Справа на 30 мільйонів: що за ці гроші зроблять із парком «Придніпровський» у Кременчуці

5.10.2018, 08:04 Переглядів: 7 222

 

У тендерну документацію закладені обсяги робіт, які вже виконані раніше. Звідси недалеко й до криміналу, якщо неіснуючі роботи оплатять із бюджету.

Як виглядатиме парк після реконструкції за 30 мільйонів? Із такого питання ми розпочали готувати цю публікацію. Проте у процесі нам відкрився інший ракурс: у тендерну документацію закладені неіснуючі обсяги робіт. А це, передусім, призводить до завищення вартості глобальної реконструкції.

 
Реконструкцію завершить фірма «Європабуд»

У Кременчуці вже не перший рік триває глобальна реконструкція парку «Придніпровський». Наразі частина робіт (на 11,65 млн грн) виконана — новенька плитка на алеях, недобудований фонтан та цегляні павільйони на вході. Та багато чого із запланованого ще чекає своєї черги. Замовником реконструкції парку виступає комунальне виробниче підприємство «Кременчуцьке міське управління капітального будівництва» (УКБ). У 2018 році воно у черговий раз скоригувало проектно-кошторисну документацію та оцінило заново залишок робіт із реконструкції. Скоригований проект затвердив виконком. УКБ оголосило тендер на реконструкцію парку (за скоригованим проектом) — на 31,4 млн грн — очікувану суму закупівлі. Тендер двічі не відбувся, оскільки обидва рази було подано менше двох пропозицій від учасників.


Врешті УКБ (замовник) провів процедуру переговорної закупівлі в одного учасника та 14 вересня уклав угоду з ТОВ «Європабуд». Підрядник запропонував свої послуги за 29 млн 999 тис грн. Угода розміщена в електронній системі закупівель ProZorro. І ми почали вивчати: що ж нам зроблять у головному парку міста за 30 мільйонів?


Плитка і ще раз плитка: що зроблять насамперед

Реконструкція розрахована на два роки, термін дії договору - до 31 грудня 2019 року. Втім, угода передбачає, що вона може бути пролонгована до повного виконання робіт.


Микола Воловик, начальник УКБ, зазначає, що масштабний проект реконструкції парку наразі не забезпечений у повному обсязі фінансуванням.


- Ми розуміємо, що цей об’єкт не може бути завершений у 2019 році. Усе залежить від стану виконання міського бюджету. На сьогодні міський бюджет не виконується у достатньому обсязі, і це стримує виконання будівельних робіт, - каже пан Воловик.


Він вважає, що реконструкція може бути завершена у 2020 році, але обсяг робіт залежатиме від фінансування та, за його словами, окремо узгоджуватиметься з підрядником (ТОВ «Європабуд») у календарному графіку робіт.


Втім, календарний графік робіт — це невід'ємна частина договору, і він теж розміщений у ProZorro. У цьому документі обсяги робіт розписані по роках. На поточний, 2018 рік — це лише мостіння алей плиткою на суму 1,4 мільйона гривень. Решта робіт передбачена в 2019 році. Проте начальник УКБ зазначає, що не всі вони можуть бути виконані, і цей перелік доведеться коригувати залежно від фінансування.


 


- Можете сказати, що буде виконано передусім? - поцікавилися ми в замовника.


- У першу чергу, буде зроблений благоустрій усієї території, встановлені малі архітектурні форми, лави, освітлення, урни, мостіння, озеленення. Будуть облаштовані зони відпочинку. Буде тиха алея з альтанкою (у бік скелі «Гранітний реєстр», де білочки). Повинні бути завершені павільйони на центральній алеї. Інші обсяги робіт ми не передбачаємо в плані, - відповів начальник УКБ.


За окремим проектом і кошторисом буде ще нове адміністративне приміщення (поряд з існуючим, на місці гаражів на госпдворі), і головне, що на першому поверсі його передбачені пристойні громадські туалети, зокрема й для людей із інвалідністю.


Чому не буде нових атракціонів?

 

У тендерній документації (ТД) значиться перелік робіт із реконструкції. Серед них — знесення існуючих споруд, зокрема й колеса огляду. Проте, нагадаємо, Микола Воловик заспокоїв: атракціон зносити не будуть, доки окремим проектом не передбачать встановлення нового колеса. Також передбачене знесення не працюючого наразі атракціону «Зодіак» (така собі занедбана споруда з написами біля колеса огляду).


 


А ось нові атракціони не передбачені. Тобто «Придніпровський» після реконструкції не стане парком розваг.


Як пояснив Андрій Нападайло, директор комунального закладу культури «Міський парк культури і відпочинку «Придніпровський», питання придбання нових атракціонів розглядалося на етапі проектування. І дирекція парку подавала свої пропозиції, залучали й фахівців компанії Italpark, які знаються на атракціонах. Проте на нові атракціони не вистачає енергетичних потужностей.


- Треба було зрозуміти, скільки все це коштуватиме, скільки потрібно електроенергії на хороший парк розваг. Сучасний парк – це багато ілюмінації. Мережі парку розраховані на 120 тисяч кіловат потужності. Ми вже перебираємо ліміт. Нові об’єкти не будуть забезпечені електроенергією. Потрібно провести реконструкцію електромереж і збільшувати потужність, - пояснює директор парку.


Директор УКБ Микола Воловик підтверджує, що питання енергозабезпечення парку «Придніпровський» у повному обсязі реконструкція на даному етапі не вирішує.


Сім залізних воріт та суцільна огорожа

Ще одне резонансне питання — суцільна огорожа парку та сім залізних воріт на входах — усе це теж передбачено специфікацією ТД. Роботи є в календарному графіку. Огорожа парку та сім воріт (включно з декоративним входом із площі Перемоги) коштуватиме місту 5,4 мільйона гривень — це шоста частина відкоригованої вартості реконструкції парку, у якому не буде нових атракціонів. Доцільність такого дорогого «задоволення» кременчужани активно обговорювали у соцмережах.


Втім, зараз директор підприємства-замовника робіт Микола Воловик теж сумнівається в доцільності огорожі в парку.


- На час розробки проектно-кошторисної документації і в керівництва міста, і в замовника було таке бачення: парк має бути огороджений повністю, з усіх боків. На сьогодні таке питання не стоїть, бо річ дороговартісна, і чи потрібно огороджувати? Чи повернемося ми до реалізації цього проектного рішення? Я не впевнений. Зараз виключати його зі складу проекту – теж не зовсім правильно, - каже Микола Воловик.


Натомість директор парку Андрій Нападайло вважає, що огорожа потрібна, хоча при цьому й має забезпечуватися вільний доступ у парк — через входи.


- Такі об’єкти не повинні зачинятися. Вони мають бути доступні, має бути прохід на набережну. З іншого боку, як зберегти майно? Коли виносяться або з парапету просто викидаються урни, лавочки зникають. Навіть примудрилися зняти одне з пластикових днищ із колеса огляду. Ми не можемо біля кожного об’єкта поставити охоронця. А якщо є входи – можна поставити камери або охорону на вході, - обгрунтовує свою думку він.


«Парк фонтанів», або Далекі плани

Про те, що «Придніпровський» після реконструкції має стати «парком фонтанів», «ТелеграфЪ» писав ще у 2014 році. У 2015 році, йдучи на вибори, Віталій Малецький обіцяв, що світло-музичний фонтан на центральній алеї парку буде введений в експлуатацію в 2016 році. Але фонтан, який починав будувати інший підрядник — КП «Союзрембуд» — і досі в зародковому стані.


 

 

Ось таким фонтан має стати


Наразі ж договір з «Європабуд» передбачає завершення робіт у 2019 році та будівництво ще двох фонтанів — фонтану «Космічний» (це біля колишнього кінотеатру «Дніпро») та фонтану «Олені» (там, де нещодавно встановили скульптуру оленів — дарунок парку від власників кафе на набережній).


   


Кошторис фонтанів виглядає так:

  • Світло-музичний — 2,73 млн грн.
  • «Космічний» - 1,58 млн грн.
  • «Олені» - 0,6 млн грн.

Найсмішніше, що розбирання руїн колишнього кінотеатру «Дніпро», де зараз оселилися безхатьки і час від часу влаштовують пожежі, проектом не передбачене. Уявляєте, яка буде сусідство з фонтаном? Яка «космічна» еклектика? Та щось нам підказує, що цей фонтан поки що залишиться в ескізі — ще невідомо, скільки грошей виділять з бюджету на парк у 2019 році.


Чому ж не зносять руїни кінотеатру? Як пояснив Андрій Нападайло, вони за документами не належать до території парку.


 

  

Фонтан «Космічний»


Неіснуючі обсяги робіт: якими «крокодилами» приголомшив тендер

А тепер — про несподівані та неприємні відкриття, які ми зробили, аналізуючи тендерну документацію, підготовлену замовником (тобто УКБ). Чому неприємні? Бо ми хвилюємося за міський бюджет, який може постраждати через фінансові оборудки.


Ми подивилися на об'єкти, які передбачалося знести або перенести в інше місце. Одразу звернули увагу на розбирання металевого каркасу та дерев'яної обшивки декоративної арки. І встановлення нової арки на її місці. Але ж «старої» арки вже давно немає! Пам'ятаєте — була така собі доволі незграбна арка закоханих, потім ще вітер зідрав із неї частину обшивки — і арку врешті демонтували. На її місці місцеві ковалі поставили симпатичну лавочку з серцями — подарунок місту.


 


Як сталося, що на розбирання вже неіснуючої арки знову розробили кошторис? 


Микола Воловик одразу не зміг відповісти на це питання і взяв паузу, щоб з'ясувати, куди поділася арка і куди тулитимуть нову, адже місце зайняте.


- Арку демонтував парк «Придніпровський». Ми просто виключимо її з договору – і все. Нова лавочка – це благодійна допомога ковалів. Більше там нічого не буде, - запевнив він.


Проте ми так і не почули, як неіснуючі об'єкти вигулькнули у документації, тим більше, що її зовсім нещодавно коригували

Арка — не єдиний неіснуючий об'єкт. Ми походили парком — пошукали об'єкти, які мають знести-перенести відповідно до технічної специфікації ТД.


І ось чого ще не знайшли:

  • Будівлю колишнього тиру (вже знесена, підтвердив директор парку).
  • Дерев'яну скульптурну групу «Грибочки» (такої немає в парку, є бетонний грибок, але що мається на увазі в ТД?).
  • Бетонну скульптурну групу «Білосніжка та гномики».
  • Бетонного басейну з крокодилом.

Питання про басейн із крокодилом поставило в тупик і Андрія Нападайла, який знає кожен закуток парку. Втім, згодом він згадав: була така невеличка декоративна бетонна скульптура з фонтанчиком біля кафе на вході (нині там кафе «Дрова»). Та давно віджила своє і демонтована, як і «Білосніжка та гномики», що були поряд.


Найгірше, що ці неіснуючі об'єкти вплинули на ціну реконструкції.


Подвійний «розпил» дерев

Ще один розділ технічної специфікації ТД — це локальний кошторис знесення дерев у парку в рамках його реконструкції. Кошторисом передбачено знесення 215 дерев. Останнім часом ми й так спостерігаємо шалені темпи вирубки. Знесли алею пірамідальних тополь на набережній. Що ж, врешті-решт, залишиться від парку?



Усі ці операції з деревами мають відбуватися за актами обстеження зелених насаджень, і кошторис містить посилання на один такий акт — від 19 березня 2014 року. Директор парку Андрій Нападайло прокоментував ситуацію: за його словами, усі дерева, які підлягали знесенню у 2014 році, вже знесені протягом 2014-2016 років.


Щоб розібратися з цією математикою, «ТелеграфЪ» подивився документи.


 


За запитом ми отримали акти обстеження дерев (з 2014 року донині); акти знесення дерев з 2015 року та дані про загальну кількість дерев у парку. На наш запит були надані три акти обстежень та 10 актів виконаних робіт — вирубки дерев (з 2015 до 2018 року). За 2014 рік акти виконаних робіт нам не надали - у відповіді на запит вказали, що даних немає у зв'язку зі списанням первинної документації.


, дата акту обстеження

Кількість дерев на знесення

Причина знесення (за актом)

Інформація про виконання робіт

Акт №15 від 19.03.14

172

Перейшли вікову межу, фаутні, сухі, напівсухі, нахилені, несуть загрозу відвідувачам

Рішення виконкому №162 від 4.04.14 – дозвіл знести 172 дерева, ордер №1 від 14.04.14

Акт №34 від 1.09.17

21

Дерева корінням псують дамбу

Рішення виконкому №1053 від 28.09.17 – дозвіл знести 21 дерево та ордер №1 від 3.10.17

Акт №35 від 1.09.17

84 + 8 кущів

Фаутні, сухі, напівсухі, нахилені, несуть загрозу відвідувачам, псують вигляд

Усього

277


Ми порахували знесені в 2015-2018 році дерева (відповідно до актів) та порівняли отримані результати з кількістю, вказаною в актах обстежень, та кількістю, вказаною в ТД. Кому цікаво переглянути документи - вони доступні на гугл-диску за посиланням


Цифри 


  • 277 дерев підлягали знесенню як аварійні, фаутні, сухі чи напівсухі (за сумою трьох актів)
  • 306 дерев фігурують як знесені в актах виконаних робіт за всі роки (ми не рахували ні кроновані дерева, ні підрізання гілок, лише позиції «видалення» та «звалювання вручну»).
  • 215 дерев підлягають знесенню відповідно до кошторису тендерної документації.
  • 2 683 дерева було у парку за даними останньої інвентаризації станом на 1.10.17 року, та з того часу здійснювалася вирубка і підсадка.


І тут у нас теж виникли питання: як можна знести-звалити більше, ніж в актах обстежень? І при цьому запланувати ще й повторне знесення дерев — в умовах тендеру? Уся ця ситуація наводить на погані думки не лише про «розпил» дерев, а й про «розпил» грошей.


Начальник УКБ запевняє, що акти виконаних робіт з ТОВ «Європабуд» будуть такі, як треба — тобто зайві роботи просто не включатимуть. Але перевірити це ми зможемо лише тоді, коли побачимо нові акти виконаних робіт підрядника та його субпідрядників.

А поки що бачимо: до кошторису потрапляють уже виконані роботи — і це вже має ознаки порушення.


Коментар

Ціна договору завищена через зайві обсяги робіт

  


Поліна КОЛГАНОВА, юрист, аналітик напрямку державних закупівель ГО «Інститут Аналітики та Адвокації»


- Поліно, чи є порушенням включення до тендерної документації вже виконаних робіт? Адже замовник у цьому випадку каже, мовляв, виключимо з договору — збитків бюджету не буде...


- Звісно, замовник може внести зміни в документацію та скоригувати кошторис. Але, плануючи проведення закупівель, повинен враховувати перелік робіт, які необхідно виконати відповідно до розробленого проекту. Включення замовником у тендерну документацію переліку робіт, які вже були виконані до цього, має ознаки порушення. Адже виникає загроза подвійного використання бюджетних коштів. Включення до тендерної документації та у подальшому до договору робіт/послуг, які вже виконувалися, тягнуть за собою збільшення очікуваної вартості закупівлі та ціни укладеного договору. У цьому разі замовник порушує принципи здійснення публічних закупівель. Одним із принципів закупівель є максимальна економія та ефективність. Члени тендерного комітету мають планувати закупівлі та забезпечувати економічне та ефективне використання бюджетних коштів.


- Як вплинути на порушника? Куди поскаржитися?


- У даній ситуації рекомендую писати звернення до територіального відділення аудитслужби та до прокуратури. ДАСУ (аудитслужба) контролює використання бюджетних коштів, прокуратура може визнати договір недійсним у судовому порядку або відкрити кримінальне провадження за 367 ККУ (службова недбалість).

Фото: Александр Попенко
Автор: Тетяна Донченко Фото: Александр Попенко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх