти їм нових хазяїв.

Чи можна людину примусити вести себе по-людськи?

За дотриманням порядку вигулу собак у громадських місцях мають наглядати органи Національної поліції. Вони ж вживають заходи у разі порушення законодавства про порядок поводження й утримання домашніх тварин, у тому числі норм про жорстоке поводження з тваринами.

Контроль за додержанням цих Правил також покладається на державні органи ветеринарної медицини, виконавчі органи міської ради, КП «Спецсервіс-Кременчук», громадських інспекторів з охорони навколишнього середовища та громадські організації, статутною метою яких є захист тварин.

Тобто, контролерів багато, тільки навряд чи їх вистачить для того, щоб захистити усіх тварин від жорстокого поводження.

Та й взагалі, чи можна Правилами примусити людину вести себе по-людськи? Історія про кошенят свідчить що це залежить більше від моральності людини, її відношення до тварин та навколишньої природи, спроможності співпереживати та співчувати, як людям так і тваринам.  

Зауважимо, що в Україні нещодавно посилили кримінальну та адміністративну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Розміри штрафів значно зросли, а за деякі прояви жорстокості замість адміністративної передбачена кримінальна відповідальність.

Норми закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)» набрали чинність 8 листопада 2021 року і з ними можна ознайомитися за посиланням. Саме ці законодавчі зміни і стали причинами ухвалення нових Правил утримання тварин на території Кременчуцької міської територіальної громади.

Так, за знущання над тваринами без завдання тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі винній особі загрожує штраф від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить від 3,4 тис. до 5 тис. грн. Якщо аналогічні дії вчинені щодо двох і більше тварин, або групою осіб, розмір штрафу збільшується - від 5,1 тис. грн до 8,5 тис. грн або можливий адміністративний арешт на строк до 15 діб.

А за знущання, які вчинені з особливою жорстокістю, або повторно, передбачено позбавлення волі на строк від 5 до 8 років із конфіскацією тварини. До слова, кримінальна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами тепер передбачена з 14 років, а не з 16, як це було раніше.
Встановлено також адмінвідповідальність за неприбирання власником тварини її екскрементів у громадському місці. За це можуть оштрафувати на 170-340 грн, а за повторне порушення – на 340-510 грн.

За вигул собак у не відведених для цього місцях власнику загрожує штраф від 170 до 340 грн. Також штраф загрожує за вигул собак небезпечних порід без повідка і намордника – від 170 до 510 грн. Якщо при цьому здоров'ю людини чи її майну було нанесено шкоду, то штраф становитиме від 1700 до 3400 грн із конфіскацією тварини.
До речі, 10 листопада минулого року Кабмін затвердив перелік небезпечних порід собак. До нього внесли доберманів, догів, ріджбеків, мастифів, ротвейлерів, бульдогів, бультер'єрів, вівчарок, вовкодавів та інших – усього 51 порода.

Отже, якщо ви стали свідками жорстокого поводження з твариною чи інших порушень, необхідно звертатися до поліції. Поліцейські мають з’ясувати усі обставини справи та притягнути винну особу до відповідальності.

Не будемо байдужими і завжди залишаймося людьми!

  

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх