День перемоги у Кременчуці: як вшанували пам'ять загиблих кремечужани у 2019 році

9.05.2019, 12:36 Переглядів: 8 494 Коментарів: 7

 

Зі сльозами на очах у Кременчуці привітали ветеранів Другої світової війни

Сьогодні, 9 травня, у День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні кременчужани вшанували пам'ять тих, хто віддав своє життя за мирне майбутнє та подякували живим свідкам тих страшних подій. Біля меморіалу "Вічно живим" традиційно зібралися кременчуцькі ветерани Другої світової війни - ті, хто ще може відвідувати загальноміські заходи. 



Вклонитися та покласти квіти до меморіалу прийшли бійці-афганці, ветерани російсько-української війни, військові зі 107 артилерійського полку та нацгвардійці. Також біля меморіалу зібрались представники міської влади, духовенства, підприємств міста, навчальних закладів Кременчука та містяни. 


 


Присутнім розповіли про історію трьох кременчужан, які боролися у Другій світовій війні:


Лейтенант Дніпров. В честь нього названа вулиці на правобережжі Кременчука. Справжнє ім'я Лейтенанта Дніпрова - Іван Харченко. Дніпровці були створені у другій половині 1942 року з мешканців Крюкова, вони розповсюджували листівки з написом Лейтенант Дніпров, лунали заклики до боротьби. Згодом проводилися диверсії на транспорті. У новорічну ніч 1943 року бійці групи дніпровців організували втечу військовополонених, які працювали на Крюківському гранітному кар’єрі. У 1943 року група дніпровців об'єдналася з загоном «Набат» та створили підпільний загін під проводом Івана Харченка, вони не дозволили спалити німцям правобережжя, як це вони зробили на лівому березі Кременчука.


Людмила Корабліна. В честь неї назван проїзд у Крюкові – така ж невеличка, як її життя. Вона була зв’язковою, допомагала поширювати листівки, виносила з військового заводу боєприпаси згортаючи їх у хустку. У 1943 році одного разу її затримали охоронці. Випадково вартовий спіткнувся об вузлик, а звідти посипалися патрони. Дівчина втекла, але її знайшли, катували: роздягли, кинули на сани та привезли до Крюкова. На допиті лунало лише одне питання: «Кому повинна була передати патрони?». Люда мовчала, й на її очах розстріляли батьків та маленьку сестричку, потім вбили й саму дівчину. Перед смертю дівчина заявила, що народ не вбити - він житиме.

 

Семен Коваленко. В честь нього у 2009 році перейменували одну з вулиць у Кременчуці. Він був командиром підводного човна. Він першим застосував дуплет - одночасне торпедування двох кораблів противника. За його бойовим подвигам знятий фільм «Командир щасливої ??щуки».


 

 

Урочистим маршем перед меморіалом «Вічно живим» пройшли сучасні захисники України - бійці військових підрозділів Кременчука, курсанти Кременчуцького ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою. 

 

 


Їм не дарували квіти, вони не чули салюту перемоги, вони полягли у вересні 41, квітні 43, але вони переможці, адже зробили все для перемоги…


Присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих у Другій світовій війні та поклали квіти до підніжжя меморіалу "Вічно живим".  

Фото: Артем Коваленко
Автор: Альона Душенко Фото: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 7

194
10 травня 2019 09:36

Фото 3 и 4:"...Все равны как на подбор, с ними дядька Черномор...". 


3 2
735
10 травня 2019 09:47

Цитата: vsio nadoelo

Фото 3 и 4:"...Все равны как на подбор, с ними дядька Черномор...". 

Нет. Терещенко выбивается, у него не розы... кстати ветеранам на розы видно у города не хватило...


4 2
0
10 травня 2019 10:29

печальное зрелище это сегодняшнее празднование победы


14 5
0
10 травня 2019 11:11

Каким боком  эти два фиолетово-зеленых приспособленца к празднику Великой Победы? Их место сзади на галерке, за ветеранами.


18 2
513
10 травня 2019 12:18

Цитата: Dmytro

печальное зрелище это сегодняшнее празднование победы

то ли дело победобесный карнавал на России !


15 24
278
10 травня 2019 13:50

Цитата: Dmytro
сегодняшнее празднование победы

Це не святкування, це вшанування пам'яті. Святкують в іншій країні.


16 20
0
13 травня 2019 13:47

А шо то за ветераны сидят? каких сражений? 

Настоящим ветеранам далеко за 90 и они на подобные тусы не ходят.

 


0 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх