У кременчужан буде два договори на електроенергію за новими правилами роздрібного ринку

28.11.2018, 08:53 Переглядів: 9 131

 

Тепер буде два договори – окремо на постачання та окремо на розподіл електроенергії

Cпоживачі електричної енергії тепер мають укладати два окремі договори – на постачання електроенергії та на її розподіл, як передбачає Закон «Про ринок електричної енергії». Це підкреслила голова НКРЕКП Оксана Кривенко на своїй сторінці у Фейсбук.


Отже, закон та підзаконний документ – Правила роздрібного ринку електричної енергії передбачають такі договори:

  • про надання послуг з розподілу електричної енергії споживачу із оператором системи розподілу;
  • про постачання електричної енергії споживачу із обраним електропостачальником або про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг (для побутових або малих непобутових споживачів).

«Договір споживача з оператором системи розподілу переважно стосується технічних параметрів потужності, класу напруги, якості електричної енергії, процедури відключення та підключення.
Договір про постачання електричної енергії передбачає комерційний продаж споживачу електричної енергії як товарної продукції.
Договори про користування електричною енергією (для населення) та про постачання електричної енергії, укладені споживачами з обленерго припиняють свою дію з 01 січня 2019 року,» - зазначила Оксана Кривенко.


Закон «Про ринок електричної енергії» набув чинності з червня 2017 року, а Правила  роздрібного ринку електричної енергії – з квітня 2018 року. Правила передбачають, що «укладення договорів між споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії відповідно до вимог Правил здійснюється до 01 грудня 2018 року шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання». Це означає, що споживачам не потрібно нікуди бігти, бо публічний договір відповідно до норм цивільного права, вважається укладеним, якщо особа здійснила певні дії, пов’язані з його виконанням – тобто у даному випадку спожила, оплатила електроенергію.


Заяву про приєднання можна завантажити із сайту законодавства ВР.


Як уже сказано, Закон зобов’язує до 1 грудня цього року укласти нові договори. Крім того, Правила зобов'язують оператора системи розподілу розмістити редакцію договору про розподіл електроенергії на своєму веб-сайті. Втім, на сайті «Полтаваобленерго» ми не знайшли ні цього договору, ні договору на постачання. Оператор кол-центру, яка предтставилася Оленою, повідомила, що сайт «ще тільки прилаштовується до нових правил роздрібного ринку».


Нижче розміщуємо посилання на договори, передбачені Правилами. За бажанням споживача вони можуть укладатися в паперовій формі. за цими посиланнями можна завантажити договори із сайту zakon.rada.gov.ua.


Типовий договір про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії


Примірний договір про постачання електричної енергії споживачу.


Послуги  розділяють, щоб розвивати ринок - тобто теоретично дати можливість вибирати постачальника електроенергії. Але закон вводить поняття постачальник універсальної послуги, тобто енергокомпанія для побутових споживачів і малих непобутових споживачів може здійснювати одночасно дві послуги. Тож, імовірно, кременчужани суттєвих змін не відчують. 


Нагадаємо, нещодавно «Полтаваобленерго» АМКУ оштрафував на 30 мільйонів за перешкоджання іншим компаніям виходу на ринок в за позбавлення права промислових споживачів вільно обирати собі постачальника електроенергії.  


Раніше були розділені функції транспортування і постачання газу - і в споживачів зараз два договори  та обов'язок додатково оплачувати обслуговування газових приладів. 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх