Кременчужанин 4 дні тому знайшов на горищі 3 кг ртуті, але вивезуть і утилізують її лише сьогодні (доповнено)

20.07.2021, 08:50 Переглядів: 8 761 Коментарів: 9

 

На заваді йому стали відсутність автівки і вихідні

18 липня до редакції звернувся наш постійний читач, який стикнувся з неможливістю утилізувати зібрану ртуть. Чоловік вирішив розібрати захаращене горище у власному дворі і знайшов там незрозумілу металеву конструкцію. Коли він розібрав її, щоб утилізувати, з неї вилилась ціла купа ртуті.

Чоловік злякався, але постарався зібрати усю небезпечну речовину - назбиралось 4 банки і фляга. Але на цьому пригоди не закінчились - далі чоловік почав шукати тих, хто допоміг би йому правильно утилізувати ртуть.

Спочатку він зателефонував на 103, де йому порекомендували звернутись до рятувальників. Коли кременчужанин зателефонував на 101 йому повідомили, що там можуть утилізувати речовину, але привезти її потрібно самостійно. Аргументи про те, що він не має власної автівки, а везти ртуть у громадському транспорті небезпечно, не вразили рятувальників.

Далі кременчужанин спробував звернутися у Службу контролю за оперативною ситуацією в місті, зателефонувавши на 15-63, де йому пообіцяли прислати спеціалістів, але лише завтра. Тож чоловіку доведеться провести ніч поруч з кількома ємностями з небезпечним металом.

 

Нагадаємо, що в нашому місті утилізацією ртуті займається комунальне підприємство «КАТП 1628». Здати туди небезпечні відходи можна безкоштовно за адресою: вул. Горького 48/75. Але туди їх також необхідно принести самостійно і у суботу-неділю комунальники вихідні.

Доповнено:

На наступний день об 11.00 до чоловіка приїхав наряд поліції, а потім і рятувальники. За словами чоловіка, близько години вони вирішували, що робити, потім викликали спеціалістів санепідемслужби, які мали приїхати з контейнером для транспортування.

Всього назбиралося 3 кг ртуті. Прибор, з якого вона витекла, виявився Інгнітроном, який використовувався для випрямлення електроструму при зварюванні. 

О 13.00 приїхали епідеміологи, які зробили заміри, але сказали, що вивозити ртуть будуть все ж таки рятувальники. До 16.00 ртуть так і не забрали. Виявилось, що ні рятувальники, ні КАТП-1628 не мають ліцензії для транспортування такої кількості ртуті. 

Доповнено:

Як стало відомо редакції з власних джерел, зранку 20 липня, мерія зв'язалася з фірмою, яка має відповідну ліцензію, о 14.00 проведуть комісію ТЕБ і НС і виділять кошти на утилізацію.

Доповнено:

На засіданні комісії з ТЕБ і НС в мерії представники оперативних служб звітували, що отримали повідомлення про знахідку кременчужанина лише 19 липня об 11.10, хоча чоловік звертався з проханням забрати небезпечну речовину ще 18 липня о 18.00.

Керівник міської рятувальної служби Сергій Геращенко доповів, що рятувальники зафіксували у дворі кременчужанина перевищення показників випарів ртуті і 19 липня обробили подвір'я мильно-содовим розчином.

Керівник Кременчуцького міськрайонного відокремленого підрозділу лабораторних досліджень Державної установи «Полтавський ОЛЦ МОЗ України» Андрій Поляков розповів, що спеціалісти зафіксували перевищення парів ртуті у 1,33 рази.

Представник поліції Радослав Шестидесятий повідомив, що поліція вже підготувала необхідну для утилізації ртуті довідку.

Після обговорення комісія зобов'язала КАТП 1628 забезпечити взаємодію з підприємством, яке проведе вивезення та утилізацію ртуті з двору кременчужанина. Також комунальне підприємство має звернутися до мера з клопотанням про виділення на це коштів.

Кошти візьмуть з резервного фонду по факту виконання робіт (орієнтовно - 3600 грн за кг ртуті і 2000 грн за перевезення).

Комісія пообіцяла, що забрати та утилізувати небезпечну речовину мають завтра, 21 липня.

Доповнено:

Як повідомив віцемер з комунальних питань Іван Москалик на засіданні виконкому 21 липня, ртуть сьогодні заберуть і утилізують. На це витратять 11,4 тис. грн.

Мер на цьому ж засіданні, відповідаючи на питання журналістів, підкреслив, що всі служби спрацювали оперативно і правильно. (Нагадаємо, що кременчужанин звернувся до усіх оперативних служб о 18.00 18 липня, а перші їх представники у нього на подвір'ї з'явились 19 липня об 11.00. Станом на 11.00 21 липня ртуть з подвір'я так і не забрали. При тому, що спочатку чоловіку рекомендували привезти 3 кг ртуті на утилізацію у громадському транспорті, - ред.). А єдина проблема, на його думку в тому, що у місті немає спеціалізованої установи, яка проводить транспортування цієї небезпечної речовини. Але КАТП 1628 уже знайшло необхідного підрядника, тож наступного разу місто спрацює ще краще.

- Знову ж таки, якщо хтось зберігає в себе вдома з метою наживи небезпечні речовини, то не місто повинне потім оплачувати їх утилізацію, - вважає Віталій Малецький. - Той чоловік, який знайшов в себе вдома ртуть, він правильно вчинив, що достукався до усіх служб. Єдине, чого він не зробив - не задався питанням, звідки вона в нього вдома взялася, хто її туди приніс. Перекладати на місто відповідальність за власне нехлюйство - це неправильна позиція. Зауважень до роботи служб в мене немає.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 9

0
20 липня 2021 10:08

опаснее дорог может быть только бюрократия в нашей стране


46 0
767
20 липня 2021 11:22

А зачем он разбирал вообще неведомую фигню? А если бы нашёл снаряд\мину и т.п тоже стал бы разбирать?


13 17
0
20 липня 2021 13:22

Цитата: Solenoid

А зачем он разбирал вообще неведомую фигню? А если бы нашёл снаряд\мину и т.п тоже стал бы разбирать?

Скажите, а не много ли среди нас граждан, которые по совести сообщат об этом инциденте или просто выбросят на свалку не желая связыватся с государством?

p/s: мину, я бы не разбирал


37 1
1 658
20 липня 2021 14:52

А я бы антенну ртутную сварганил и глушил всю связь  в  микрорайоне. smile 


10 3
601
20 липня 2021 15:05

чекають на пором з тупції???


4 3
0
20 липня 2021 15:16

Коли кременчужанин зателефонував на 101 йому повідомили, що там можуть утилізувати речовину, але привезти її потрібно самостійно

 

Виявилось, що ні рятувальники, ні КАТП-1628 не мають ліцензії для транспортування такої кількості ртуті. 


Т.е. получается у мужика лицензия была на перевозку рути в тролейбусе, а у них не было...

 

Вопрос. А не *** ли они?(прошу редакцию не вырезать это слово, т.к., в данном случае, вполне вероятно речь идет именно о медицинском диагнозе данных персонажей. Что они делают на гос. службе и кто им выдал справку медицинскую для поступления на работу - это отдельная история)

 

Представляю уже следующий диалог

 

- Алё, пожарная?! У меня чердак горит!!!

- Привозите к нам огонь, мы его потушим

- ?????????????!!!??????????? @?!

- У нас просто нет лицензии на перевозку огня, по этому мы не можем сами приехать и его забрать. Воду привезти и потушить тоже мы не можем потому что у нас нет лицензии на перевозку воды

 

[Простите, но нетrelieved Администрация]


36 0
439
20 липня 2021 16:07

Цитата: 
Кошти візьмуть з резервного фонду по факту виконання робіт (орієнтовно - 3600 грн за кг ртуті і 2000 грн за перевезення).

 

 

1кг ртути =11500грн Тоесть кто-то на этом хорошо заработает,выделят деньги из бюджета и за продажу ртути.


12 0
199
1
20 липня 2021 20:13

 

После тушения пожаров МЧС также выставляет счёт мерии? или распил бюджетных средств - это уже традиция, без которой невозможно обойтись)))


10 0
38
21 липня 2021 08:01

очень глупо поступил, ртуть дорогая, но главное, что может получить срок


2 8

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх