«Вода з крану у Кременчуці смердить»: чи можна її пити?

10.07.2019, 11:31 Переглядів: 13 572 Коментарів: 21

Які проблеми з постачанням питної води є у нашого міста

На засіданні з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій у мерії рибалки та жителі міста поскаржилися на те, що вода у крані смердить і нею навіть огидно чистити зуби та мити волосся, не те що пити. Тому у присутніх постало питання, чи взагалі безпечно кременчужан вживати ту воду, яку постачає «Кременчукводоканал».



За даними «Кременчукводоканалу», питна вода у Кременчуці відповідає державним вимогам


Через погіршення стану води у Дніпрі 25 червня здійснили експедиційну поїздку до зони кременчуцького водозабору в районі Власівки, аби з'ясувати якість дніпровської води. Відбір та обстеження проб провели за 65 параметрами.


Про результати рейду розповів Роман Валентинович Міхєєв, заступник технічного директора комунального підприємтсва «Кременчукводоканал».


 


По-перше, усі 14 м товщі води насичені великою концентрацією аміаку (під впливом якого гниє органіка), марганцю, підвищений вміст заліза та синьо-зелених водоростей. Щодо запаху води, яким занепокоєні люди, Роман Міхєєв зізнався, що вода справді так не смерділа з 2001 року.


По-друге, Роман Міхєєв продемонстрував зведений графік рівню розчиненого у воді кисню у місці водозабору за останні 10 років. Як показали дослідження, у п'ятьох роках з 10 представлених на перше червня фіксувався дефіцит кисню. Крім того, на графіку було помітно, що у цьому році концентрація кисню у літні дні нижча, ніж у відповідний період 2017 та 2018 років.


А тому Роман Міхєєв також долучився до думки колег і впевнений: через такі негативні умови заморні процеси на Дніпрі ми будемо спостерігати кожного року. Також він наголосив, що повторення ситуації з загибеллю риби слід очікувати у другій половині липня.



Кременчуцький водозабір знаходиться недалеко від греблі Кременчуцької ГЕС, тому на якість питної води безпосередньо впливає режим роботи електростанції. За результатами експертизи, додаткові пропуски води через греблю й справді покращують якість дніпровської води. У будні, коли «воду дають» активніше, вона дійсно чистіша, ніж у вихідні дні.


Коли депутат Оксана Піддубна напряму запитала у Романа Міхєєва, чи можна пити воду з крана та чи безпечна вона для кременчужан, фахівець відповів:


- Особисто я користуюся цією водою для пиття зранку, моя собака теж п'є цю воду. Але я не готую борщ на ній, розумієте?

 
Те все ж він підсумував, що питна вода у Кременчуці відповідає державним вимогам, а «Кременчукводоканал» має усі необхідні реагенти для очищення її перед подачею в оселі кременчужан.


З резервного фонду міста «Кременчукводоканалу» навіть виділили кошти на закупівлю додаткових реагентів для очищення води та покращення її якості. Підприємство просило у мерії на ці потреби 914 тисяч грн, наразі місто виділило 500 тисяч грн для посилення робіт «Водоканалу» з очищення води.


Справа в тому, що у період «кризи» на Дніпрі близько 1 т активованого вугілля у день йшло аби зменшити негативний вплив забрудненості річки на питну воду, яку видає «Водоканал». Зараз же завдяки зміні погодних умов та перемішуванню мас води у Кременчуцькому водосховищі критичні показники все ж відступили.



У Кременчука немає альтернативних джерел питної води


На жаль, альтернативних джерел питної води у Кременчука немає. Розвідували і можливість брати воду з Псла, але він настільки малий, що його водних ресурсів не вистачить для задоволення потреб міста.


 


Надія Петрівна Резнікова, начальник Управління Держпродспоживслужби Кременчука, розповіла, що 15 років тому провели масштабні дослідження підземних водних горизонтів на території міста — їх розглядали як спосіб забезпечити кременчужан питною водою зі свердловин.


У Кременчуці є близько 115 трубчатих колодязів глибиною від 8 до 25 м, проте 85% з них не відповідають санітарним нормам. Підземні горизонти, які все ж відповідають вимогам за якістю, надто маловодні.


Надія Резнікова зазначила: навіть якщо й знайти підземні водні пласти на більшій глибині, які будуть чистішими, треба не забувати, що Кременчук знаходиться на гранітному кряжі, а тому воду з-під землі досить важко добувати.


Тому, за її думкою, єдине, що залишається місту — це впровадження нових технологій, які б якісно очищували воду з Дніпра.


Щодо новітніх технологій, міський голова Віталій Малецький розповів про те, що оголовок міського водозабору знаходиться на рівні 2,5 м над дном Кременчуцького водосховища. Саме у донних відкладенням збирається велика кількість марганцю. Існує дороговартісний проект щодо рухомого оголовку для водозабору, що дозволить змінювати його висоту та брати воду на тій глибині, де шари найбільш чисті.


- Ми мали ситуацію, коли концентрація марганцю на цій глибині (2,5 м — ред.) була максимальна, тобто якби у нас був рухомий оголовок, можна було б його підняти і забирати воду з більш чистого горизонту, - прокоментував Віталій Малецький.


Та вартість такого проекту орієнтовно 20 млн євро, а тому місто собі його дозволити не може. Тому проблема із забрудненістю Дніпра дуже гостра, бо вона напряму впливає на постачання питною водою Кременчука.

Автор: Катерина Турубара Фото: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 21

0
10 липня 2019 11:42

Забыли королевский смак ещё там рядом находится. Откуда аммиак в воде взялся?


38 1
0
10 липня 2019 12:36

Как в известном фильме: "А эти ягоды можно есть? - Можно, только отравишься".


36 0
738
1
10 липня 2019 12:51

усі відповіді не чіткі. Конкретно чи таки можна вживати воду з наших кранів,і чи небезпечно----------- так і не зрозуміло.... Вгадуйте  самі!


30 0
0
10 липня 2019 13:25

Всё очень просто... Всем представителям соответствующих структур, кто утверждает что воду из под крана можно пить - набрать воды, тут же, в стакан побольше и заставить прилюдно выпить до дна. 

Думаю будет интересно... Учитывая тот факт что они на самом деле знают что с нашей "питьевой" водой.


50 0
0
10 липня 2019 14:09

Цитата: zmv
что с нашей "питьевой" водой.
Боюсь даже узнать, провел в том году практически все лето в селе у родных, домой вернулся и на автомате с крана набрал воду в чашку и выпил, на след. день пожалел очень сильно. Демоны рвались наружу...


13 0
1 088
10 липня 2019 14:09

P.S.

Увы, наступило время, хоть мне сейчас и наминусуют много, покупать домашние фильтры, для доп. очистки воды.


28 1
171
10 липня 2019 14:12

 

Уже лет 6 не пью воду с крана. Мне она просто не идет в горло


14 0
94
10 липня 2019 14:48

Цитата: Angel737
Увы, наступило время, хоть мне сейчас и наминусуют много, покупать домашние фильтры, для доп. очистки воды.
  Давно уже настало, я лет 20 как уже пользуюсь домашним фильтром!


12 0
229
10 липня 2019 14:49

Цитата: Angel737

P.S.

Увы, наступило время, хоть мне сейчас и наминусуют много, покупать домашние фильтры, для доп. очистки воды.

Полгода картриджи стояли стабильно, а сейчас, полтора-два месяца и нужно менять.


15 0
1 088
10 липня 2019 18:30

Давно уже настало, я лет 20 как уже пользуюсь домашним фильтром!

Тут ещё вопрос, много-ли пенсионеров с низкими пенсиями,

или библиотекари, дворники, санитарки, могут себе позволить фильтры и картриджи ?!.

А качественную очистку на весь город, то наверное ниодин бюджет не потянет.


14 3
228
11 липня 2019 00:12

Цитата: Angel737

Давно уже настало, я лет 20 как уже пользуюсь домашним фильтром!

Тут ещё вопрос, много-ли пенсионеров с низкими пенсиями,

или библиотекари, дворники, санитарки, могут себе позволить фильтры и картриджи ?!.

А качественную очистку на весь город, то наверное ниодин бюджет не потянет.

тут еще вопрос, какого хрена дерут как за питьевую, если все-равно надо фильтровать (ну, разве что для собаки, как говорит замдира Роман)? Даже у убогого монополиста теплоэнерго есть перерасчет за некачественно предоставленную услугу, если Вы понимаете о чем я


12 0
28
11 липня 2019 01:14

Слушайте здесь все такие знающие прагматики собрались,а покупать фильтры не пробовали здесь дело даже не в воде а в самом подходе к проблеме ,а дальше никто не думал что люди  просто в праве требовать нормальной питьевой воды из нормальных труб и  водохранилища,и не считать эти требования чем-то сверх естественым,пототому что с этого начинаеться все если с таким подходом то зачем вобще государству налоги,и администрации городов,раздутые штаты кучи государственных служб и агенств чтоб просто констатировать факты"НУ ДА ВОДОХРАНИЛИЩЕ ЗАГРЯЗНЕНОЕ,НУ ДА ПОКАЗАТЕЛИ НЕВАЖНЫЕ" на все есть свои причины и если как говорят НОРМАЛЬНО ДЕЛАТЬ  И ТРЕБОВАТЬ АДЕКВАТНИХ ДЕЙСТВИЙ ОТ ВСЕХ ТО НОРМАЛЬНО БУДЕТ!!!


12 1
0
11 липня 2019 09:22

Мне дед когда-то рассказывал: когда переехали в Кременчуг (где-то в 50-х) если хотелось - можно было пить прямо с Днепра, а если хочешь похолоднее - затыкаешь пальцем бутылку и ныряешь поглубже чтобы набрать воды. 

На сегодняшний день это кажется просто невероятным.....


5 1
641
11 липня 2019 22:40

Хочу задати бажаючим мати "фільтровану" воду прямо з-під крана такі питання:

1. Чи відома вам вартість заміни всіх комунікацій водопостачання у м. Кременчуці (більше 1 млрд. дол. чи менше) і скільки десятків років це займе?

2. Скільки буде коштувати ця вода і підтримання системи у відповідному стані?

3. Чи готові ви на підвищення в рази податків для цього і за скільки років збереться необхідна сума?

4. Чи потрібно вам змивати унітаз фільтрованю водою?


2 2
1 457
12 липня 2019 05:49

Вода техническая, тариф должен быть соответствующий....


7 1
278
13 липня 2019 22:51

Сьогодні замінив картриджі у фільтрі - вода нецензурно брудна. Такої гидоти жодного разу не бачив на картриджах за 11 років користування фільтром.


4 0
73
14 липня 2019 19:26

-" Особисто я користуюся цією водою для пиття зранку, моя собака теж п'є цю воду. Але я не готую борщ на ній, розумієте?" - конечно, понимаем вас. Еще бы не понять, а найти тех, кто загрязняет воду - не? А ведь они есть, но не рискнете. То, что мы получаем абсолюбно все ниже допустимого качества не смущает вас ? Где гарантия безопасности, где оплаченные нами услуги? И еще, просто интересно, почему борщ не варите, а утром пьете воду? Брощ в кисель превращается или что? До чего же глупые ответы и на кого они расчитаны?


3 0
76
23 липня 2019 13:14

не спасут фильтры от тяжелых металлов, аммиака и т.д-задолбаетесь фильтры менять, дорогое удовольствие! Один выход-тех кто загрязняет наш любимый, несчатный Днепр -отлавливать и всем миром сажать на кол!!!!!!!!! Но простым людям это не под силу-а государству ПО конец!!!!!!!!!!!!


0 0
4 363
1
23 липня 2019 15:00

Цитата: ратахан
-тех кто загрязняет наш любимый, несчатный Днепр
некоторых уже нет в живых, тех, кто строил каскад плотин на Днепре....


0 2
76
8 серпня 2019 17:57

Замерял воду в озере в Тракае-Литва прибором, и сравнивал с водой в бутылке с магазина в Украине--так там в озере вода чише, чем у нас типа питьевая бутылированая. Короче там , если вода не соответствует норме-не платиш. У нас -то что течёт с крана-даже технической не считается там-и это сраная Литва-на подсосе у ЕС-своего практически ничего нет. Стыдно за Украину как-то-не бережём мы ни себя ни свою природу-горько от этого блин!


0 0
4 363
1
8 серпня 2019 18:21

Цитата: ратахан
Замерял воду в озере в Тракае-Литва прибором,
каким прибором и что он меряет?


0 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх