На кременчужанку, поки та була за кордоном, невідомий набрав кредитів: як це йому вдалося

9.03.2021, 17:02 Переглядів: 10 304 Коментарів: 9

 

Зловмисник віддалено замінив сім-картку, і отримав доступ до соцмереж та даних жінки

У «Кременчуцький ТелеграфЪ» звернулася кременчужанка Ганна. Вона розповіла про те, як невідомий чоловік набрав на неї кредитів у мікрофінансових установах.


 

З чого усе почалося


13 вересня 2020 року, поки Ганна знаходилася разом з телефоном у Італії, жінці на мобільний надійшло смс-повідомлення з інформацією про те, що протягом години буде виконана заміна SIM-картки. У смс також йшла мова про те, що відмінити цю дію вона може у додатку My Vodafone. Ганна намагалася це зробити, проте вже за 10 хвилин вона втратила доступ до сімки, і, відповідно, до особистого кабінету. За словами жінки, вона намагалася вирішити питання з оператором, але безрезультатно:


 


- Я не вимагала у оператора повернути мені терміново номер, а просила заблокувати його. Я користувалася цим номером 17 років. За день до того я поповнювала рахунок, і мені надійшло повідомлення, що у мене недостатньо коштів, аби користуватися послугами оператора у роумінгу. Тобто вони ж бачили, що я за кордоном, а картку обмінювали в Україні. Як я могла вмить опинитися за 3000 кілометрів? – обурюється Ганна.


У той момент постраждала ще навіть не підозрювала, що на неї наберуть кредитів. Тоді вона вважала, що неприємності пов’язані лише із втратою доступу до соціальних мереж, позаяк чоловік, який отримав картку Ганни, змінив паролі до facebook, месенджерів та пошти.

Пізніше Ганна також дізналася, аналогічну процедуру провели і з сім-картками її батьків. На щастя, на них кредитів не взяли, вони повернули собі сім-картки. Відновити ж номер жінці вдалося лише наприкінці вересня. До того, за її словами, заяви оператор відмовлявся приймати.  


Ганна також розповіла, що від її імені зловмисник вів некоректну переписку у соцмережах.




Проте, це був лише початок


 


7 листопада містянка повернулася до України. І на телефон одразу посипалися повідомлення про заборгованість по кредиту.  Дзвонили колектори, погрожували. Ганна не розуміла, що відбувається, аж поки не дізналася, що на її ім’я оформили 9 кредитів у мікрофінансових установах:


- Я звернулася до Українського бюро кредитних історій. Лише там я дізналася, що від мого імені у інтернеті взяли 9 кредитів на суми від 1000 до 6000 гривень, - розповідає Ганна.


 


За словами жінки, вперше, коли вона пішла до поліції, вона ще не знала про ці кредити. Ганна розповіла слідчому про свою ситуацію, проте їй розповіли про те, як «люди втрачають по 100 тисяч гривень»:


Лише через 2 місяці, коли я почала скаржитися на урядову гарячу лінію, мені видали відписки з канцелярії про те, що немає підстави відкривати кримінальне провадження та відправили до суду, - скаржиться постраждала.


Ганна наразі намагається довести, що кредити брала не вона, а інша людина, проте поки марно. Усе, чого вдалося добитися жінці через суд – відкриття кримінального провадження за ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Як повідомили у пресслужбі Кременчуцького відділу поліції, слідчі працюють з кіберполіцією для встановлення осіб що могли бути причетними до злочину. Розслідування триває.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 9

228
9 березня 2021 19:30

Погані новини для жінки, на жаль. Особисто знаю, як "працює" в таких випадках наша поліція. Після "імітування" роботи - людина відфутболюється слідчим до суду. Суд імітацію роботи не приймає і забов'язує поновити справу. Але факт в тому, що слідчий і надалі буде імітувати та відправляти до суду, а суд буде скасовувати і повертати. Бумагою, де написано "іменем України", наші законослужбовці хіба що багаття не розпалюють.

Єдина надія на щасливий випадок. 


45 2
1 088
9 березня 2021 20:41

Юлия Волынская


Спасибо Вам за статью!

P.S.
По мере возможности, Контракт у Оператора свзяи, 
дабы себя обезопасить!!!

А той женщине, выдержки!


23 0
89
9 березня 2021 21:08

обалдеть, поучительно, поставил себе в приложении ограничение на удаленную смену сим карты
вопрос к Водафону - почему эта опция по умолчанию отключена???


26 0
4 369
1
9 березня 2021 21:15

Цитата: combat
почему эта опция по умолчанию отключена???
так они в долеsmile


17 9
0
9 березня 2021 21:38

Я вважаю, що жінка обрала не правильну стратегію. Вона намагається довести те що, кредит взяв хтось інший і таким чином хоче довести те що вона не брала кредит.

 

Більш логічним та перспективним було б написати листи до мікрокредитних установ у яких викласти свою позицію - кредит не брала, прошу не турбувати. Звісно, просто так вони не відчепляться, але подальші дії(після того як установа отримає листа) цих установ вже підпадають під статтю 189 ч 2 ККУ (вимагання) - позбавлення волі від 3 до 7 років. І саме за цією статтею треба розбиратись, хто і на яких підставах вимагає від жінки сплати грошей. І тут "на ваш телефон взяли кредит" - не прокатить. Так, піліція не буде нормально просто так розслідувати нічого, скоріш за все, але перспективи дотиснути у такий спосіб через суд більш реальні. І відповідальність за цією статтєю суворіша. Тут без варіантів - посадка. Штрафів, як опцій покарання не передбачено.


31 1
367
1
9 березня 2021 23:19

Водафон это решето .я все перевел на Киевстар там более адекватная компания ..Раз случайно 100 грн сняло абонплату на Киевстаре а я не успел поменять тариф .сожрало деньги ..я перезвонил обьяснил ситуацию и леньги вернули на мобильный счет


3 14
367
1
10 березня 2021 07:11

просто так взяли и сделали замену сим пока она была в Италии да хоть в Гондурасе ...Брехня ..Это я о том что она сама  сказала мошенникам код который пришел на ее старую сим карту .Второе паспортные данные ...Двойная аутенфикация всех операций ...И странно ей пришло сообщение что к ней зашли с другого адреса и программа ждёт подтверждения -ДА- и только после нажатия будет открыт вход в билинг кабинет ...Я считаю что тетка недоговаривает то что она расказала сама мошенникам смс и коды при замене сим


10 13
735
10 березня 2021 11:52

Я не розумію одного, де зловмисник взяв її документи для оформлення кредитів? Кредити брали на її банківські картки? Вона бачила зарахування-списання коштів?


9 0
208
10 березня 2021 19:05

гугл номер 0800753775 пробивает как коллекоторы от CCloan. Придурочная Оля Полякова этот лохотрон CCloan по тельавизору рекламирует.

 PS в настройках финансового номера в приложении отключается удаленный перевыпуск номера. Да и лучше держать пару номеров один для всяких левых регистраций и второй только для банковских карточек.


1 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх