Коли комунальники платитимуть пеню кременчужанам за неякісні послуги

7.05.2019, 15:05 Переглядів: 6 540 Коментарів: 3

 

Споживачі дочекаються цього лише після укладення оновлених договорів, але це поки що неможливо — не затверджені типові договори

Із 1 травня діють норми нового Закону «Про житлово-комунальні послуги», які передбачають покарання для виконавців послуг у разі неякісного їх надання: зниження оплати, пеню (штраф, неустойку) на користь споживача «у порядку та розмірі, визначених законодавством або договором».


Чи будуть внесені відповідні зміни у договори? Чи є вже методика, яка обумовлює практичну реалізацію цих положень Закону? Про це ми запитали директора департаменту ЖКГ Івана Москалика. Відповідаючи на запитання, він підкреслив, що застосування пені (штрафу) до виконавця послуг або зниження плати за неякісну послугу буде можливе лише за таких умов:


  • оновлення договорів з виконавцями послуг (істотними умовами договору є вимоги до якості послуг, відповідальність сторін за порушення договору), на сьогодні ж типові договори відсутні;
  • перевірки якості наданих послуг, механізм перевірки вже затверджений постановою КМУ № 1145 від 27.12.2019 «Про затвердження Порядку проведення перевірки відповідності якості надання деяких комунальних послуг та послуг з управління багатоквартирним будинком параметрам, передбаченим договором про надання відповідних послуг» (далі Порядок).

Зазначимо, що новий Порядок передбачає: виконавець послуги (управитель) «зобов’язаний прибути на виклик споживача у строки, визначені в договорі про надання відповідних послуг, але не пізніше ніж протягом однієї доби з моменту отримання претензії споживача». За старим Законом про ЖКП складання акту-претензії теж регулювалося договором, але виконавці послуг зазвичай брали собі 3 доби на реагування. Тепер цей термін скорочений.


У разі неприбуття виконавця послуги на виклик складається акт-претензія, який підписують не менше, як два споживачі, які проживають у сусідніх будівлях (приміщеннях). Акт-претензію виконавець має зареєструвати в журналі та дати відповідь протягом 5 робочих днів.

Виконавець комунальних послуг або управитель багатоквартирного будинку протягом п’яти робочих днів вирішує питання щодо задоволення вимог, викладених в акті-претензії, або надає споживачу обґрунтовану письмову відмову.


«У разі ненадання виконавцем відповіді в установлений строк претензії споживача вважаються визнаними таким виконавцем», - передбачає Порядок.


Тобто фактично відсутність реакції на скаргу з боку виконавця послуги уже є підставою для зменшення оплати та нарахування пені на користь споживача.




Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

0
7 травня 2019 18:21

Что с дорогами? Когда мне за убитую ходовку отслюнявят?


17 1
4 365
1
7 травня 2019 19:38

Цитата: VsegdaProtiv
Когда мне за убитую ходовку отслюнявят?
напишите заяву в суд , докажите-отслюнявят.


4 8
236
8 травня 2019 11:31

Цитата: zzzzzz

Цитата: VsegdaProtiv
Когда мне за убитую ходовку отслюнявят?
напишите заяву в суд , докажите-отслюнявят.

Убитая ходовка относится к жилищно-комунальным услугам? Вы не туда зашли.


3 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх