Концерти з присмаком злочинів: суд розгляне скаргу кременчужанки на бездіяльність поліції

8.01.2018, 15:23 Переглядів: 9 169

 


Представники ГО «Європейський клуб» подали в поліцію заяву, в якій вказали на ознаки злочину - розтрати бюджетних коштів при організації святкування Дня міста. Та поліція не внесла дані в Єдиний реєстр досудових розслідувань.

9 січня о 9.45 Автозаводський районний суд (суддя Жанна Кривич) розглядатиме скаргу про бездіяльність слідчого відділу поліції Кременчука. Скаргу подала Лариса Гориславець, координаторка антикорупційних проектів ГО «Європейський клуб» - «Відкритий доступ» та «Декларатор». Разом з однодумцями заявниця домагається розслідування стосовно ознак злочину - розтрати бюджетних коштів (стаття 191, ч. 5 Кримінального кодексу України) Йдеться про організацію святкування до Дня міста.


Ознаки цього злочину активісти виявили під час моніторингу відкритих джерел інформації про фінанси – із порталу публічних закупівель ProZorro, державного порталу публічних фінансів e-data, рішень виконкому Кременчуцької міської ради та паспортів бюджетних програм. 26 грудня Лариса Гориславець подала заяву до поліції, але співробітники слідчого відділу не внесли дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що й стало причиною звернення активістки до суду.


Далі – про громадський інтерес до витрачання бюджетних коштів (тобто грошей платників податків) та про підстави для заяви в поліцію.

Хто, кому і як дає заробляти на святах?

Кременчук – місто гучних та помпезних свят. Звичайно, мешканці можуть пишатися найкращою ялинкою, радіти масштабності інших міських заходів – бо перед цим був не менш помпезний День міста з фестивалем «Солодкий Кременчук». Більшість із нас не проти розваг та краси. Але ми маємо ставити й інші питання владі, яка розпоряджається нашими грошима:

  1. Скільки коштують розваги і чи є витрати обгрунтованими?
  2. Скільки зекономили за рахунок тендерів?
  3. Якщо тендери не проводилися, то чому?
  4. Хто, кому і як (в який спосіб) дає заробляти на святах?

При цьому останнє питання звучить зовсім не підступно для влади, якщо відповіді на перші три питання є адекватними. Але натомість у Кременчуці влада не економить гроші на організації концертних заходів, бо не проводить тендери. Натомість чиновники справно дають заробляти одній і тій самій особі – ФОП Михайлик. Це й виявили активісти під час моніторингу джерел фінансової інформації. Аналізували витрати на День міста. Проте наразі ми можемо бачити, що підприємець уже встиг заробити й на новорічних святах.


 

Джерело - Z.texty.org.ua, портал агрегує відкриті дані з офіційного порталу Держзакупівель p 2008 року, ProZorro. Тобто там зібрані всі дані про держзакупівлі з 2008 р.

Організація свят – в обхід тендерів

У заяві до поліції, яку склали активісти ГО «Європейський клуб», повідомляється про ознаки декількох порушень, допущених місцевими чиновниками під час організації святкування Дня міста.


1. Поділ предмету закупівлі (організації концертних заходів) в обхід тендеру. Розпорядник коштів – управління культури і туризму виконкому Кременчуцької міської ради - поділило гроші на концертні заходи в сумі 591 тисячу гривень між трьома комунальними закладами культури – «Міський парк культури і відпочинку «Придніпровський», «Парк Миру» та «Парк Крюківський» (див. схему-ілюстрацію).

Відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі», замовники, які використовують бюджетні кошти, повинні проводити тендер (торги), якщо предмет закупівлі (товарів та послуг) перевищує 200 тисяч гривень. Проте кожному з парків дісталося трохи менше 200 тисяч, і тендерів не було.


2. Гроші витрачені всупереч цільовим бюджетним призначенням. Так, Кременчуцька міська рада проводить фінансування з бюджету відповідно до паспортів бюджетних програм: саме в цих документах обумовлені конкретні цілі, на які мають бути витрачені бюджетні кошти. Отримавши відповідь на запит, активісти з’ясували, що програмою «Інші культурно-освітні заклади та заходи», відповідно до якої фінансуються комунальні парки, взагалі не передбачено витрат на святкування Дня міста. Передбачалися витрати на капітальні вкладення, утримання парків…


3. Посадові особи підписували акти виконаних робіт та перераховували гроші задовго до свята. Договори та акти виконаних робіт не містять конкретний вид товарів та послуг (специфікацію). На думку активістів, така схема була розроблена спеціально під конкретного виконавця - ФОП Михайлик С.О., якому стікалися усі гроші за організацію концертних заходів. Підприємець є колишнім заступником начальника ГЖЕП «Автозаводське» (це дані з його декларації) - тобто структури, підпорядкованої виконкому. До речі, за останні 2 роки (якраз при складі виконкому, що оновився після виборів) ФОП Михайлик С.О. отримав півтора мільйона бюджетних коштів, хоча раніше він не займався організацією концертних заходів. 


За словами Лариси Гориславець, у заяві до поліції детально проаналізовано витрати до Дня міста: «У результаті аналізу ми дійшли висновку, що посадовці Кременчука вчинили розтрату коштів бюджету міста в сумі 591 тис. грн. Гроші надійшли частинами до ФОП Михайлик С.О. через три парки: Придніпровський, Миру і Крюківський. Кожен парк перерахував трохи менше 200 тисяч гривень, бо інакше треба проводити тендер. Натомість у бюджетних програмах вказано, що гроші для парків мали б іти на капітальні видатки, а не концертні заходи. На мою думку, у цій схемі ми отримали підтвердження, що міська влада створила окремі комунальні підприємства – парки – спеціально для того, щоб уникати тендерів і виводити гроші».




Хронологія антикорупційної скарги:

  • 26.12.17 р. Лариса Гориславець подала заяву про злочин в поліцію. Відповідно до ч. 1 ст. 214 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.
  • 28.12.17 р. заявниця витяг не отримала, прийшла на прийом до начальника слідчого відділу Кременчуцького відділу поліції Продан О.Л. у години прийому для громадян. Продан О.Л. не прийняла Л. Гориславець, на прийомі був інший співробітник поліції, який усно пояснив, що слідчі не вбачають підстав для занесення Заяви у ЄРДР.
  • 3.01.18 р. Л.Гориславець подала скаргу про бездіяльність поліції в Автозаводський суд.
  • 9.01.18 р. о 9.45 має відбутися розгляд скарги, суддя – Жанна Кривич. Слухання відкрите - тож кожен охочий може бути на засіданні суду. Про результати розгляду «ТелеграфЪ» повідомить.

P.S. Суд задовольнив скаргу активістки і зобов'язав слідчий відділ поліції внести відомості, викладені в заяві, до ЄРДР - тобто провести досудове розслідування у справі. 


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх