Гуртове – чортове: що «накрутили» будинкові лічильники газу у Кременчуці

12.03.2018, 10:01 Переглядів: 7 732

 

Лише один із 670 багатоквартирних будинків вклався в соціальну норму споживання газу за підсумками 2017 року. Такою є статистика обліку газу за будинковими приладами. Чи вигідно платити за будинковими лічильниками газу? Аби відповісти на це питання, «ТелеграфЪ» запитав у ПАТ «Кременчукгаз» дані споживання на одну людину за даними будинкових приладів обліку за минулий рік

Наразі, за даними підприємства, у місті ведеться облік за 670 будинковими лічильниками. Нам надали показники будинкових приладів обліку у «пікових» будинках, з мінімумом та максимумом споживання. Картина, яку ми побачили, на жаль, далека від ілюзій про те, що лічильник «один на всіх» спонукає до економії та є вигідним. Наразі норматив споживання газу для споживачів, які користуються лише газовою плитою, складає 3,3 кубічного метра на людину. Саме на цю норму споживачам нараховується і субсидія. Усе, що понад норму, оплачує споживач додатково зі свого гаманця. Проте лише один (!) із 670 багатоквартирних будинків вклався у соціальний норматив. Це соціальний гуртожиток за адресою: вул.Гагаріна, 24, призначений для тимчасового проживання. Сюди потрапляє доволі різний контингент мешканців. Природно, що умови тимчасового житла не налаштовують готувати на загальних кухнях гуртожитку.


Наблизився до соціального нормативу й будинок №28 на вулиці Лесі Українки. Найвитратнішим виявився будинок №60 на вул. Київській.
Дані споживання у розрізі будинків із мінімумом та максимумом (за 2017 рік) представлені у таблиці та на діаграмі (внизу).


Адреса  споживання (куб м на людину)
ГАГАРІНА, 24 3,30
Л. УКРАЇНКИ, 28 3,37
В. ІНТЕРНАЦІОНАЛІСТІВ, 6А 4,33
ГАГАРІНА, 26 4,58
КВТ. 287, б.16 4,73
І. МАЗЕПИ, 67 4,81
ГЕРОЇВ УКРАЇНИ, 9 4,96
КВТ. 101, б.3 5,04
Л. УКРАЇНКИ, 65 5,13
Л. УКРАЇНКИ, 47 5,25
СЕРЕДНІЙ  ПОКАЗНИК 6,36
ПЕРШОТРАВНЕВА, б.40 7,36
О. БІЛАША, 8 7,50
ТАРАСА БУЛЬБИ, 20 8,13
Л. УКРАЇНКИ, 17/11 8,16
КИЇВСЬКА, 60 8,18


Із чим пов’язані перевитрати, що в деяких будинках у 2,5 раза перевищують норму? У міськгазі якихось особливих причин у цьому не вбачають. Керівник ПАТ «Кременчукгаз» Богдан Оксененко запевняє, що на підприємстві звертали увагу на «пікові» перевитрати, перевіряли кожен будинок на витоки. Не знайшли ні витоків, ні інших технічних причин, що призвели до завищених показників лічильників. Пан Оксененко зауважує, що причиною перевитрат газу можуть бути й застарілі прилади з низьким коефіцієнтом корисної дії (ККД) у квартирах споживачів. Але найбільше «звинувачує» занижену урядом норму споживання газу (без приладів обліку).


- Соціальні норми занижені. З цим зараз погоджується навіть Кабінет міністрів. Нещодавно я брав участь у нарадах, які проводили регуляторна служба, НКРЕКП, саме говорилося про те, що соціальна норма нереальна. І зараз розглядаються різні варіанти щодо перегляду норми, але проекту рішення ще немає, - каже Богдан Оксененко, керівник ПАТ «Кременчукгаз».


Як ми писали раніше, нині низка газових операторів оскаржує в суді норму 3,3 кубометра на людину, встановлену КМУ. І, як бачимо, будинкові лічильники – на боці міськгазів.


До речі, у 2016 році більшість встановлених на той час лічильників показала економію, але й норма на той час була 4,4 куб м газу на людину.

Як КМУ змінював норму споживання газу (на одну людину, на плиту)

  • 6 куб м – фактично до 1.02.16. р.
  • 3 куб м – з 6.05.15 р (згодом ця норма була скасована у суді, через що виник «борг Яценюка» - додаткові нарахування в платіжках)
  • 4,4 куб м – з 1.02.16 р. до 18.08.17 р.
  • 3,3 куб м – чинна норма, з 19.08.17 р.


На іншій діаграмі представлене середнє помісячне споживання у цих же будинках за минулий рік. Тут ми бачимо «піки» споживання:

  • у січні - 8,05 куб м на людину (це був найхолодніший місяць року);
  • у жовтні - 8,59 куб м на людину (початок опалювального сезону з середини місяця);
  • у квітні - 8,11 куб м на людину (кінець опалювального сезону, саме квітень-2017 видався дуже холодним).

Піки споживання у ці місяці, імовірно, можна пояснити тим, що деякі споживачі й досі запалюють газові конфорки, щоб погрітися.


Що маємо у підсумку?

Гуртове – чортове: будинковий облік себе не виправдовує (якщо брати до уваги інтереси споживачів, а не газових монополістів). І навряд чи спрацюють заклики до економного споживання. Найкращий аргумент – коли ти контролюєш своє власне споживання, а не сподіваєшся на совість сусіди.


Пощастило тим споживачам, до яких у 2017 році газовики не дісталися з будинковими лічильниками. Так, 121 будинок планували обладнати приладами обліку у 2018 році. Однак встановлювати їх припинили, бо на це тепер потрібна згода мешканців (відповідно до змін, внесених до Закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу»).


Богдан Оксененко зауважує, що не в усіх будинках технічно можливо встановити будинковий прилад. А в деяких випадках недоцільно: якщо більшість споживачів встановила індивідуальні прилади обліку. Через ці причини підприємство планує за три роки обладнати індивідуальними приладами 14 123 абоненти (до 2021 року, коли облік для споживачів, які користуються лише газовими плитами, стане обов’язковим). Проте НКРЕКП ще не затвердило інвестиційну програму підприємства на 2018 рік.


У 121 будинку, де можливий будинковий облік, «Кременчукгаз» і не планує поки що індивідуальні лічильники, бо джерела фінансування чітко не визначені.


705 будинків
у місті обладнані будинковими приладами обліку, із них 670 будинків фактично у системі обліку (частина лічильників ще не експлуатується)


1354 багатоквартирні будинки
наразі нараховується у Кременчуці (за даними УЖКГ). Частина з них - з електроплитами. Таким чином, будинковим обліком газу охоплено більше половини будинків із газовими плитами.


До уваги читачів

«ТелеграфЪ» просив у ПАТ «Кременчукгаз» дані споживання за минулий рік по всіх будинках, обладнаних приладами обліку. Натомість інформацію нам надали вибіркову. Зрозуміло, що газовому монополісту невигідно давати цю інформацію, бо будинкові лічильники мотають явно не на користь споживачів. Проте ми хочемо мати повну картину обліку. Більшість споживачів користується системою ЄКС від фірми ВАС: там є можливість подивитися статистику. Будь ласка, надішліть нам статистику по вашому будинку (якщо він не потрапив до цього огляду). Ми хочемо зібрати найбільш повну базу даних. 


Повідомте дані в будь-який зручний спосіб:

- у коментарі під цим матеріалом

- на електронну адресу автора: t.donchеnko88@gmail.com

- в особистому повідомленні автору - Тетяні Донченко - із сайту telegraf.in.ua.



Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх