Як проходять богослужіння в умовах пандемії та чи варто вакцинуватися? Думка священника

13.04.2021, 11:01 Переглядів: 4 092 Коментарів: 6

 

«ТелеграфЪ» поспілкувався з настоятелем храму ікони Божої Матері «Усіх скорботних Радість»

Скоро кременчужани вдруге зустрічатимуть Великдень в умовах пандемії, і за минулий рік багато що змінилося. Ми навчились жити в новій реальності, певною мірою звикли до карантинних обмежень, ба більше – в країні розпочалася вакцинація населення від COVID-19. Власне, щеплення викликає в людей багато питань.


У пошуках відповідей «ТелеграфЪ» поспілкувався з настоятелем храму ікони Божої Матері «Усіх скорботних Радість», протоієреєм Анатолієм Кулішем.


- Днями МОЗ оголосило, що починає вакцинувати священників. Скажіть, будь ласка, як церква ставиться до вакцинації?

 

- Перш за все, хочу сказати, що згідно із рішенням Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, вакцинація рекомендується – але за власним бажанням людей. Тобто, церква рекомендує вакцинуватися. Для чого? Навіть якщо людина не бажає захищати себе, так вона зможе захистити своїх близьких. Кожен може бути переносником хвороби – або кінцевою ланкою, на якій хвороба зупиниться.


Вакцинація в Україні добровільна – але я не знаю, наскільки це правильно. Якщо подивимось на приклад Ізраїлю, то там вакцинували 70-80% населення, і зараз країна знову відкривається для туристів, ніяких перепон немає. Тут треба, щоб суспільна свідомість була на високому рівні. Наскільки свідоме наше суспільство? Пандемія стала для українців своєрідним іспитом.


 

- Як вважаєте, чи склали ми цей іспит?

 

- Я все-таки ще вірю в свідомість наших громадян. Але дуже часто ми нехтуємо правилами безпеки, не вдягаємо маски в маршрутках або супермаркетах, не дотримуємося соціальної дистанції. Реалії дещо сумніші, ніж мої очікування. Залишається лише сподіватися, що більшість людей все ж підтримають ідею щеплення. Наприклад, один мій знайомий вакцинуватися не хоче – але дуже любить подорожувати. Тож можливість вільно перетинати кордони при наявності щеплення може стати додатковою мотивацією для таких як він.

 

- Ви сказали, що вже зробили щеплення. Розкажіть про свій досвід.

 

- Я вакцинувався близько двох тижнів тому залишками вакцини. Мені зателефонували, і разом з дружиною та її мамою ми пішли на пункт щеплення. Після вакцинації я почувався добре, хоча в дружини температура підвищилась вже надвечір. Але вночі виросла температура і в мене, і наступного дня відчув на собі усі «радості» побічних ефектів. Проте, через день все скінчилося. Організм переборов це, виробив імунітет – і зараз почуваю себе набагато спокійніше.


Кажуть, вакцини індійського виробництва погані. Але в наш час кожен може загуглити і дізнатися, що в Індії насправді багато відомих фармацевтичних фабрик, які виробляють вакцини. Напевно, справа в тому, що в цій країні просто сприятливі умови для такого виробництва. Індійськими вакцинами ми з дружиною вакцинували двох дітей. Так, звичайно, реакція на них досить сильна – але, слава Богу, все нормально.

 

- Які карантинні заходи Ви вживаєте в храмі у зв’язку з пандемією?

 

- Перш за все, це обмеження кількості людей, які знаходяться в храмі. Підчас онлайн-богослужінь я постійно наголошую, що в храм треба йти лише тим, хто планує брати участь у літургії, сповідатись та причащатися. А якщо людина бажає просто помолитися – краще робити це дистанційно. Звичайно, намагаємось тримати дистанцію. Усі люди обов’язково стоять у масках під час служби. Причастя відбувається не з чаші, ми даємо його просто в руки, а причащаючи маленьких дітей, користуємось одноразовими ложечками, які потім спалюємо. Дезінфікуємо ікони та інші поверхні – хоча люди зараз до ікон зазвичай не прикладаються. Парафіяни в нас досить свідомі, багато хто приєднується до інтернет-трансляцій. Минулого року ми взагалі практикували богослужіння на вулиці – доки погода дозволяла.


Багато хто каже, що легше заразитися в супермаркеті, ніж в церкві. Звичайно, ще не було випадків, коли хтось заразився від причастя – але поверхні або люди, які знаходяться поруч, цілком можуть стати джерелом хвороби. Небезпека є, і ми повинні робити все, щоб трішечки її прибрати. Особисто я ставлюсь до цього відповідально.


Минулого року ми закрили храм, як тільки оголосили повний локдаун. Літургію проводили без людей, без хору – я сам там і співав, і читав.


 

- Не так давно в Києво-Печерській Лаврі під час карантину люди зібрались у храмі без масок, вірячи, що Господь захистить від COVID-19. Чи допустима така «сліпа» віра?

 

- Так, я теж чув про цей випадок. Звісно, віра може зробити багато. Але якби в нас було достатньо тієї віри! За свідченням Святого Письма, Ісус Христос сказав:


«Бо істинно кажу вам: якщо ви матимете віру як зерно гірчичне і скажете горі цій: перейди звідси туди, і вона перейде; і не буде нічого неможливого для вас» (Мф. 17:20)


Середньостатистичний прихожанин Лаври зможе таке зробити, його віри достатньо?


Господь дав людині розум. Ми повинні думати, а не сліпо робити щось. Це як з Постом: можна постувати фанатично – але чи це корисно? Якщо, приміром, людина має хронічні хвороби, при яких потрібно правильно харчуватись, але вирішує вживати лише хліб та воду – перш за все треба подумати, чи потрібно це Богу? Ні. Пост потрібен в першу чергу самій людині – аби віднайти гармонію в собі. Фанатично відноситися до цього питання не дуже правильно як і до будь-якого іншого.


 


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 6

4 371
1
13 квітня 2021 11:23

яка віра, подивітся як "вірянє" в пост мясо скуповуютьlaughing а на Пасху ніби всі показилися, жеруть з потрійною силою...ніби рік не їли. Хоч хтось по той вірі живе? попи скрізь як не зек, то якийсь колишній бізнесмен....


22 19
735
13 квітня 2021 13:06

Цитата: zzzzzz

Хоч хтось по той вірі живе? попи скрізь як не зек, то якийсь колишній бізнесмен....

 

Є попи які живуть по вірі, але їх одиниці. А так служіння в церкві вже давно бізнес, причому дуже прибутковий.


18 5
138
13 квітня 2021 13:29

Пусть ещё скажет, что поддерживает однополые браки. С папой римским уже все ясно после его высказываний и какому богу он служит и Богу ли.


8 11
229
13 квітня 2021 13:57

Цитата: Gav-gav
Пусть ещё скажет, что поддерживает однополые браки. С папой римским уже все ясно после его высказываний и какому богу он служит и Богу ли.

А в чём грех ванцинироваться? А ходить везде, зная что больной, заражать всех не грех?  


14 1
0
13 квітня 2021 14:06

Цитата: zzzzzz
яка віра, подивітся як "вірянє" в пост мясо скуповують а на Пасху ніби всі показилися, жеруть з потрійною силою...ніби рік не їли

 

Логіка в цьому є.

 

Залучати церкву до пропаганди(що є дуже поганим явищем в принципі незалежно від мети) вакцинації - не дуже гарна ідея. У нас релігійні організації не мають високого авторитету в суспільстві. Згадайте передвибочу агітацію пєті на томосі(може пишеться з великої літери, вибачайте - я не знаю як правильно, в школі коли вчився такого слова не було). Хоч для вірян це можливо й визначна подія, але це не допомогло отримати прихильність більшості виборців.

 

Наші горе-керівники країни досі не зрозуміли дуже простої істини. Найбільш ефективний спосіб "пропаганди" - правда, а не брехня. З вакцинацією в принципі той момент коли можна та потрібно було говорити правду - прогавили. Результат - відсутність охочих вакцінуватись. "Генії" пропаганди


12 5
0
14 квітня 2021 09:08

по ходу событий христианство себя изживает ударяясь в политику и комерцию.


1 2

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх